Απεργούν και οι γιατροί στις 14 Δεκεμβρίου

14:05 13/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου για την απεργία της 14ης Δεκεμβρίου:

Η κυβέρνηση στα πλαίσια εφαρμογής του 3ου Μνημονίου, με τον προϋπολογισμό του 2018 και τα 113 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, μειώνει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (από τα 21 δισ. του 2017 στα 19,4 δισ το 2018), για τα νοσοκομεία (από τα 1,3 δισ ευρώ το 2017 στο 1 εκατ.), για τις συγκοινωνίες

κτλ. Επιδιώκει το 2018 να εισπράξει επιπλέον 950 εκατ. από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με την αύξηση των φόρων και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Φέρνει νέες περικοπές στα προνοιακά επιδόματα (3τεκνων και πολύτεκνων) και στις συντάξεις. Με τον νόμο Κατρούγκαλου θα γίνει επανυπολογισμός και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των παλιών συνταξιούχων από 1/1/2019. Το ΕΚΑΣ από τα 320 εκατ. το 2017 θα μειωθεί στα 80 εκατ. το 2018 και θα καταργηθεί εντελώς το 2019. Επιταχύνει την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου (ΔΕΗ – ενέργεια, νερό κτλ). Γενικεύει τους πλειστηριασμούς (ηλεκτρονικούς και μη) λαϊκής κατοικίας. Προωθεί τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» στην υγεία και στην εκπαίδευση, τις μαζικές απολύσεις συμβασιούχων και την ανακύκλωση της ανεργίας. Προσπαθεί να περιορίσει δραστικά το δικαίωμα στην απεργία. Θα παρεμποδίζει την προκήρυξης απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμμετοχή 50% + 1 των μελών στη ΓΣ. Η υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία που κατακτήθηκε με αίμα, πάει πακέτο με την επανεμφάνιση των ΜΑΤ στους πλειστηριασμούς, στους απεργούς, στους φοιτητές, απέναντι σε κάθε αγωνιζόμενο.

Το δημόσιο σύστημα υγείας παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, παραμένει σε κατάσταση διάλυσης. Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, κάθε χρόνο μειώνονται. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι ελάχιστες. Για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν, έχουν κάνει καθεστώς τις προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας: 12μηνες συμβάσεις ανέργων μέσω ΟΑΕΔ, πρόσληψη επικουρικών γιατρών από το ΕΣΠΑ, συμβάσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ κτλ. Το αποτέλεσμα είναι τα κενά να επανεμφανίζονται μετά το τέλος των συμβάσεων και οι εργαζόμενοι να παραμένουν κατά διαστήματα απλήρωτοι. Όπως οι 500 επικουρικοί γιατροί, που έχουν κλείσει 24 μήνες στην ίδια θέση και είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο.

Ο νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες, θα μετατρέψει σε λάστιχο το ωράριο εργασίας μας και τις ζωές μας. Θα δουλεύουμε περισσότερες ώρες, με λιγότερα ρεπό και απλήρωτες εφημερίες ετοιμότητας. Με το υπάρχον ελάχιστο και γερασμένο ιατρικό προσωπικό οι αναγκαστικές μετακινήσεις, θα συνεχίσουν να είναι καθεστώς, για να καλύπτονται τις ανάγκες εφημέρευσης. Το νέο ιατρικό μισθολόγιο που θα ισχύσει με αναδρομική ισχύ από 1/1/2017, φέρνει μειώσεις στους μισθούς. Η θεσμοθέτηση εξεταστικού Γολγοθά αποθαρρύνει τους νέους ειδικευόμενους. Με τέτοιες συνθήκες, οι νέοι γιατροί θα συνεχίζουν να φεύγουν μετανάστες και τα Νοσοκομεία της περιφέρειας (όπως το Βοστάνειο), θα παραμένουν άδεια από ειδικευόμενους και νέους επιμελητές. Η αξιολόγηση των μονάδων υγείας στο άμεσο μέλλον, θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων, κλινικών, κέντρων υγείας και νοσοκομείων. Η ΠΦΥ που πήγε να στήσει η κυβέρνηση με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και δίχρονες συμβάσεις εργασίας βάλτωσε.

Χρειάζεται να ξαναπιάσουμε το νήμα του αγώνα με σχέδιο αποφασιστικής αναμέτρησης με συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, για την ανατροπή των νέων μέτρων και της σημερινής κατάστασης, ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης, της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και του κεφαλαίου. Χρειάζεται συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων, ώστε προχωρήσουμε σε απεργιακή κλιμάκωση, ξεπερνώντας τις επετειακές ντουφεκιές των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Με τη συμμετοχή μας στη Γενική Απεργία στις 14 Δεκεμβρίου απαιτούμε: Νέα κλαδική συμφωνία με 5ήμερο – 6ωρο – 30ωρο, μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα. Κατάργηση του νόμου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών που είχαμε και την επαναφορά τους στα επίπεδα προ κρίσης και μνημονίων. Πληρωμή των οφειλόμενων εφημεριών του 2012. Να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στο Βοστάνειο και την Π.Φ.Υ. Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών κτλ) σύμφωνα με τις ανάγκες. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της δημόσιας περίθαλψης. Απορρίπτουμε κάθε σχέδιο φραγμών για την ειδικότητα. Άμεσα ριζικά μέτρα για την αναστροφή του ρεύματος ιατρικής μετανάστευσης. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων. Άμεσες λύσεις στα προβλήματα λειτουργίας του Βοστανείου, της Μ.Υ. και των Κ.Υ. Να σταματήσει η διαδικασία αξιολόγησης των κλινικών με στόχο τη συρρίκνωση του Ε.Σ.Υ. Αγωνιζόμαστε για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας.

Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Keywords
απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 δεκεμβριου, γιατροι, απεργια, μνημονιο, συγκοινωνιες, ΦΠΑ, επιδοματα, δεη, συμβασιουχοι, συμμετοχή, ματ, οαεδ, κεελπνο, μισθολογιο, ισχύ, νέα, κινηση στους δρομους, ΓΣΕΕ, σταση εργασιας, ΑΔΕΔΥ, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια υπα, αυξηση φπα, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, απεργια 5 οκτωβριου, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, βασεις 2012, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, αξιολογηση, δεη πληρωμη, αδεια, ανακυκλωση, δωρεαν, νησια, υγεια, αυξηση, αιμα, γινει, δημοσιο, ευρω, εκπαιδευση, εβδομαδα, ενεργεια, ιδια, κυβερνηση, ματ, μηνες, νερο, νημα, νοσοκομεια, προβληματα, προσληψεις, ρεπο, συμμετοχή, συγχρονο, σχεδιο, ισχύ, ωρες, δικαιωμα, ιατρικο, πακετο, θεσεις, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα