Ερώτηση Γ.Κουτσούκου-Γ.Μανιάτη στον Π.Σκουρλέτη για τα σκουπίδια στη Ζάκυνθο

16:19 17/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αδιαφορία, καταλογίζουν στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για την «υγειονομική βόμβα εξαιτίας της μη αποκομιδής των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο για πάνω από εκατό ημέρες» οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Κουτσούκος και Γιάννης Μανιάτης, σε σχετική-σημερινή-ερώτησή τους, στον υπουργό, Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Απευθυνόμενοι στον υπουργό, μη παραλείποντας να αναφερθούν και στον τοπικό βουλευτή και υπουργό Δικαιοσύνης, Στ.Κοντονή, όπως και στο θέμα του νοσοκομείου του νησιού, οι δύο ερωτώντες βουλευτές, αναφέρουν τα εξής:
«Έχουν παρέλθει εκατό

και πλέον ημέρες από την τελευταία φορά που τα απορρίμματα στη Ζάκυνθο συνελέγησαν για τελευταία φορά και μεταφέρθηκαν στον ΧΥΤΑ του Σκοπού. Σημειώνεται ότι υπήρξε προσπάθεια οριστικής επίλυσης του ζητήματος από το 2011 όταν η τότε δημοτική αρχή έλαβε την απόφαση να αδειοδοτήσει, ως ΧΥΤΥ, χώρο στην περιοχή «Λίβας» στην ορεινή Ζάκυνθο.
Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε, καθώς αντιμετώπισε την εχθρική στάση θεσμικών παραγόντων όπως και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, μεταξύ των οποίων ο τότε βουλευτής Ζακύνθου και νυν υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, οι οποίοι μάλιστα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα καθυστέρηση για έξι και πλέον έτη, καθώς η σχετική αίτηση ακύρωσης, απορρίφθηκε τον Μάρτιο του έτους 2015.
Η κατάσταση σήμερα είναι δραματική, καθώς ούτε από το δήμο, ούτε από άλλο αρμόδιο φορέα υπάρχει σχεδιασμός για μόνιμη λύση, η επιλογή δε, προσωρινών και εύκολων λύσεων, δημιουργεί πρόσθετες κοινωνικές ενστάσεις σε όλο το νησί χωρίς να λύνει το πρόβλημα.
Ως αποτέλεσμα ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στο νησί, λόγω κινδύνου εμφάνισης χολέρας, λεπτοσπειρώσεων και επιδημιών τη στιγμή μάλιστα που το νοσοκομείο Ζακύνθου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και είναι εκτός λειτουργίας βασικές δομές του (χειρουργεία κ.λ.π.).
Επισημαίνεται, τέλος, ότι η Ζάκυνθος αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, με έναρξη της τουριστικής περιόδου πολύ σύντομα και ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος μαζικών ακυρώσεων της άφιξης τουριστών, με συνέπεια την οικονομική καταστροφή του νησιού που άλλωστε βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι κύριοι Κουτσούκος και Μανιάτης, ερωτούν τον κ.Σκουρλέτη, τι προτίθεται να πράξει ώστε να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη Ζάκυνθο, προκειμένου να προστατευτεί τόσο η δημόσια υγεία όσο και το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα