Δήμος Βόλου: Δεν θα παράγουμε το rdf που έχει άδεια να καίει η ΑΓΕΤ

13:27 22/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ευθύνες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και σε φορείς και δημοτικές κινήσεις και παρατάξεις της περιοχής, επέρριψε ο δήμαρχος Θάνος Θεοδώρου για το θόρυβο που έχει προκληθεί γύρω από την καύση RDF από την ΑΓΕΤ και τη συσχέτισή του με μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που σχεδιάζει να δημιουργήσει ο δήμος στο ΧΥΤΑ. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της άδειας που εξασφάλισε η ΑΓΕΤ για την καύση RDF και της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων που σχεδιάζει ο Δήμος Βόλου.

Τόνισε ότι η άδεια της εταιρείας έχει άμεση ισχύ, η δε μονάδα που σχεδιάζει ο δήμος μπορεί να λειτουργήσει μετά από πέντε χρόνια και κατά συνέπεια, δεν μπορεί να υπάρξει συσχετισμός, όπως επιχειρείται.

Υποστήριξε ότι η πρόταση που κατέθεσε ο δήμος Βόλου για χρηματοδότηση αφορά τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF κάτι που μπορεί τελικά να μην υιοθετηθεί, αλλά να διερευνηθούν και άλλες προτάσεις. Τόνισε ότι η δημοτική αρχή κινείται με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητά τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας απορριμμάτων που θα έπρεπε να είναι έτοιμες από 1/1/2016 και η ελληνική κυβέρνηση παίρνει συνεχώς παρατάσεις. “Η οδηγία αναφέρει ότι θα πληρώσουμε 35 ευρώ τον τόνο πρόστιμο αν συνεχίσουμε την υγειονομική ταφή στο ΧΥΤΑ. Ο Εθνικός σχεδιασμός έχει κάνει αποδεκτή την οδηγία, το ίδιο και ο Περιφερειακός (ΠΕΣΔΑ)”. Επιπλέον ανέφερε ότι παρόμοια πρόταση (δημιουργίας μονάδας παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων), έχει καταθέσει η περιφέρεια Αττικής με περιφερειάρχη την Ρένα Δούρου. Επιπλέον επισήμανε ότι το πετ κοκ που καίει η ΑΓΕΤ εκλύει στην ατμόσφαιρα πιο επιβλαβή αέρια από ό,τι τα εναλλακτικά καύσιμα.

Επέρριψε επίσης ευθύνες στο υπουργείο που ενέκρινε την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ και την Περιφέρεια και άλλους φορείς που γνωμοδότησαν θετικά. “Δεν υπάρχει πρόβλημα από την καύση εναλλακτικών καυσίμων αρκεί να τηρούνται προδιαγραφές, αν διασφαλίζονται όροι και προϋποθέσεις και τακτικοί έλεγχοι. Ελεγκτικό μηχανισμό δεν διαθέτει ο δήμος Βόλου. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρέπει να το κάνει”. Επιπλέον έκανε λόγο για στοχοποίηση του δήμου Βόλου αναφορικά με το έργο του Βιολογικού, τονίζοντας ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και οι υπηρεσίες της δεν έχουν κάνει ελέγχους σε άλλες βιομηχανίες όπως η Χαλυβουργία ή και άλλες στη βιομηχανική περιοχή. “Οι ίδιοι και οι ίδιοι είναι αυτοί που εναντιώνονται σε κάθε προσπάθεια της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει κάτι” επισήμανε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία αλλά και το ΤΕΕ, τη Συμμαχία για το Νερό κ.α. “Ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο. Σταματήστε το αυτό. Εμείς θα προχωρήσουμε με γνώμονα το καλό της πόλης και το συμφέρον των δημοτών. Εσείς θα μείνετε στο περιθώριο”.
Επισήμανε ότι το έργο του αντλιοστασίου στο πάρκο στα Αστέρια θα είχε ολοκληρωθεί συντομότερα αν δεν γίνονταν τα δικαστήρια και οι παρεμβάσεις των “γνωστών αντιδρούντων” επισημαίνοντας ότι οι εν λόγω φορείς και δημοτικές παρατάξεις έχουν λόγο για όλα και γνωμοδοτούν επί παντός επιστητού. “Το Τοπικό ΤΕΕ κάνει κάθε μέρα και μία σύσκεψη. Αύριο θα πάμε για τσίπουρα. Αν είναι να συνεδριάσουν να μας πουν που να πάμε να πιούμε τσίπουρο. Ας ασχοληθούν με κλάδο τους και ας σταματήσουν να ασχολούνται με δήμο Βόλου” τους προέτρεψε.

Αναφορικά με ανακοίνωση της “Επιλογής Ευθύνης” που επισήμανε ότι ο δήμος βόλου λειτουργεί ως εργολάβος ΑΓΕΤ, ο κ. Θεοδώρου τόνισε ότι “εμείς δεν λειτουργούμε έτσι και το έχουμε αποδείξει, τόσο από τις δημοπρατήσεις έργων που κάνουμε, τα πενταπλάσια διαθέσιμα στο ταμείο μας και οι μόνοι εργολάβοι που έμειναν είναι αυτοί. Οι εργολάβοι του λαϊκισμού, της συκοφαντίας και της παραπληροφόρησης”.
Δεν παρέλειψε τέλος να επισείσει τον κίνδυνο να κλείσει το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο να μείνουν 500 οικογένειες στο δρόμο, όπως έγινε με το εργοστάσιο στην Χαλκίδα. “Και μετά θα έρχονται οι γνωστοί να καταθέτουν ψηφίσματα στο δημοτικό συμβούλιο για να καταδικάσουμε το γεγονός. Ας τηρηθούν όροι και προϋποθέσεις και ελεγκτικοί μηχανισμοί και εμείς εδώ είμαστε”.

Keywords
Τυχαία Θέματα