1 Οκτωβρίου - Θεσσαλονίκη: Από σήμερα τα 52α Δημήτρια


Θεατρικές παραστάσεις, performans, συναυλίες, εικαστικά, χορός, φωτογραφία και κινηματογράφος, σε ένα σύνολο 42 κύριων δράσεων και άλλων παράλληλων εκδηλώσεων, συνθέτουν το πρόγραμμα για τα 52α Δημήτρια, που ξεκινούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη 1 Οκτωβρίου.

Στο 20ήμερο ημερολογιακό ενδιάμεσο της… σύγχρονης πολιτιστικής επανάστασης στην πόλη «αναλαμβάνουν» μουσικοί από την Κορσική, την Κούβα, τη Σενεγάλη, βιολιστές και συμφωνικές μουσικές, δέκα συνολικά θεατρικές παραστάσεις

(τέσσερις απ’ την Ελλάδα κι έξι απ την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, Ουγγαρία το… Ιράν και την Κίνα), σύγχρονος χορός, εικαστικά workshop, performance, αλλά και κινηματογραφικές προβολές και συζητήσεις.

«Το σίγουρο είναι ότι την επανάσταση θα την κάνουμε. Το αν η επανάσταση θα είναι… τέχνης ή θα είναι κάτι άλλο, θα δείξει» έλεγε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου -εικαστικός η ίδια- η οποία το περασμένο καλοκαίρι δέχτηκε σχεδόν το σύνολο των… μομφών απ΄ τη δημοτική αντιπολίτευση για τη θεματική, αλλά και τον τρόπο, διοργάνωσης των 52ων Δημητρίων που κινδύνεψαν να ματαιωθούν.

Η παρουσίαση ή… «σέντρα» (υπό την έννοια του εναρκτήριου λακτίσματος) του προγράμματος των 52ων Δημητρίων, που όπως έλεγε χαριτολογώντας ο κριτικός θεάτρου Σάββας Πατσαλίδης, «έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς λόγω των προβλημάτων ο χρόνος προετοιμασίας του δεν ξεπέρασε τις πέντε εβδομάδες, και τώρα πια… αρχίζει ένας αγώνας πολιτισμού», έγινε χθες τη νύχτα στον… «φρέσκο» (μόλις τοποθετήθηκε) χλοοτάπητα, στη «σέντρα» (υπό την έννοια του κέντρου του γηπέδου) του Καυταντζογλείου σταδίου.

«Μα… μας έχουν συνεχώς στη… σέντρα. Είναι η 7η χρονιά της νέας διοίκησης στον δήμο. Σε όλες τις σχέσεις η 7η χρονιά είναι η οριακή. Ή θα συνεχίσουν ή θα… διαλυθούν. Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε «επαναστατικά»» έλεγε η Έλλη Χρυσίδου. Ο παρών -στη σέντρα κι αυτός του γηπέδου- δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ανέλαβε να… κλείσει την πολύωρη παρουσίαση (μίλησαν σειρά καλλιτεχνικών συμβούλων, τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής, εκπρόσωποι συνεργαζόμενων θεσμών και φορέων, ο πρόεδρος του φιλόξενου σταδίου, Απόστολος Mητιντζής κ.α) τονίζοντας: «Όταν αναλάβαμε πριν επτά χρόνια κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να δώσουμε άλλον αέρα στα Δημήτρια, να κάνουμε αυτόν τον θεσμό ένα Φεστιβάλ Τέχνης. Θα δείξει αν τα καταφέραμε. Εμείς θα θέλαμε να είναι ένα Φεστιβάλ Τέχνης, που πραγματικά αξίζει τον κόπο».

Οι εκδηλώσεις των «Δημητρίων» εκτείνονται χρονικά περί τις δέκα ημέρες πριν και μετά την τυπική έναρξη και λήξη της διοργάνωσης. Τα Δημήτρια θα «στεγασθούν» σε συνολικά είκοσι χώρους της πόλης (από το Γενί Τζαμί ως το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από το Μέγαρο Μουσικής ως τα Σφαγεία, από το περίπτερο 2 της ΔΕΘ-Helexpo ως το Δημοτικό Θέατρο «Ανετον» κ.α), ενώ τα εισιτήρια για τις μουσικές – θεατρικές – χορευτικές παραστάσεις κυμαίνονται μεταξύ 5 και 18 (με «πολιτική των διοργανωτών» -όπως οι ίδιοι τόνισαν «τη μείωση -κατά το δυνατόν- έως κατάργηση των προσκλήσεων»). Το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα των Δημητρίων αναρτάται από σήμερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dimitria.thessaloniki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα