Κομοτηνή: Ιδιοκτήτες Κέντρων Αναψυχής και δήμος ψάχνουν τη μέγιστη επιτρεπόμενη ηχοστάθμη

13:38 23/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ενώπιον της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κομοτηνής παραβρέθηκαν σήμερα δεκάδες μέλη του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας με τα μέλη του Δ.Σ. καταθέτοντας το υπόμνημά τους επί της κατατεθείσας σε διαβούλευση «Τοπικής Κανονιστικής Απόφασης του Δήμου Κομοτηνής Μετάδοση και χρήση μουσικής».

Οι επαγγελματίες τόσο δια του προέδρου τους, του κ. Ιωάννη Μαυρίδη, όσο και δια της νομικής τους εκπροσώπου, της δικηγόρου κ. Μαρίκας Πουρνάρα υποστήριξαν ότι με την υπό διαβούλευση κανονιστική τίθενται

υπέρμετροι περιορισμοί στα δικαιώματά των επαγγελματιών που λειτουργούν ή επιθυμούν να λειτουργήσουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς οι όροι και προϋποθέσεις που τίθενται είναι υπέρμετρα επαχθείς σε σχέση με το προστατευόμενο αγαθό, που συνίσταται στην προστασία της κοινής ησυχίας των κατοίκων.

Τα σημεία που τέθηκαν υπ όψιν τόσο του Δημάρχου, του κ. Γιώργου Πετρίδη, όσο και των υπολοίπων μελών της Επιτροπής έγιναν σχεδόν στο σύνολο τους δεκτά με τον δήμαρχο να κάνει λόγο για παρανόηση εκ μέρους των επαγγελματιών σε πολλά σημεία της Τοπικής Κανονιστικής Απόφασης του Δήμου Κομοτηνής.

Μεταξύ άλλων στην νέα Κανονιστική Απόφαση οριζόταν ότι οι γνωστοποιήσεις μετάδοσης μουσικής θα υποβάλλονται στο εξής ενώπιον του Δήμου Κομοτηνής, όπως ακριβώς και οι χορηγηθείσες έως σήμερα άδειες χρήσεως και λειτουργίας μουσικής και θα αφορούν στην μετάδοση μουσικής μόνο εντός των στεγασμένων χώρων εξαιρώντας από την απαγόρευση αυτή τα καταστήματα της παραλιακής ζώνης, χωρίς καμία αιτιολογία αναφορικά με αυτό το διαχωρισμό.

Περιορίζεται υπέρμετρα η επαγγελματική ελευθερία υποστήριξαν οι ιδιοκτήτες
«Περιορίζεται υπέρμετρα η επαγγελματική ελευθερία των ιδιοκτητών ΚΥΕ, οι οποίοι αποκλείονται από το να παρέχουν υπηρεσίες σε εορτασμούς είτε θρησκευτικούς, είτε με άλλη αφορμή προς συλλόγους ή ιδιώτες κατά τη θερινή περίοδο (η οποία είναι επιπλέον και συνήθως μακρά στην περιοχή μας), αφού δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να κάνουν χρήση μουσικής/μουσικών οργάνων στους υπαίθριους χώρους των ΚΥΕ τους, τους οποίους είτε μισθώνουν, είτε χρησιμοποιούν κατόπιν παραχώρησης από το Δήμο Κομοτηνής με αντάλλαγμα.» ανέφεραν στο υπόμνημα τους. Προτείνοντας την άρση των ανισοτήτων, την επέκταση της χρήσης μουσικής στους υπαίθριους χώρους των ΚΥΕ κατά τη θερινή περίοδο, με τήρηση όλων των προϋποθέσεων με ωράριο έως τις 24.00 και μέγιστη επιτρεπόμενη ηχοστάθμη τα 80db.

Αυτό που πανικόβαλε στο σύνολο τους σχεδόν οι ιδιοκτήτες χώρων αναψυχής ήταν η η διάταξη που όριζε ως απαιτούμενο για την άδεια παράτασης δικαιολογητικό αν το κατάστημα γειτνιάζει με κατοικίες ή ξενοδοχεία την υπεύθυνη δήλωση των ιδιοκτητών των οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών ή μονοκατοικιών, οι οποίες εφάπτονται κατά τα γεωμετρικά τους όρια με την εξωτερική επιφάνεια του ΚΥΕ, από την οποία θα προκύπτει η συναίνεση τους στην αιτούμενη παράταση.
Και οι κακόβουλοι γείτονες

«Με τον τρόπο αυτό αυτό δίνεται η ευχέρεια σε μεμονωμένους κακόβουλους γείτονες, δυνάμει αυτής της κανονιστικής και παρά την ενδεχόμενη παντελή έλλειψη βεβαιωμένων παραβάσεων να μην επιτρέψουν καν την παράταση λειτουργίας ενός καταστήματος. Έντυπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι με την υπό διαβούλευση κανονιστική επιβάλλονται ακόμα αυστηρότεροι όροι από αυτούς που ήδη ισχύουν, ήτοι δεν απαιτείται πλέον η συναίνεση της πλειοψηφίας, αλλά του συνόλου των ιδιοκτητών.» ανέφερε η κα Πουρνάρα.
Το σχέδιο κανονιστικής απόφασης για τη μετάδοση και χρήση μουσικής θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία πάλι του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας (Σωματείο που αριθμεί 150 εγγεγραμμένα μέλη).Το θέμα, όμως, όπως τόνισε ο κος Μαυρίδης αφορά πολλούς περισσότερους, καθώς αρκετοί επαγγελματίες δεν είναι μέλη του Σωματείου.
Φώτο: Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα