Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 23-3-2017

13:30 23/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Oικονομία-Επιμελητήρια

Ξεκίνησε η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Ξάνθης

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 5ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Ξάνθης με την παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά , του Περιφερειάρχη Α-ΜΘ Χρήστου Μέτιου , στελεχών τοπικής αυτοδιοίκησης αστυνομίας και πλήθος κόσμου.

Η 5η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Ξάνθης φιλοξένει 70 έκθετες από την περιοχή Περιφέρειας ΑΜ-Θ ξεκίνησε χθες και θα κλείσει την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 22.00 το βραδύ .


Χθες 4 επιχειρήσεις κρεάτων της περιοχής προχώρησαν στην παρασκευή

ενός γιγάντιου καβουρμά Θράκης, με στόχο να καταγραφεί στο ρεκόρ guinness. Πρόκειται για τις εταιρείες Απ. Παπαδόπουλος και Καραχασάν από την Ξάνθη, η εταιρία «Νόστιμα» της Αλεξανδρούπολης και Δελιντζή του Διδυμοτείχου, μετά από πρωτοβουλία του ΕΒΕ Ξάνθης στο πλαίσιο της Γενικής Εμπορικής Έκθεσης.
Ο καβουρμάς παρασκευάστηκε στο κλειστό «Φ. Αμοιρίδης»σε 3ωρες και 20 λεπτά ,11 τεχνίτες εργάσθηκαν για την Παρασκευή του και έχει βάρος 298 κιλά και 300 γραμμάρια, και μήκος 15 μέτρα 10 εκατοστά

Η διαδικασία ξεκίνησε με το βράσιμο των κρεάτων μόσχου και στη συνέχεια με την παρασκευή του μίγματος για το γέμισμα του εντέρου και, τέλος, την τοποθέτησή του σε πάγο, καθώς θα διανεμηθεί την Κυριακή 26 Μαρτίου στην τελευταία ημέρα της Έκθεσης.
Σήμερα από τις 17.00 έως 22.00 10 σεφ της Ξάνθης παρουσιάζουν και προσφέρουν δωρεάν στους επισκέπτες της Έκθεσης 33 συνταγές που βασίζονται στον καβουρμά.

Κόμματα

Επίθεση αντιεξουσιαστών στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

Επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών δέχθηκαν χθες το μεσημέρι τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.
Ομάδα περίπου 15 ατόμων με κουκούλες μόλις άνοιξε η πόρτα, πέταξαν μπογιές και προκηρύξεις και φώναξαν συνθήματα. Η ομάδα των αντιεξουσιαστών αποχώρησε χωρίς να προκαλέσει άλλες ζημιές. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που τα ίδια γραφεία δέχονται επίθεση. Είχε προηγηθεί αντίστοιχο περιστατικό πριν από ενάμιση χρόνο. Τα γραφεία των τριών βουλευτών του κόμματος και της Νομαρχιακής οργάνωσης βρίσκονται στο ίδιο σημείο.
Την ίδια ώρα ομάδα αντιεξουσιαστών βρέθηκε έξω από τα γραφεία του Βουλευτή Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ, φώναξε συνθήματα και στη συνέχεια αποχώρησε
Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για το επεισόδιο αναφέρει:
Για εμάς τέτοιου είδους πρακτικές δεν έχουν καμία σχέση με το κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης έχει αποδείξει μέσα από τους αγώνες πως βρίσκεται πάντα δίπλα στην τοπική κοινωνία και τα προβλήματά της..
Την επίθεση καταδικάζουν με ανακοίνωσή τους κ η ΝΟΔΕ της ΝΔ Ξάνθης και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Πρωτογενής Τομέας

Πρωτοβουλία Αποστόλου για διάλογο στην ΚΑΠ

Με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, απευθύνεται πρόσκληση για συμμετοχή στο διάλογο που ξεκινά, σχετικά με την Αναθεώρηση της για την Κοινή Αγροτική Πολιτική(ΚΑΠ).
Σ αυτήν επιθυμεί να εκπροσωπηθούν πλατιά οι πολιτικοί, κοινωνικοί, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν και προτάσεις, κινήματα και λοιπές συλλογικότητες μικρότερου βεληνεκούς.
Η Δήλωση συμμετοχής στην ομάδα εργασίας και τον διάλογο, γίνεται αποκλειστικά με email.
Yποβολή συμμετοχών στο : [email protected]
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2102124382
Η διάρκεια είναι προσδιορισμένη χρονικά έως τις 15 Μαΐου 2017.
Τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος όπως έχουν αποτυπωθεί μέχρι σήμερα είναι – μεταξύ άλλων :
Η σύγκλιση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και η άρση των στρεβλώσεων που έχει προκαλέσει η διατήρηση της ιστορικότητας,
Η διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στο αγροτικό επάγγελμα,
Η αλλαγή του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων με τρόπο που να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τις εθνικές πολιτικές αγροτικών προϊόντων,
Η διαχείριση κρίσεων και οι κατευθύνσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην μετά το 2020 εποχή.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της Ε.Ε. για το 2017, η Επιτροπή υλοποιεί ευρεία διαβούλευση διάρκειας 3 μηνών στη βάση ενός ερωτηματολογίου (στην ηλεκτρονική διεύθυνση για την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό της ΚΑΠ ώστε να μεγιστοποιηθεί η συμβολή της πολιτικής αυτής στις προτεραιότητες της Επιτροπής για το μέλλον καθώς και στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.
Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα δημοσιευθούν στο διαδίκτυο και θα παρουσιαστούν σε δημόσια διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2017.

Κοινωνική Οικονομία

Καρδίτσα η πρωτεύουσα του Συνεργατισμού;

Σε πρωτεύουσα του Συνεργατισμού εξελίσσεται η Καρδίτσα, όχι μόνο για τα πολλά Συνεργατικά σχήματα που διαθέτει όσο και για τις συναντήσεις που διοργανώνει με στόχο την εξάπλωση του συνεργατισμού και την μετάδοση τεχνογνωσίας σε πολλούς ενδιαφερόμενους.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση 25 Συνεργατικών Εγχειρημάτων από τη Χώρα, ενώ σχεδόν κάθε μήνα διοργανώνεται και μια εκδήλωση ενημερωτική σχετική με το θέμα.
Σύμφωνα με τον Δ/ντη της Αναπτυξιακής Καρδίτσας Βασίλη Μπέλη που μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, «ομάδες πολιτών σχεδιάζουν τη Διαχείριση ενός πόρου με συλλογικό τρόπο, που είναι μια μεγάλη και ελπιδοφόρα πρακτική μέσα στην κρίση, που ενισχύει την τοπική επιχειρηματικότητα». Μάλιστα λειτουργεί θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, ενώ η υπάρχουσα Συνεταιριστική τράπεζα χρηματοδοτεί τα βιώσιμα σχήματα.
Για το επόμενο χρονικό διάστημα 3 επιτροπές από τις Συλλογικότητες ανα την Ελλάδα, θα επεξεργασθούν κείμενα για το Νομοθετικό πλαίσιο, τη Δομή της Ένωσης και τις Υποστηρικτικές ενέργειες των εγχειρημάτων, με στόχο την ίδρυση ενός πανελληνίου οργάνου για τις Συλλογικότητες.
Η επόμενη συνάντηση δε των συλλογικοτήτων θα γίνει στις 17-21 Μαΐου, στη λίμνη Πλαστήρα, όπου μαζί με 80 συλλογικότητες από την Ευρώπη, θα συζητήσουν για την τοπική ανάπτυξη ενώ θα γίνει και ανταλλαγή εμπειριών.
Το επόμενο Συνέδριο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία θα γίνει στην Αθήνα στις 6-8 Ιουνίου.

Εκπαίδευση

Στις 27-29 Απριλίου το φεστιβάλ ΞΑΝΘΗ ΠΟΛΙΣ ΟΝΕΙΡΩΝ


Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με πνεύμα συλλογικότητας, συνεργασίας και σύνθεσης στηρίζει έμπρακτα το θεσμό, ΞΑΝΘΗ ΠΟΛΙΣ ΟΝΕΙΡΩΝ Μουσικών Σχολείων ως συνδιοργανωτής και χορηγός των εκδηλώσεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος από 27 έως 29 Απριλίου, αναφέρει ο Δήμος Ξάνθης και συνεχίζει:
Στο πλαίσιο αυτά, μετά την εισήγηση του Δημάρχου Ξάνθης και την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ, υπογράφτηκε το σύμφωνο συνεργασίας με το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος εκφράζει την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της για τη στήριξη, αλλά πρωτίστως για την αναγνώριση ότι «όλοι οι Δήμοι αποτελούν μια αγκαλιά Πολιτισμού» στην Ξάνθη, τη γενέτειρα πόλη του Μάνου Χατζιδάκι.


Μιλώντας ωστόσο στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Δ/ντης του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, κ. Κουτάκης, έκανε λόγο για συμμετοχή από 19 Μουσικά Σχολεία της Χώρας, μεταξύ των οποίων τα 4 από το εξωτερικό.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ η Ξάνθη θα αποτελεί μια μουσική πανδαισία, καθώς θα δοθούν πολλές συναυλίες και ακουσθούν σχεδόν όλα τα είδη της Μουσικής.

ΕΛΑΣ
Πληροφοριακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας

Ξεκίνησε η λειτουργία του Πληροφοριακού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της 5ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Ξάνθης
Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται το Πληροφοριακό Κέντρο (περίπτερο), όπου θα τους διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό και θα ενημερώνονται για το έργο και τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας

Aγορά-Εθελοντισμός
Αιμοδοσία από τους Επαγγελματίες σήμερα στην πλατεία

Με πρωτοβουλία της Διοικήσεως της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης και του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, καλούνται να δώσουν Αίμα όλοι οι Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Έμποροι του Νομού σήμερα 9:30 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στην πλατεία της Κομοτηνής, όπου θα υπάρχει Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας.

Σύλλογοι

Οικονομική προσφορά Ναυτοπροσκόπων στο Σισμανόγλειο

Με σκοπό τη δωρεά οικονομικής προσφοράς προς την Παιδιατρική Κλινική του «Σισμανόγλειου» Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, οι Ναυτοπρόσκοποι Κομοτηνής διοργανώνουν φιλανθρωπικό Πασχαλινό παζάρι.

Η δράση θα λάβει χώρα το Σάββατο της 25ης Μαρτίου στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, όπου θα διατίθενται παιδικές λαμπάδες που κατασκευάστηκαν εθελοντικά από γονείς μελών της Προσκοπικής κίνησης.

Με το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα γίνουν εργασίες εξωραϊσμού και αναβάθμισης των χώρων της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

Εκπαίδευση-Εθελοντισμός

Δωρεά αγάπης και αίματος από το 1ο ΕΠΑΛ

Το 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, συνεχίζοντας μια συνεργασία που εδώ και πολλά χρόνια έχει οικοδομηθεί και με τον σύλλογο αιμοδοτών Ροδόπης και με την ομάδα αιμοληψίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, οργανώνει και φέτος εθελοντική δράση αιμοδοσίας στις 27-03-2017 και 04-04-2017, στον χώρο των εργαστηρίων της ειδικότητας Αισθητικής του Ε.Κ. και με τον απαραίτητο εξοπλισμό της ομάδας αιμοληψίας. Εκτιμάται ότι στη δράση αυτή θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 140 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου και πολλοί εκπαιδευτικοί του συλλόγου καθηγητών.

Πολιτισμός
Η Χαρά Ανδρεΐδου στο «Δύο» της Ξάνθης

Τη Χαρά Ανδρεΐδου και το νέο βιβλίο της με τίτλο «Τα άδεια κουτιά» παρουσιάζουν σήμερα το βράδυ (20.00) ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη και το βιβλιοπωλείο «Δύο».
Για το βιβλίο θα μιλήσει η ψυχολόγος-δημοσιογράφος Μαρία Παπαδοπούλου.

Βραβείο για το Limbo

Το Βραβείο Ίρις για την ταινία « Limbo» κέρδισε η Κομοτηναία σκηνοθέτης Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Η Θράκη τιμά τον Γιώργο Βιζυηνό

Εκδήλωση με τίτλο «Η Θράκη τιμά τον θρακιώτη Γιώργο Βιζυηνό» διοργανώνει ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη». Κύριος ομιλητής της βραδιάς θα είναι Ιωάννης Μπακιρτζής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Απριλίου στις επτά και μισή στον πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, 25η μαρτιου, guinness, ξανθη, εβε, σεφ, συριζα, νοδε, συμμετοχή, email, μαΐου, ηλεκτρονική, βρυξέλλες, τραπεζες, ελλαδα, αθηνα, ιουνίου, σχολεια, κεδε, προσφορες, δραση, επαλ, βιβλιοπωλείο, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, ομαδα διας, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, δωρο πασχα 2012, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, δημος ξανθης, κοινωνια, αποτελεσματα, ηλεκτρονική, το θεμα, αδεια, δωρεαν, επαλ, θεμα, θρακη, ιρις, λιμνη πλαστηρα, μουσικη, οικονομια, πλαισιο, σεφ, ωρα, email, αγκαλια, αγροτικη, αγωνες, αιμα, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινεται, γονεις, γραφεια, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημος, δηλωση, δομη, διαδικτυο, εβε, υπαρχει, εκθεση, εποχη, επτα, εσωτερικων, εταιρια, ευρωπη, εμποροι, ιδια, ιδιο, ιδρυση, καρδιτσα, κεδε, κιλα, λαμπαδες, λειτουργια, λιβανη, λογο, μαΐου, μηκος, μαρια, νοδε, ομαδα, παντα, παζαρι, προβληματα, πορτα, ρεκορ, σαββατο, συνεχεια, συμμετοχή, συνθηματα, σχηματα, φεστιβαλ, φορα, χρονικα, χαρα, ιωαννης, ειδη, ενωση, guinness, χωρα, ιουνίου, κειμενα, κλειστο, κωνσταντινα, κυριακη, ψυχολογος, τραπεζα, θεματα, υλικο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα