Αντιδράσεις για την τουρκική προκλητικότητα

16:22 17/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, που συνεχίσθηκε σήμερα με το παράκτιο περιπολικό του πολεμικού Ναυτικού της γείτονος που εκτέλεσε πυρά εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, ενημέρωσε τους συμμάχους και εταίρους ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος, από το Μόναχο όπου βρίσκεται για την 53η διάσκεψη Ασφαλείας. Εντονα αντέδρασε και ο πολιτικός κόσμος.

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται στο συμβάν γνωστοποιώντας τα εξής:

– Χθες το βράδυ οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν τη NAVTEXΤ 221/17, η οποία προέβλεπε άσκηση πυρών σε περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου, προγραμματισμένη να εκτελεσθεί σήμερα από τις 07:00 έως τις 09:00 το πρωί.

– Μετά από εντολή του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας ανελήφθησαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. ‘Αμεσα εκδόθηκε η NAVTEX 87/17 από την ελληνική Υδρογραφική υπηρεσία, η οποία καθιστούσε την τουρκική NAVTEX άκυρη λόγω αναρμοδιότητας εκδόσεως αλλά και διότι επικάλυπτε ελληνική επικράτεια. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν άμεση και συνεχή ετοιμότητα παρακολούθησης με την αποστολή της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στην περιοχή.

– Ωστόσο από τις 07:40 έως 07:55 σήμερα το πρωί, περιπολικό σκάφος του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού, πλέοντας ανατολικά του Φαρμακονησίου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων εκτέλεσε πυρά με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος, με διεύθυνση βολής ανατολικά.

– Το τουρκικό περιπολικό, καθ’όλη την διάρκεια της κίνησής του, παρακολουθείτο από την κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία εξέπεμπε κείμενα απομάκρυνσής του από τα ελληνικά χωρικά ύδατα καθώς και διακοπής των δραστηριοτήτων πυρών. Στη συνέχεια το τουρκικό πολεμικό πλοίο κινήθηκε βόρεια, απομακρυνόμενο της περιοχής, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Ανακοινώσεις από τα κόμματα

«Στα εθνικά θέματα χρειάζεται αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, για την προκλητικότητα της Τουρκίας.

«Να μην εγκλωβιστούμε, όμως, στα παιχνίδια τεχνητής έντασης των Τούρκων. Η Τουρκία συνεχίζει τις απαράδεκτες προκλήσεις».

«Σε ιδιαίτερα επικίνδυνες εξελίσσονται οι πρωτοβουλίες που παίρνει η Τουρκία στον χώρο του Αιγαίου. Κατά το σημερινό περιστατικό, με την έκδοση τουρκικής NAVTEX και την πραγματοποίηση βολών μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παραβιάστηκαν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και προκλήθηκε κίνδυνος για την ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο. Η Ελλάδα, και ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό της, έδειξαν σύνεση και αυτοσυγκράτηση, όπως έχει διαπιστωθεί πρόσφατα και από τον χώρο της Ατλαντικής Συμμαχίας», σημειώνει του Ποτάμι.

«Καλούμε την Τουρκία να αναλογισθεί το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει, με τις παράνομες κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και να μην επιδιώκει την πρόκληση «ατυχημάτων», κατά την προσφιλή έκφραση ανώτατου αξιωματούχου της, με απώτερο σκοπό να τα εκμεταλλευθεί, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε άλλους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα