Σε λίγες εβδομάδες η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ από τον ESM

12:02 26/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης από τα 10,3 δισ. ευρώ είναι πιο πιθανό να λάβει χώρα το δεύτερο μισό του Ιουνίου εκτιμούν αναλυτές καθώς θα πρέπει να προηγηθούν ελληνικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και η έγκριση τους από το EWG πριν το ΔΣ του ESM δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε νομοθετικές «διορθώσεις»

για την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων στο άνοιγμα της αγοράς για την πώληση δανείων και το συνταξιοδοτικό και να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα στο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup.

Ως γνωστόν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν εντολή στο Euroworking group (EWG) να επιβεβαιώσει την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων «εντός των επόμενων ημερών» μετά από την αξιολόγηση των θεσμών, όμως όλα δείχνουν ότι θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος. Εν συνεχεία τα όργανα του ESM θα κληθούν για να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε στο ΣΚΑΙ πως το ΕΚΑΣ και η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου είναι δύο από τις εκκρεμότητες για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Αθήνα δεν δέχεται να πωληθούν τα προβληματικά δάνεια που είναι εγγυημένα από το ελληνικό κράτος, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε funds, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει στους θεσμούς την απόσυρση της εγγύησης του Δημοσίου ή να βρεθεί ένα ενδιάμεσο σύστημα.

Αναφορικά με τον ΕΚΑΣ, ο υπουργός δήλωσε βέβαιος πως «θα βρεθεί λύση».

Ο κ. Σταθάκης τόνισε επίσης ότι η διαδικασία για την παραχώρηση του Ελληνικού-ένα άλλο θέμα που εκκρεμεί- θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει παραχώρηση ή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων εταιρειών ύδρευσης, των αστικών συγκοινωνιών και της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι για το νερό υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

o υπουργός επανέλαβε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προσφέροντας χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία.

Πάντως, τυχόν καθυστέρηση στην εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ κατά λίγες εβδομάδες δεν δημιουργεί πρόβλημα στην εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου αφού οι μεγάλης αποπληρωμές θα πρέπεινα γίνουν τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ δάνειο ύψους 1,08 δισ. ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων (SDRs) στις 12 Ιουλίου και 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ για την αποπληρωμή ομολόγων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι 2,1 δισ. ευρώ από την πρώτη υποδόση των 7,5 δισ. θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η εκτίμηση συμβαδίζει με την αναφορά στην ανακοίνωση του Eurogroup που τόνιζε πως «θα δοθεί μια πρώτη καταβολή τον Ιούνιο (7,5 δισεκατομμύρια ευρώ) για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και για να γίνει εκκαθάριση ενός αρχικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που είναι ουσιαστικό μέτρο στήριξης της πραγματικής οικονομίας«.

Απο το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται πως στην αγορά θα «πέσουν» 3,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου. [700 εκατ. το μήνα]. Το ποσό, το οποίο είναι ίσο με το 2% του ΑΕΠ ή το μισό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα πάει στην πραγματική οικονομία, συμπληρώνουν.

Η επόμενη εκταμίευση θα γίνει «μετά το καλοκαίρι» και θα χρησιμοποιηθεί «για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και για την κάλυψη των περαιτέρω αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους».

Δηλαδή στην αγορά θα «πέσουν» 3,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου [700 εκατ. το μήνα]. Το ποσό αυτό, που είναι ίσο με το 2% του ΑΕΠ (ή μισό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), θα πάει στην πραγματική οικονομία.

The post Σε λίγες εβδομάδες η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ από τον ESM appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα