Χανιά: Παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχολικές βιβλιοθήκες

23:49 29/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

O ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος των 757 σχολικών βιβλιοθηκών που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία, σε όλη την Ελλάδα σε πλαίσιο αυστηρών προδιαγραφών μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, οι οποίες έπαυσαν να λειτουργούν συστηματικά εδώ και πέντε χρόνια με απόφαση της πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, προκειμένου να εξοικονομηθεί σημαντικός αριθμός Εκπαιδευτικού, επισημαίνεται σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

– μεταξύ αυτών και της βουλευτή Χανίων Βάλιας Βαγιωνάκη.

Οι βουλευτές στην ερώτηση τους ζητούν – μεταξύ άλλων – να μάθουν τι κινήσεις προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για την επαναλειτουργία των 757 βιβλιοθηκών, με ποιο τρόπο σχεδιάζει να εντάξει τη χρήση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς κι αν σκοπεύει σε πιλοτική έστω βάση, να προκηρύξει ανά νομό ορισμένες οργανικές θέσεις υπευθύνων Σχολικών Βιβλιοθηκών που να έχουν αρχικά στην εποπτεία τους ίσως περισσότερες της μίας βιβλιοθήκης, από όμορες και προσεγγίσιμες σχετικά μεταξύ τους σχολικές μονάδες (2 ή το πολύ 3), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα λειτουργίας ορισμένων εξ αυτών αρχικά σε εβδομαδιαία βάση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε εξέταση των αιτημάτων και να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργίες των βιβλιοθηκών.


Διαβάστε αναλυτικά την ενδιαφέρουσα ερώτηση:

Ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η λειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης, εντάχθηκε με καθυστέρηση δεκαετιών στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Οι πρώτες δημιουργήθηκαν από φιλότιμες προσπάθειες εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και τοπικούς φορείς και λειτουργούν σε αυτόνομη βάση. Ο μεγάλος όμως αριθμός σχολικών βιβλιοθηκών (757) δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία, σε όλη την Ελλάδα σε πλαίσιο αυστηρών προδιαγραφών μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης. Κάθε μία διαθέτει συλλογή 5.000 τίτλων εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας (περιοδικών, βιβλίων και πολυμέσων) με οπτικοακουστικό εξοπλισμό καθώς και πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Πολλές από αυτές λειτούργησαν υποδειγματικά χάρη κάποιων εμπνευσμένων εκπαιδευτικών με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στο θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα