Δεν ετέθη θέμα άμεσων απολύσεων στο Δημόσιο στη συνάντηση Α. Μανιτάκη - Τρόικας

18:43 4/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Το θέμα της διαθεσιμότητας 25 χιλιάδων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου, ως μνημονιακή υποχρέωση τέθηκε από την Τρόικα στη συνάντηση με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Ζήτημα άμεσων απολύσεων δεν τέθηκε ωστόσο οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών ζήτησαν από τον Αντώνη Μανιτάκη, σαφή δείγματα αξιοπιστίας ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν.

Η ηγεσία του Υπουργείου από την πλευρά της υπογράμμισε ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν και έγινε αναφορά τόσο στους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

όσο και για τη νέα δομή των υπουργείων που ολοκληρώνεται αυτήν την εβδομάδα.

Η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, Ματίας Μορς από την ΕΕ, Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και Μαρκ Φλάναγκαν από το ΔΝΤ, διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

Ο κ. Μανιτάκης παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της και στα τρία προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτοί που θα απομακρυνθούν θα είναι οι επίορκοι και οι ακατάλληλοι, αφού λήξουν οι εκκρεμείς υποθέσεις και ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Παράλληλα στη φάση της ολοκλήρωσής του βρίσκεται το πρόγραμμα μετακίνησης των 1.891 υπαλλήλων ΙΔΑΧ, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς έχουν αποσταλεί οι αιτήσεις μετακίνησης των υπαλλήλων, ενώ το τριμελές συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, θα μοριοδοτήσει τα προσόντα των υπαλλήλων προς μετακίνηση και στη συνέχεια θα προκύψουν οι τοποθετήσεις τους. Επιπρόσθετα, 890 επίορκοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και θα κριθεί άμεσα η οριστική τους παύση, σύμφωνα με τον νόμο.

Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά, βάσιμα, ότι ο στόχος να τεθούν σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του 2013 25.000 υπάλληλοι μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, αλλά και με δεδομένο ότι ο μηχανισμός της κινητικότητας εφαρμόστηκε και λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό ήδη για τους 1.891 υπαλλήλους.

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται και η αξιολόγηση των δομών στα υπουργεία, με τα τελευταία τέσσερα να εξετάζονται την Τετάρτη από την Ομάδα Υποστήριξης και, ίσως, μέσα στην εβδομάδα εγκριθούν τα νέα οργανογράμματα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό.

Οι συνεργάτες του κ. Μανιτάκη υποστήριξαν, ότι όλα τα παραπάνω ζητήματα και η προώθησή τους, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποτελούν σαφή δείγματα αξιοπιστίας από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις μέχρι το 2015 θα έχει ξεπεραστεί το όριο των 150.000 λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων, που είχε τεθεί στο μνημόνιο.

Ο νέος έλεγχος της τρόικας που ξεκίνησε τη Κυριακή, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

«Η τρόικα έρχεται για μια ακόμη φορά να πιέσει για την ταχύτερη και πιο σκληρή εφαρμογή του μνημονίου και θα συναντήσει μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό έτοιμους να υλοποιήσουν περισσότερα ακόμα κι από αυτά που θα τους ζητήσουν», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας παράλληλα, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης εκτός από αυτόν της ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σημειώνουν πως «Η κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας στιγμή των επαφών με την τρόικα έριξε "λευκή πετσέτα" και έχει μετατραπεί πλέον σε σάκο του μποξ από τους υπαλληλίσκους των δανειστών, χωρίς να τολμήσει να απαιτήσει καν τα αυτονόητα, δηλαδή τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης που έχει οδηγήσει σε απώλειες ζωών», σημείωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Σχετικές ειδήσεις:

Ξεκίνησαν οι επαφές με την τρόικα - Συνάντηση σήμερα με τον Α. Μανιτάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα