Χανιά: Ξεκινάει την Τετάρτη το 4ο Chania Film Festival. Γιορτή της 7ης τέχνης στα Χανιά(audio – video)

14:06 24/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκινάει την Τετάρτη 26 του μήνα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF), το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ με αφετηρία τα Χανιά.

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι πρόκειται για μία γιορτή

της 7ης τέχνης, για μια διοργάνωση που γρήγορα έγινε θεσμός με διεθνείς συνεργασίες, με μετακλήσεις δημιουργών, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, με αναγνώριση και αποδοχή. Η είσοδος, στις προβολές και στις παράλληλες εκδηλώσεις, είναι ελεύθερη, με προαιρετική συνεισφορά σε είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα για συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο κ. Φραντζεσκάκης, ότι πέρυσι είχαν συγκεντρωθεί 3,5 τόνοι τρόφιμα, τα οποία μοιράστηκαν στις δομές αλληλεγγύης της πόλης.
Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο εκδότης και υπεύθυνος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, που διοργανώνει το φεστιβάλ, Ματθαίος Φραντζεσκάκης, το φεστιβάλ είναι παιδί της κρίσης. Γεννήθηκε μέσα στην εποχή των μνημονίων, ως ένα βήμα στο χώρο του πολιτισμού. Είναι ένας κινηματογραφικός θεσμός που φιλοδόξει να φιλοξενήσει ό,τι καλύτερο από τον χώρο του κινηματογράφου, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ογδόντα δύο (82) ταινίες που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος περιεχομένου, αλλά και κινηματογραφικής τέχνης. Μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και σημαντικός αριθμός από animation εντάσσονται σ’ αυτό, καθώς και ειδικές προβολές, αφιερώματα, και ένας πλούσιος κατάλογος ταινιών αλλά και εργαστηρίων για σχολεία, στο πλαίσιο της δράσης cineΜαθήματα.

Τα cineΜαθήματα αποτελούν την εκπαιδευτική δράση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Ξεκίνησαν το 2001 και αποτελούν μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στον χώρο της οπτικοαουστικής παιδείας σε επίπεδο Κρήτης.
Ένα πλέγμα εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα, δίνοντας την δυνατότητα στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς:

Τόσο η εκπαιδευτική δράση cineΜαθήματα όσο και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) αποτελούν τη μοναδική περιφερειακή δράση στη χώρα με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται αφιέρωμα με θέμα «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι». Το αφιέρωμα αποτελείται από 12 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Κάποιες από αυτές προβάλλονται την πρώτη βδομάδα του αφιερώματος ενώ την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου το φεστιβάλ αφιερώνει το πρόγραμμά του από τις 6 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα σε ταινίες με θέμα τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες.

Στις 8 το βράδυ της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου θα γίνει ειδική παρέμβαση- συζήτηση παρουσία ΑΜΕΑ, σκηνοθετών και συντελεστών ταινιών του αφιερώματος με το κοινό.
Μεταξύ άλλων παρεμβαίνουν οι : Σπύρος Κουτσορινάκης, Ειρήνη Μαυροματάκη υπάλληλος ΕΛΤΑ, περφόρμερ,Αντώνης Τσαπατάκης, παραολυμπιονίκης και οι σκηνοθέτες Δημήτρης Κατσιμήρης και Ίρινα Μπόικο


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) σχεδιάζεται και υλοποιείται από μια ομάδα που ζει και δημιουργεί στα Χανιά και αγαπά το σινεμά.

Μια ομάδα που πιστεύει, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις Πολιτισμού με Αναπτυξιακό Προσανατολισμό και Κοινωνικές Ευαισθησίες. Είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ένας θεσμός δημιουργικός, παρεμβατικός και κυρίως ανήσυχος. Ένας τόπος συνάντησης ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation. Την ομάδα αποτελούν οι Ματθαίος Φραντζεσκάκης, Βίκη Αρβελάκη, Πέτρος Τσαρκνιάς, Νίκος Ιγγλεζάκης, Θοδωρής Θωμαδάκης, Γιάννης Γιαννακάκης, Λευτέρης Λαμπράκης, Χαρά Ανδρεάδου, Κυριάκος Χαριτάκης και πολλοί εθελοντές.
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων Ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης:

Keywords
Τυχαία Θέματα