Δ. Αβραμόπουλος: Πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Δουβλίνου

18:44 21/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Δουβλίνου στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, συμφώνησαν ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.

«Η αναθεώρηση του Δουβλίνου αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών μας να αναπτύξουμε ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου. Προσβλέπω σε συμφωνία, το συντομότερο δυνατό, που θα βελτιώνει τις διαδικασίες, θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και θα αποτρέπει την κατάχρηση του συστήματος ασύλου», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση.

«Πρέπει να προστατεύσουμε όσους έχουν ανάγκη, να αποτρέψουμε την παράτυπη μετανάστευση και να επιστρέψουν όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνοντας ότι για να είναι αποτελεσματική η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι αναγκαία η συντονισμένη προσέγγιση των σχέσεων με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης. «Είναι καθοριστικής σημασίας η συνεργασία με τη Λιβύη και τις άλλες χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη νότια πλευρά της Μεσογείου. Είναι επίσης απαραίτητη η συνεργασία με την Τυνησία, την Αλγερία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο, όχι μόνο για να μειωθεί η πίεση στα σύνορα της Λιβύης, αλλά και για να αποτραπεί μια πιθανή μετατόπιση των μεταναστευτικών ροών», ανέφερε και προσέθεσε:

«Παράλληλα, ενισχύουμε τους ελέγχους στα εξωτερικά μας σύνορα. Χάρις στην Ευρωπαϊκή Συνοριοακτοφυλακή, μια ομάδα 1.500 συνοριοφυλάκων μπορεί πλέον να αναπτυχθεί επιχειρησιακά σε διάστημα μόλις πέντε ημερών. Την περασμένη εβδομάδα, επετεύχθη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη διεξαγωγή συστηματικών ελέγχων σε όσους διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορά μας […] Οι πρόσφατες βελτιώσεις που προτείναμε σχετικά με το Σύστημα Πληροφοριών της Σένγκεν διασφαλίζουν, για παράδειγμα, ότι όλες οι αποφάσεις επιστροφής και οι καταχωρίσεις για παράτυπες παραμονές θα κωδικοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο.

Πρέπει επίσης να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις για το σύστημα Εισόδου/Εξόδου (Entry/Exit) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS). Πρόκειται για πρωτοβουλίες με καθοριστική σημασία για την ασφάλεια, που ενισχύουν τη διαχείριση των συνόρων μας, ιδιαίτερα κοντά σε εμπόλεμες ζώνες, και μας βοηθούν να εντοπίζουμε και να αντιμετωπίζουμε την παράτυπη μετανάστευση».

Τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα έχει συνάντηση με τον προϊστάμενο της Καγκελαρίας και υπουργό Ειδικών Καθηκόντων Πέτερ Αλτμάιερ, ενώ θα απευθύνει ομιλία για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ στο ίδρυμα Konrad-Adenauer.

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να χαλαρώσει τα κριτήρια για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να μπορεί να απελαύνει αιτητές ασύλου προτού εξεταστεί η υπόθεσή τους, σύμφωνα με κοινή πρότασή τους για τον περιορισμό της μετανάστευσης που είδε σήμερα το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η επιλογή αυτή θα ισχύει μόνο σε περιόδους «μαζικής εισροής» ανθρώπων στην Ένωση και έρχεται καθώς η ΕΕ καθιστά όλο και πιο δύσκολη την έλευση και τη παραμονή μεταναστών και προσφύγων.

Οι δύο χώρες αναφέρουν πως η συμφωνία με την Τουρκία –που έχει επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι στρογγυλεύει τα κριτήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για άτσαλη εφαρμογή που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων- θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον.

Οι δύο χώρες ανέφεραν πως με τη διεύρυνση των επιλογών για απέλαση –που θα περιλαμβάνουν και όσους ζητούν άσυλο– θα αποθαρρύνουν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη, ενώ η Ένωση θα προσφέρει νομικούς τρόπους για όσους είναι επιβεβαιωμένα πρόσφυγες και θα πληρώνει για να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε τρίτες χώρες που τους δέχονται.

Ειδικότερα η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την επιλογή να αναγνωριστούν ορισμένες περιοχές –αντί ολόκληρες χώρες όπως συμβαίνει τώρα– ως κατάλληλες για αυτές τις επαναπροωθήσεις, ακόμη και αιτητών ασύλου.

Η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν πως αυτοί οι νέοι κανόνες θα εξακολουθήσουν να πληρούν τα βασικά κριτήρια της Συνθήκης της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων, καθώς και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά θα καταργήσουν δευτερεύοντες νόμους της ΕΕ που προσφέρουν μεγαλύτερες εγγυήσεις.

Οι μαζικές απελάσεις θα εξακολουθήσουν να απαγορεύονται και οι τρίτες χώρες υποδοχής θα εξακολουθήσουν να είναι υποχρεωμένες να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους απελαθέντες αιτητές ασύλου και πως οι άνθρωποι που στέλνει η ΕΕ εκεί δεν θα προωθούνται περαιτέρω σε μέρη όπου οι ζωές τους μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο.

Πηγή: Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα