Κομοτηνή: Κτήματα –μικροί παράδεισοι για τους συνταξιούχους

13:01 22/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μικρές εξοχικές κατοικίες που αποτελούν πιο πολύ χώροι εναπόθεσης των εργαλείων δουλειάς, αλλά και αγαπημένα στέκια ανάπαυλας από τις εργασίες του καλοκαιριού γίνονται μία μετά την άλλη στόχοι διαρρηκτών. Τα περιστατικά διαρρήξεων και κλοπών τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν αυξηθεί με τους ιδιοκτήτες, κυρίως συνταξιούχους, να κάνουν λόγο για περιστατικά που τα έχουν πια συνηθίσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κος Γιάννης Χατζηνικολάου, συνταξιούχος και ο ίδιος, ιδιοκτήτης ενός μικρού τέτοιου κτήματος. Όταν ένα πρωί πήγε στο κτήμα

που διατηρεί έξω από την πόλη βρήκε την πόρτα ανοικτή και τους νυχτερινούς «επισκέπτες», επτά παράνομα εισερχόμενους μετανάστες να κοιμούνται αμέριμνοι εντός την μικρής κατοικίας. «Μέχρι και καφέ τους έκανα για να τους καλοπιάσω να φύγουν χωρίς προβλήματα» δηλώνει ο κος Γιάννης σημειώνοντας πως αποχώρησαν χωρίς να πάρουν κάτι μαζί τους. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και σε άλλες περιπτώσεις. Υπήρξε ένα διάστημα, στα πρώτα χρόνια της κρίσης, που έκλεβαν τα πάντα, εργαλεία δουλειάς και ό,τι άλλο έβρισκαν και μπορούσαν να το σηκώσουν.

Παρά τα δυσάρεστα συναπαντήματα οι χώροι αυτοί, μικρά κτηματάκια, μπαξέδες, σπιτάκια, περιβολάκια και κοτέτσια που έχουν δημιουργηθεί και ανήκουν σε συνταξιούχους αποτελούν αγαπημένοι χώροι. Καθημερινά τους επισκέπτονται, τους φροντίζουν, περνούν τα πρωινά και τα απογεύματά τους εκεί εξασφαλίζοντας και οφέλη για όλη την οικογένεια. «Καλλιεργούμε τα λαχανικά μας, εξασφαλίζουμε και τα φρούτα για τα εγγόνια. Ο χρόνος μόνο στο καφενείο δεν περνά, χρειάζεται να κάνουμε και κάτι» δηλώνει ο κος Χατζηνικολάου. Εκείνος και οι γείτονες του στα κτηματάκια-μικρούς παραδείσους που έχουν δημιουργήσει φυτεύουν τα πάντα. «Λίγα από όλα» λένε χαρακτηριστικά έχοντας ήδη ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες της άνοιξης.
Φώτο: Ο κ. Γιάννης Χατζηνικολάου στο κτήμα τους Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα