Χανιά: Μνήμες από την έκρηξη στο πλοίο «Πανορμίτης»

15:00 1/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μνήμες από την έκρηξη του μότορ -σιπ «Πανορμίτης» την 1η Οκτωβρίου του 1979 στο λιμάνι της Σούδας με απολογισμό ένα νεκρό, 138 τραυματίες και μεγάλης έκτασης υλικές ζημιές στην περιοχή, «ξαναζωντάνεψαν» την Κυριακή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την έκρηξη παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά δύο φωτογραφίες από την στιγμή της έκρηξης που ήταν η

μεγαλύτερη σε κατοικημένη περιοχή σε περίοδο ειρήνης.

«Εκείνο το πρωινό έμελλε να σημαδέψει τις ζωές όλων μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων κατά την εκδήλωση ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σούδας Κώστας Φωκάς.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 9 το πρωί και ενώ το πλοίο βρισκόταν δεμένο στην προβλήτα μπροστά από την κεντρική πλατεία της Σούδας.

Σύμφωνα με αναφορές εκείνης της εποχής ο «Πανορμίτης» μετέφερε 500 φιάλες με υγραέριο και 4,5 τόνους σίδερα. Στα αμπάρια του είχε ακόμη κιβώτια με δυναμίτιδα και βαρέλια με βενζίνη καθώς και διάφορα άλλα εμπορεύματα.

Χαρακτηριστικό της έκρηξης ήταν ότι το πλοίο «σηκώθηκε» στον αέρα ενώ το φορτίο του ως βόμβα εκτοξεύθηκε παντού καταστρέφοντας αυτοκίνητα, σπίτια καταστήματα και υποδομές της περιοχής που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή σε πολλά σημεία του βόρειου τμήματος των Χανίων σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. – ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα