Χανιά: Το μήνυμα του Μ. Λέκκα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας (audio)

13:34 23/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας η 23η Μαρτίου και ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας απέστειλε μήνυμα με αφορμή την σημερινή ημέρα. Στο μήνυμα του ο γνωστός μετεωρολόγος μεταξύ άλλων συγχαίρει τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους της Κρήτης για την προσφορά τους.
«Σήμερα 23 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα της Μετεωρολογίας. Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι ο καιρός επηρεάζει

άμεσα την καθημερινότητα του ανθρώπου, αλλά σε βάθος χρόνου ακόμη και την επιβίωση του επάνω στον πλανήτη. Η επιστήμη της Μετεωρολογίας έχει προσφέρει πολλά στην ανθρώπινη ευημερία, ιδιαίτερα μέσα από τις μεθόδους πρόγνωσης του καιρού που έχουν αναπτυχθεί και έχουν συμβάλει σε μία ασφαλέστερη διαβίωση, ενώ παράλληλα η καταγραφή και η επεξεργασία πλήθους μετεωρολογικών παραμέτρων βοηθά στην κατανόηση των κλιματικών συνθηκών του πλανήτη, που με τη σειρά τους προσδιορίζουν τις συνθήκες επιβίωσης των διάφορων ζώντων οργανισμών μεταξύ αυτών και του ανθρώπου.
Στη φετινή εορταστική θεματολογία επιλέχθηκε να προβληθεί ο ρόλος των νεφών ως μία από τις κορυφαίες δυναμικές διεργασίες μέσα στην ατμόσφαιρα. Τα νέφη αποτελούν ένα σπουδαίο κρίκο στην αλυσίδα του υδρολογικού κύκλου, ο οποίος με τη σειρά του μας διασφαλίζει την επιβίωση μας μέσω της προσφοράς πόσιμου αλλά και αρδευτικού νερού για την επιβίωση όλων των φυσικών συστημάτων. Τα νέφη διαδραματίζουν επίσης και ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του Παγκόσμιου κλιματικού συστήματος, αλλά και του μικροκλίματος κάθε περιοχής, αφού η παρουσία τους αποτελεί περιοριστικό παράγοντα στην προσφορά ηλιακής ενέργειας».

Ακούστε τον κ. Λέκκα:

Keywords
Τυχαία Θέματα