Αξιωματούχος ΤτΕ: Χαλάρωση capital controls αλλά μόνο για εταιρείες

11:57 22/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η επικείμενη εκταμίευση της δόσης ανοίγει τον δρόμο για μερική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) αλλά θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις διευκρίνισε υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ερωτηθείς αν αληθεύει πως η ΤτΕ εξετάζει μια μικρή χαλάρωση των capital controls για φυσικά

πρόσωπα μέσα στον Ιούλιο, όπως η αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων για φυσικά πρόσωπα στα 1.800 με 2.000 ευρώ από 1.680 ευρώ σήμερα, το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών πέραν εκείνων για μισθοδοσία και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενους λογαριασμούς, ο ίδιος απάντησε στο ert.gr: «(Η ΤτΕ) εξετάζει μόνο διευκόλυνση επιχειρήσεων.»

Εκτός των άλλων, η διευκόλυνση των εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων εκτιμάται πως θα αφορά την μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό σε καθημερινή βάση μέχρι κάποιου ορίου, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τιμολογίων κατόπιν έγκρισης από τα καταστήματα των τραπεζών.

Η ΤτΕ και η ΕΚΤ ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η μερική άρση των capital controls στο υπόλοιπο των καταθέσεων.

Το ευρωσύστημα καλύπτει το χάσμα που υπάρχει δανείων και καταθέσεων μέσω χρηματοδότησης των τραπεζών με ενέχυρα απευθείας από την ΕΚΤ και την ΤτΕ μέσω του ELA. Το ανώτατο όριο του ELA μειώθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ στα 43,6 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017.

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν στα 119 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη Απριλίου από 121,38 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016.

Πηγή: ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα