Απ.Τζιτζικώστας: «Να βγουν και πάλι στους δρόμους οι οδηγοί του ΟΑΣΘ» (audio)

15:21 22/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την έκκλησή του προς τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ «να κάνουν μια κίνηση, ένα βήμα καλής θέλησης, να λύσουν χειρόφρενα και να επιστρέψουν στους δρόμους», επανέλαβε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας την Πέμπτη (22/9) στον 102fm της ΕΡΤ3 και τον Βασίλη Πεκλάρη, μετά και τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, από τον οποίο, όπως είπε, απέσπασε τη δέσμευση ότι εντός της εβδομάδας

θα αποπληρωθεί μέρος των οφειλών των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας προς τον ΟΑΣΘ.

«Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και η τεράστια ταλαιπωρία δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι διαδικασίες για την καταβολή των χρημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε κοινωνική ειρήνη. Επομένως, με δεδομένη τη δέσμευση του υπουργού για αποπληρωμή έστω και μέρους των χρεών που αποδέχεται η κυβέρνηση, ζητώ και πάλι από τους οδηγούς να λύσουν χειρόφρενα και να βγουν και πάλι στους δρόμους», ανέφερε ο κ.Τζιτζικώστας, προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον υπουργό να έρθει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνει μια συνάντηση των εμπλεκόμενων πλευρών και να υπάρξει ενημέρωση για τα σημεία της «σοβαρής διαφωνίας», όπως τη χαρακτήρισε, μεταξύ ΟΑΣΘ και κυβέρνησης.

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός φορέα, που θα περιλαμβάνει όλες τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, στον οποίο θα μετέχουν η περιφέρεια και οι δήμοι, πρόταση που, όπως είπε, «συναρτάται από το πώς η κυβέρνηση θα αναμορφώσει τον “Καλλικράτη”».

Αναφορικά με το ζήτημα της φοίτησης παιδιών προσφύγων σε σχολεία και ειδικότερα τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο δήμο Ωραιοκάστρου, ο κ.Τζιτζικώστας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτή τη στιγμή βαίνουμε προς μια λύση και δεν έχει νόημα να οξύνουμε εκ νέου τα πνεύματα», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «μέχρι σήμερα η κυβέρνηση πρώτα αποφασίζει και μετά συζητάει. Αν έκανε το αντίθετο, πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν δεν θα είχαν δημιουργηθεί», τόνισε.

Με αφορμή την επικείμενη εκλογή, την προσεχή Δευτέρα, του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ.Τζιτζικώστας ανέφερε ότι τα μέλη της παράταξής του θα επιμείνουν στις αρχική τους τοποθέτηση για το σοβαρό αυτόν θεσμό, όπως τον χαρακτήρισε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η παράταξη της διοίκησης δεν έκανε καμία πρόταση για πρόσωπα. «Η παράταξή μας δεν θα ακολουθήσει καμία κατεύθυνση ή συγκεκριμένη γραμμή, αλλά ως ομάδα αποφασίσαμε να ψηφίσουμε κατά βούληση, κατά συνείδηση, όποιον από τους τρεις άξιους υποψήφιους επιλέξει ο καθένας. Θεωρούμε και τα τρία πρόσωπα εξαιρετικά ικανά», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωσή του ότι θα παραμείνει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μετά το 2019, απάντησε: «Ποτέ δεν αφήνω μια δουλειά που αναλαμβάνω στη μέση. Αν αισθανθώ ότι το έργο στην περιφέρεια έχει ολοκληρωθεί ως το 2019, θα ήμουν ανοιχτός να συζητήσω κάτι άλλο. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι με αυτές τις συνθήκες δεν θα έχει ολοκληρωθεί», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην απόφασή του να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ σημείωσε: «Η διεκδίκησή μου για τη θέση του προέδρου ήταν στη λογική να φανεί η ουσία και η δυναμική της αυτοδιοίκησης, γιατί στην Ελλάδα η εκάστοτε κυβέρνηση, και το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, δεν έχουν πιστέψει στην αυτοδιοίκηση και δεν θέλησε να επενδύσει σε αυτή. Μέσα σε αυτό, προσπάθησα να αναδείξω όχι το δικό μου ρόλο, αλλά το ρόλο της αυτοδιοίκησης, των περιφερειών και των δήμων. Για αυτό και ζητούμε αλλαγή, για να δώσουμε λύσεις σε κεντρικά ζητήματα που “βαλτώνουν”».

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ.Τζιτζικώστας σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «καλή πρόθεση υπάρχει, αλλά από την πρόθεση ως την πράξη υπάρχει απόσταση. Περιμένουμε να δούμε τις προτάσεις για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και θα δούμε πώς θα τοποθετηθούμε».

Επίσης, σχολιάζοντας την παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τη χαρακτήρισε ως «μια εξαιρετικά θετική παρουσία που ελπίζω να αποτελέσει και την αρχή για αυτήν τη “συμφωνία αλήθειας”, που έχει υποσχεθεί η ΝΔ στους πολίτες», όπως είπε, ενώ ερωτηθείς για την προσωπική του σχέση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε ότι «εδώ και πολλά χρόνια οι σχέσεις μας με τον κ.Μητσοτάκη είναι εξαιρετικές».

Keywords
Τυχαία Θέματα