Χίος: Προσφυγάκια στα θρανία, 40 παιδιά στο σχολείο των προσφύγων

12:58 26/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δύο μήνες κλείνουν πολλές από τις οικογένειες των προσφύγων που βρίσκονται στη Χίο.

Τα παιδιά τους περνούσαν τις ώρες τους, μέσα στις σκηνές και τριγυρνώντας στους χώρους γύρω από τα Κέντρα που κρατούνταν οι ίδιοι.

Από την Κυριακή όμως χάρη στην πρωτοβουλία δύο εθελοντικών ομάδων που απαρτίζονται κυρίως από ξένους, 40 παιδιά έχουν το δικό τους σχολείο και περνούν πλέον το πρωινό τους δημιουργικά.

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 περίπου μετά το μεσημέρι, τα μικρά παιδιά των προσφύγων και μεταναστών από τις δομές της Σούδας και του ΔΗΠΕΘΕ

στη Χίο, παρακολουθούν πλέον το δικό τους σχολείο.

Ένα παλιό ακίνητο, πίσω από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗΣ, νοικιάστηκε από δύο εθελοντικές οργανώσεις και οι χώροι του διαμορφώθηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας.

Οι οργανώσεις «Be Aware and Share» και «Chios Eastern Shore Response Team» ανταποκρινόμενες στα αιτήματα των οικογενειών για απασχόληση των παιδιών και τη μάθηση της μητρικής αλλά και της αγγλικής γλώσσας οργάνωσαν και σχεδίασαν το πρώτο σχολείο ειδικά για αυτό το σκοπό.

Σε μία από τις πρόσφατες συσκέψεις για το προσφυγικό που γίνεται με την παρουσία εκπροσώπου της Κυβέρνησης, του Δήμου, της δύναμης της FRONTEX αλλά και των ΜΚΟ, οι δύο εθελοντικές ομάδες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα κανονικό σχολείο αλλά για μια δομή που θα επέτρεπε στα παιδιά να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους.

Αυτό, το αναφέρουμε, για να αρθούν και οι παρεξηγήσεις για το τι διδάσκονται και πως τα μικρά παιδιά. Ο νόμος προβλέπει βέβαια ότι τα παιδιά των προσφύγων πρέπει να παρακολουθούν και σχολείο, αλλά πριν από αυτό προβλέπει ότι δεν πρέπει να είναι καν έγκλειστα…

«Τα παιδιά μαθαίνουν αραβικά, κάποια αγγλικά όπως και λέξεις ελληνικές όπως καλημέρα, καλησπέρα. Επίσης μαθήματα αυτοπροστασίας και υγιεινής», σημειώνει ο Nick Millet, από τη «Chios Eastern Shore Response Team».

Οι 4 δάσκαλοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ήταν δάσκαλοι και στην πατρίδα τους, τη Συρία., σημειώνει ο Jakob Rohde, από την «Be Aware and Share».

Οι Σύριοι δάσκαλοι

Ο Amer μάλιστα διδάσκει μαζί με τη σύζυγό του Walaa, στο σχολείο της Χίου.

¨Φύγαμε μαζί με τη γυναίκα μου από τη Συρία (το Χαλέπι) για μια καλύτερη ζωή και όταν ακούσαμε για το σχολείο, ενθουσιαστήκαμε!», μας λέει ο Amer Faraj. Λίγο πιο δίπλα η σύζυγός του παραλαμβάνει τα τετράδια των παιδιών μαζί με την άλλη δασκάλα!

Μαζί με το συνάδελφο του Mohamad Al Hamdan, ευχαριστούν τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για τη βοήθεια που τους προσφέρουν, επισημαίνουν δε ότι πολλά από αυτά τα παιδιά λόγω του πολέμου δεν είχαν πάει καθόλου σχολείο !

Ο Mohamad εξηγεί ότι δεν έφυγαν από τη χώρα τους για οικονομικούς λόγους αλλά για λόγους επιβίωσης και περιγράφει τη χαρά των παιδιών που έρχονται πλέον στο σχολείο.

¨Όταν πήραμε τη λίστα με τις εγγραφές νιώσαμε στο βλέμμα τους τη χαρά που είχαν», σημειώνει.

Με τη βοήθεια του μεταφραστή μας Κωνσταντίνου Λεβεντάκη, που είχε την τύχη την εποχή ειρήνης στη Συρία να σπουδάσει ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού, ρωτάμε τον Amer πως αντιμετωπίζει τα δύο του παιδιά που είναι και μαθητές του! Χαμογελά, σημειώνει ότι τα αντιμετωπίζει σαν σπουδαστές! Όλα άλλωστε είναι παιδιά του στο σχολείο!

Μας λένε ότι δεν επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας, κατανοούν τα οικονομικά της προβλήματα, ενώ επίσης πολλοί συμπατριώτες τους θέλουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Όπου και να μείνουν οι Σύριοι είναι λαός που προσπαθεί να εγκλιματιστεί και να προοδεύσει», μας λένε και οι δυο δίνοντας και ένα μήνυμα ότι οι πρόσφυγες που πολλοί πιθανόν να μείνουν στη χώρα μας, να αποτελέσουν μια σημαντική μαγιά σε αυτή την προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση.

Την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που τα παιδιά αντιδρούν με το σχολείο εκφράζουν και οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων. Φωνάζουν σχολείο στη γλώσσα τους (μαντρασά, αν καταλάβαμε καλά τη λέξη που χρησιμοποιούσαν οι δάσκαλοι!). Χαιρετούν τον κόσμο με τις ελληνικές λέξεις που έχουν μάθει.

Μάλιστα επόμενος στόχος είναι να υποστηριχτούν και οι μεγαλύτερες ηλικίες και να βρεθούν καθηγητές για παιδιά μεγαλύτερων τάξεων δημοτικού και γυμνασίου, τονίζουν, ευχαριστώντας τους ανώνυμους πολίτες ανά τον κόσμο που στηρίζουν το έργο τους.

Οι εκπρόσωποι των δύο εθελοντικών οργανώσεων ήταν πάρα πολλοί ευγενικοί μαζί μας. Μας ζήτησαν να σεβαστούμε και να μη φωτογραφίσουμε καθόλου τα παιδιά, που κατά την ώρα της προετοιμασίας της συνέντευξης, έπαιζαν και έκαναν διάφορες δραστηριότητες τους με τις δασκάλες τους. Σημείωσαν ότι τώρα δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά και δεν θα ήθελαν να διαταραχτούν.
Μετά τις συνεντεύξεις επισκεφθήκαμε και την αίθουσα διδασκαλίας με τον «μαυροπίνακα» και ζωγραφιές στους τοίχους.

Στην είσοδο και η βιβλιοθήκη τους με βιβλία, αριθμητικής και παραμύθια στα αραβικά αλλά και στα αγγλικά.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

The post Χίος: Προσφυγάκια στα θρανία, 40 παιδιά στο σχολείο των προσφύγων appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα