Χαιά: Προβολή ντοκιμαντέρ στον… δρόμο για το 11ο Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης

23:31 9/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

To Σάββατο στις 11 Ιουνίου, στις 20.30, στην Πύλη Sabbionara θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ : «Αντάρτισσα Ελένη-Νίτσα Παπαγιαννάκη με το όνομα Ηλέκτρα. Γυναίκες κλαδιά».

Πρόκειται για μια προφεστιβαλική εκδήλωση, που γίνεται στα πλαίσια του 11ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η βραδιά θα κλείσει με το μουσικό σύνολο «Μελτέμια».

Λίγα λόγια για την Ελένη Παπαγιαννάκη

Η Ελένη (Νίτσα) Παπαγιαννάκη βγήκε στο βουνό πολύ νέα,

εγκαταλείποντας τη θαλπωρή μιας αστικής ζωής στη πόλη, ήταν μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού, έζησε στο Βουνό, με το αντάρτικο όνομα Ηλέκτρα, σκοτώθηκε σε συμπλοκή, στις 18 Απριλίου το 1949, στο Σιδεροπορτί κοντά στο χωριό Καλλικράτης, στα Σφακιά. Με αφορμή τη δική της ιστορία μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ιστορίες κι άλλων γυναικών που βγήκαν στο Βουνό και που πήραν μέρος στην αδύνατη Επανάσταση που ήταν ο Εμφύλιος, που κατέκτησαν έτσι την ισότητα και την ελευθερία. Η ιστορία της ανήκει στη συλλογική μνήμη, καθώς αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Αντίστασης και του Εμφυλίου, προβάλλοντας μια άλλη κοινωνική δυναμική, από την οποία μοιάζει επιτακτική ανάγκη να αντλήσουμε δύναμη για το σήμερα της κρίσης, την περίοδο κατάρρευσης και των τελευταίων προπύργιων της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Το ντοκιμαντέρ είναι μια αφορμή συλλογιστούμε τον αγώνα των ανθρώπων της εποχής εκείνης, αλλά και να κάνουμε σκέψεις για το παρόν της ζωής μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα