Χανιά: Αγωνία από τους καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς ενόψει της ανακατασκευής του κτιρίου. (audio)

13:46 1/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνάντηση με θέμα την επικείμενη έναρξη του έργου αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο, μεταξύ του Δημάρχου Τάσου Βάμβουκα και εκπροσώπων του Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστηματαρχών της Αγοράς. Σε συνέντευξή του σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων, ο νομικός εκπρόσωπος των καταστηματαρχών , Ευτύχης Μαυρογένης, ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ διαπιστώθηκε η κοινή βούληση των εμπλεκομένων να προχωρήσει το έργο. Σύμφωνα με το δικηγόρο, η ανησυχία των καταστηματαρχών έχει να κάνει κυρίως

με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστεί η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των υφιστάμενων επαγγελματιών και του Δήμου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
Όπως είπε ο κ. Μαυρογένης, οι επαγγελματίες ζητούν μείωση του χρόνου ανακατασκευής του κτιρίου από τους 20 μήνες που έχει ανακοινώσει η Δημοτική Αρχή, στους 12 με 15 μήνες, ώστε να μην χαθούν δύο καλοκαίρια. Οι καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς, σύμφωνα με τον κ. Μαυρογένη ζητούν ακόμη να υπάρξει «ασφάλεια δικαίου», δηλαδή, να μην χρησιμοποιήσει ο Δήμος το έργο σαν ευκαιρία να εκκαθαριστεί η Αγορά και να ξεκινήσει από το μηδέν.

Η θέση του Συλλόγου είναι, τόνισε ο κ. Μαυρογένης, είναι αντί για 5 χρόνια ανανέωση των συμβάσεων που προτείνει ο Δήμος να γίνει για 6+6 χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της ανακατασκευής, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπογραφεί πρώτα ένα μνημόνιο συνεργασίας και στη συνέχει να εξεταστούν οι όποιες νομικές διαφορές. Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Χανίων Μάρκος Περράκης ανέφερε, ωστόσο, ότι οι περισσότερες μισθώσεις έχουν λήξει και θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν, γεγονός που δεν εγγυάται τη συνέχιση της συνεργασίας και συνεπάγεται την αύξηση της τιμής των μισθωμάτων.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ:
«Μιλήσαμε συγκεκριμένα επί νομικού κειμένου αυτά τα οποία γίνονται αποδεκτά αυτά που δεν γίνονται αποδεκτά και τι προτείνουν. Αποφασίσαμε τις αμέσως επόμενες μέρες να γίνει μια εντατική συνεργασία μεταξύ των νομικών για να καταλήξουμε περαιτέρω στις ενέργειες τις οποίες θέλουμε να κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίσαμε στους καταστηματάρχες ότι μας ενδιαφέρει να μπορούν οι ίδιοι οι οποίοι είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις να επαναδραστηριοποιηθούν στην Δημοτική Αγορά όταν αυτή ανακαινιστεί. Είναι κάτι το οποίο επιθυμούν και οι ίδιοι. Το έργο αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα και σύνθετα έργα που θα μπορούσε να κάνει μια δημοτική αρχή πανελληνίως διότι δεν είναι μόνο ένα τεράστιο κτίριο στο κέντρο μιας πόλης, που πρέπει να αναπλάσουμε μαζί με τον εξωτερικό του χώρο, αλλά είναι ότι 70 επαγγελματίες δραστηριοποιούνται εκεί. Είναι άνθρωποι και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν ως οικογενειάρχες και ως επαγγελματίες».
Η έναρξη των εργασιών, εφ΄ όσον όλα κυλήσουν ομαλά, τοποθετείται χρονικά στον Νοέμβριο του 2017, ενώ η διάρκειά τους δε προσδιορίζεται στους είκοσι μήνες σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου Χανίων.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Μαυρογένης:

Keywords
Τυχαία Θέματα