Χρήστος Γιαννούλης: Ονειρεύομαι μία τηλεόραση που θα την αγαπάει ο κόσμος γιατί θα το αξίζει

11:02 27/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συναντήσαμε τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή της ΕΡΤ3, Χρήστο Γιαννούλη, σε μια από τις βόλτες μας στη Θεσσαλονίκη και μιλήσαμε για την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή που συμπαρουσιάζει με τη Μάριον Μιχαλιδάκη «Αθήνα-Θεσσαλονίκη», την ΕΡΤ, την ελληνική τηλεόραση και την τηλεόραση που ονειρεύεται…

Συνέντευξη στην Τζένη Χαραλαμπίδου

Για πρώτη φορά η ΕΡΤ,

σε συμπαραγωγή ΕΡΤ1-ΕΡΤ3, μεταδίδει μια καθημερινή ενημερωτική εκπομπή, με ταυτόχρονη παρουσίαση από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ποιες δυσκολίες καλείστε καθημερινά να αντιμετωπίζετε για να «βγαίνει» η εκπομπή «Αθήνα-Θεσσαλονίκη» άρτια;
Οι δυσκολίες που ούτως ή άλλως είναι υπαρκτές και ευδιάκριτες, δεν απομειώνουν το πιο σημαντικό γνώρισμα αυτής της ιδέας που είναι η ίδια η ιδέα. Έχω ακούσει, μου έχουν επισημάνει, έχουν γράψει και πει διάφορα πράγματα για την εκπομπή «Αθήνα-Θεσσαλονίκη», αλλά κανείς δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι είναι μία πάρα πολύ καλή ιδέα με ένα επιπρόσθετο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Μόνο η ΕΡΤ μπορεί έναντι όλων των υπόλοιπων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας να έχει μία «αποκεντρωμένη» εκδοχή της καθημερινής ενημέρωσης με ταυτόχρονη και, ελπίζω, ισότιμη συμπαραγωγή από δύο πόλεις, και στόχευση την κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή «Αθήνα-Θεσσαλονίκη» δεν ξεκίνησε για να παρουσιάζεται απλά από δύο πρόσωπα σε δύο στούντιο. Ο πυρήνας αυτής της ιδέας είναι ότι, για πρώτη φορά, δίνεται η δυνατότητα στην ΕΡΤ να αποδείξει και να υπερασπιστεί το αξίωμα πως η ΕΡΤ είναι, και οφείλει να είναι, παντού. Βέβαια πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και η καλύτερη ιδέα να πέσει θύμα
της κακής εφαρμογής της. Εύχομαι αλλά και προσπαθούμε καθημερινά, αυτό τον κίνδυνο να τον ξεπεράσουμε.

Παρακολουθείτε τα νούμερα τηλεθέασης; Τα λαμβάνετε υπόψη σας;
Τα παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή αλλά παράλληλα και ταυτόχρονα με τον δείκτη αποδοχής και την μέτρηση φυσικών αντιδράσεων των ανθρώπων που συναντώ καθημερινά. Δηλαδή, εκτός από τα νούμερα της τηλεθέασης, μπορείς να καταλάβεις πολύ περισσότερα πράγματα από ένα σχόλιο, ένα βλέμμα, μία έκφραση, ακόμη και ένα «κράξιμο» που θα πάρεις από τον «δρόμο». Η ΕΡΤ, ειδικά μετά τα δύο χρόνια του βλακώδους μαύρου, χρειάζεται χρόνο, επιμονή και μεγάλη προσπάθεια για να σταματήσει να είναι η ίδια είδηση. Δυστυχώς, εδώ και πολύ καιρό, η ΕΡΤ ήταν η είδηση. Είτε με το κλείσιμο, είτε με το άνοιγμά της. Για να μπει μία εκπομπή της ΕΡΤ στο πάνθεον των καλών τηλεθεάσεων ήθελε χρόνο και επιμονή. Γιατί πολύ απλά δεν χρησιμοποιεί τα εύκολα εργαλεία.

Η τηλεόραση είναι ένας …καθρέφτης της κοινωνίας, ή αυτό δεν ισχύει;
Ούτε κατά διάνοια. Και δεν πρέπει να είναι ο καθρέφτης. Λόγω της δύναμης της, οφείλει να είναι ένα υπόδειγμα για το βήμα εμπρός, που όλοι έχουμε ανάγκη. Όταν χρησιμοποιείται με μελοδραματικό τρόπο ως καθρέφτης είναι κυρίως για να παγιωθεί και για να γίνει πολύ γρήγορα και αποσπασματικά αντικείμενο εκμετάλλευσης αυτό που δείχνει. Για παράδειγμα: Βουλιάζουν τα νησιά από πρόσφυγες. Τι θα καταλάβω εγώ στην Πτολεμαΐδα; Ότι βουλιάζει και η Λευκάδα, η Πάρος, η Κέρκυρα, η Σίφνος, η Μήλος. Και υπάρχει περίπτωση να μην σκεφτώ στιγμιαία: «Άσε, φέτος δεν είναι να πάει κανείς στα ελληνικά νησιά!». Χωρίς βέβαια να σημαίνει από την άλλη ότι θα κλείσουμε τα μάτια στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν έξι συγκεκριμένα νησιά όπως η Χίος η Λέσβος η Σάμος κ.ά. Καθρέφτης η όχι, η τηλεόραση οφείλει και υποχρεούται να υπηρετεί στο πλαίσιο της ενημερωτικής της διάστασης και τον παιδευτικό της χαρακτήρα. Δεν αρκεί πλέον να φωτογραφίζει μόνο τη στιγμή, αλλά και να την εξηγεί.

Δώστε μας 3 λόγους για τους οποίους το κοινό θα προτιμήσει την ενημερωτική εκπομπή «Αθήνα-Θεσσαλονίκη» κι όχι μία ίδιου τύπου εκπομπή σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.
Ο πρώτος και πιο σημαντικός λόγος είναι ότι στην εκπομπή «Αθήνα-Θεσσαλονίκη», μπορεί να δει, να ακούσει και να μάθει για κάτι που ίσως κανείς άλλος δεν θα ενδιαφερθεί να ρωτήσει. Για πρόσωπα και γεγονότα που συμβαίνουν μπροστά στα αδιάφορα μάτια της ειδησεογραφίας. Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση (ξέρω ότι αρκετοί είναι έτοιμοι να το αμφισβητήσουν, μάλλον από εμπάθεια ή άγνοια) να ακούσει ή να δει κάτι που αποφασίστηκε με δόλο ή σκοπιμότητα. Δεν παίζει εδώ και χρόνια στην ΕΡΤ, με εξαίρεση την διετία, το σενάριο: «κάντε αυτό, πείτε αυτό». Το υποστηρίζω και το υπογράφω σε ό,τι με αφορά με απόλυτη βεβαιότητα. Και ο τρίτος λόγος, που ίσως ακόμη δεν είναι τόσο εμφανής, είναι ότι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και εκπομπές όπως η εκπομπή «Αθήνα-Θεσσαλονίκη» λειτουργούν και ως πειραματικό εργαστήριο για ένα υπό διαμόρφωση πρότυπο τηλεόρασης, που επιχειρεί να αλλάξει τα στερεότυπα και τη μανιέρα της πρωινής ενημέρωσης. Σε αυτό έχουμε πολύ δρόμο αλλά αξίζει να το συνεχίσουμε και να το προσπαθήσουμε.

Ποια χαρακτηριστικά έχει η τηλεόραση που ονειρεύεστε και πόσο κοντά σε αυτό είναι η ΕΡΤ;
Στην τηλεόραση εργάζονται άνθρωποι και απευθύνονται σε ανθρώπους-πολίτες και κοινωνικές ομάδες. Εύχομαι, ονειρεύομαι, προσπαθώ και ελπίζω για την τηλεόραση και την ΕΡΤ που θα μοιάζει με τον/την ιδανικό σύντροφο. Ευαίσθητη και αγωνιστική, ελεύθερη και σοβαρή, ψύχραιμη αλλά όχι αδιάφορη. Απαλλαγμένη από υστερίες, τσιρίδες και εγωισμούς. Δυναμική και γρήγορη (και το λέει κάποιος που δεν φημίζεται για την γρηγοράδα και την ταχύτητα στην ομιλία του). Σπιρτόζα, όμως, και με αντανακλαστικά. Χωρίς εγωισμούς και την αίσθηση ότι επειδή εργαζόμαστε στην τηλεόραση, η κοινωνία πάντα μας οφείλει κάτι γιατί νοιώθουμε ότι είμαστε κάτι καλύτερο ως περιούσιος καρπός μίας ελίτ. Και κυρίως, μία τηλεόραση και μία ΕΡΤ που θα τις αγαπάει ο κόσμος γιατί θα το αξίζουν!

info

Αθήνα Θεσσαλονίκη

Καθημερινά, 10:00-12:00

Σκηνοθεσία: Αντώνης Μπακόλας-Γιώργος ΜπότσοςΑρχισυνταξία: Στεφανία Χαρίτου,Ξάνθος ΧύταςΠαραγωγή: Γεωργία Μαράντου,Ευθυμία ΓκούνταΠαρουσίαση: Μάριον Μιχελιδάκη-Χρήστος Γιαννούλης

The post Χρήστος Γιαννούλης: Ονειρεύομαι μία τηλεόραση που θα την αγαπάει ο κόσμος γιατί θα το αξίζει appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα