Χανιά: Ξεκινά το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων (audio)

14:42 26/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Υπογράφτηκε χθες, Τρίτη, στο Ηράκλειο η σύμβαση μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της “Αναπτυξιακής Ηρακλείου”, για το Πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα στην Κρήτη, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Την υλοποίηση του έργου της φιλοξενίας για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,

έχει αναλάβει η “Σύμπραξη Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση” και, όπως είπε σήμερα σε συνέντευξή του, στο σταθμό μας, ο προϊστάμενος της Σύμπραξης, Ηρακλής Δρακάκης, αναζητούνται 25 διαμερίσματα στο Νομό Χανίων. Ο κ. Δρακάκης εξήγησε ότι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τις ενοικιάσεις κατοικιών για τουριστικούς λόγους, η αναζήτηση δεν είναι εύκολη, ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες να ενοικιάσουν τα σπίτια τους. Αυτό προκύπτει, όπως εξήγησε, από τις πρώτες διερευνητικές επαφές, οι οποίες εντείνονται από σήμερα, μετά και την υπογραφή της σύμβασης.
Η προσέλευση των προσφύγων θα αρχίσει σταδιακά μέσα στον Μάιο και οι ωφελούμενοι θα είναι κυρίως οικογένειες.
Σύμφωνα με τον κ. Δρακάκη, τα σπίτια θα πρέπει να έχουν δυο υπνοδωμάτια, κουζίνα και μπάνιο και να είναι νόμιμα, ενώ για το καθένα προβλέπεται μέχρι και 400 ευρώ μηνιαίο ενοίκιο. Αναζητούνται σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χανίων αλλά θα εξεταστούν σπίτια και στους Δήμους Πλατανιά ή Κισάμου, κοντά στον Βόρειο Οδικό Άξονα. Θα γίνουν επισκέψεις σε όλα τα σπίτια και θα εξεταστεί αν καλύπτουν τις προϋποθέσεις. Οι οικογένειες που θα εγκατασταθούν θα επιλεγούν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Να σημειωθεί ότι, όπως εξήγησε ο κ. Δρακάκης, η σύμβαση των ενοικιαστών θα υπογράφεται με τη “Σύμπραξη” και όχι με τους πρόσφυγες. Με την υπογραφή του συμβολαίου ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θα εισπράξει όλο το ενοίκιο για το 2017, ενώ στην αρχή του 2018 θα εισπράξει όλα τα ενοίκια του 2018. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μέσω της “Σύμπραξης Χανίων” θα πληρώνει τους λογαριασμούς νερού και ηλεκτρικού ρεύματος των σπιτιών.

Μέλη της σύμπραξης θα επισκέπτονται τους πρόσφυγες, αλλά και τους ιδιοκτήτες μια φορά την εβδομάδα και θα υπάρχει μια συνολική υπηρεσία αποκατάστασης μέχρις ότου πάρουν τις εγκρίσεις για άσυλο για τις χώρες τελικού προορισμού τους, διευκρίνησε ο κ. Δρακάκης.
Η “Σύμπραξη Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση” έχει συσταθεί από την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, το Νέο Εμπορικό Σύλλογο Κισάμου, την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων “Άπτερα”, τον Αγροτικό σύλλογο Βουκολιών και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων.
Οι ενδιαφερόμενοι για την προσφορά σπιτιού μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2821056899 από τις 9 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Δρακάκης:

Keywords
Τυχαία Θέματα