Ανάγκη εμπλουτισμού τουριστικού προϊόντος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής

14:10 21/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ανάγκη εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος μέσω της διασύνδεσης πολιτισμού και αγροδιατροφής, ώστε να αυτό να καταστεί περαιτέρω ελκυστικό, επισήμανε ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος στη σημερινή σύσκεψη στο Βόλο με εκπροσώπους επαγγελματικών, ξενοδόχων, ενοικιαζομένων δωματίων, τουριστικών πρακτόρων κ.α.

Οι συναντήσεις γίνονται στο πλαίσιο των επαφών για την καταγραφή και επίλυση προβλημάτων κατά τόπους. “Κυρίως όμως για να συζητήσουμε με όλους τους επαγγελματικούς φορείς της περιοχής και προβλήματα που πρέπει να καταγράψουμε,

αλλά περισσότερο να ζητήσουμε συνεργασίες, διότι η εξέλιξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, μας έχει δείξει πως είναι πια αναγκαιότητα ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν καταφέρουμε να το διασυνδέσουμε με πολιτισμό και αγροτοδιατροφή”, τόνισε ο κ. Ρέτσος.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι μεταξύ των προβλημάτων είναι και η δυστοκία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων να αγοράσουν ελληνικά προϊόντα γιατί από την πλευρά των παραγωγών υπάρχει πρόβλημα ή δυσχέρεια πώλησης προϊόντων σε ελληνικές επιχειρήσεις. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρξουν συνέργειες που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω διασύνδεση και θα βοηθήσουν στο αποτύπωμα του τουρισμού στην κοινωνία.

Αναφορικά με τη Μαγνησία επισήμανε ότι είναι ένας ολοκληρωμένος τουριστικός προορισμός όμως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα με τον εσωτερικό τουρισμό. “Διαθέτει όμως
πολλά στοιχεία τα οποία πρέπει να αναδειχθούν και πρέπει να συνδεθούν και να προωθηθούν. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Αν εξαιρέσουμε τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς που έχουν δημιουργήσει με τα χρόνια το δικό τους brand name στο εξωτερικό, οι περισσότεροι προορισμοί έχουν αυτό ακριβώς το πρόβλημα: δηλαδή έχουν πολλά χαρακτηριστικά και στοιχεία, λείπει όμως η σύνδεσή τους και η προώθησή τους”, εξήγησε.
Επιπλέον τόνισε ότι τα ρεκόρ στον τουρισμό ολοκλήρωσαν το ρόλο τους σε μία χρεοκωπημένη χώρα που επιθυμείς να σηματοδοτήσεις μία θετική εξέλιξη. “Αυτή την στιγμή νομίζω ότι η Ελλάδα έχει παγιωθεί ως ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, άρα εμάς δεν μας ενδιαφέρει να καταγράφουμε πλέον χρόνο με τον χρόνο περισσότερες αφίξεις, μας ενδιαφέρει να εστιάσουμε στα έσοδα. Τα περισσότερα χρήματα που θα έρθουν στη χώρα, είναι εκείνα που θα βοηθήσουν την οικονομία μας, οπότε η στόχευση και για φέτος όπως και για το μέλλον, είναι πώς ακριβώς θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό μας, το συνάλλαγμα δηλαδή”.

Την εκτίμηση ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ θα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων σε θέματα τουρισμού σε περιοχές της χώρας που ακόμη ταλαιπωρούνται από την οικονομική κρίση έκανε ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κώστας Λεβέντης. “Μιλάμε για την Ελλάδα που δεν συμμερίζεται τα μεγάλα νούμερα και τις αφίξεις στα αεροδρόμια. Κι αυτό γιατί προφανώς δεν έχει αεροδρόμιο τέτοιο που να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό αφίξεων. Μια Ελλάδα που προσπαθεί με την μικρή ξενοδοχεία, η οποία ειδικά στη Μαγνησία και στη Θεσσαλία θέλει συνέργεια, δράσεις ουσιαστικές, όχι για τη φωτογραφία. Το γεγονός ότι έχουμε τη Σκιάθο δίπλα μας και μας δίνει κάποια νούμερα δεν σημαίνει ότι εμείς που είμαστε προορισμός για 12 μήνες, αντέχουμε. Δεν αντέχουμε και ειδικά στο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για τον τουρισμό” τόνισε ο κ. Λεβέντης.
Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γ. Ζαφείρης, τόνισε ότι η Μαγνησία θα πρέπει να αναδείξει τις ιδιαιτερότητές της όπως το θέμα του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού κ.α. “Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τον ορεινό όγκο με τους ξενοδόχους να λειτουργούν τις μονάδες τους 12 μήνες το χρόνο, ενώ στην ουσία είναι τέσσερις. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει αύξηση του τουρισμού σε όλη την Ελλάδα, όπως χαίρονται κάποιοι, υπάρχουν προβλήματα”.

Θετικά τα μηνύματα για τη θερινή περίοδο.

Αύξηση του τουρισμού τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αναμένεται στη Μαγνησία όπως δείχνουν τα μηνύματα από τις εκθέσεις που συμμετείχαν οι ξενοδόχοι με δήμους και Περιφέρεια και από τις οργανωμένες επισκέψεις που έχουν κάνει στην περιοχή πολλοί πράκτορες, αλλά και δημοσιογράφοι. “Ακόμη όμως τα πράγματα δεν είναι όπως τα θέλαμε και τα περιμέναμε. Ιούλιος και Αύγουστος εκτιμώ ότι θα πάνε πολύ καλά. Αυτό όμως δεν επαρκεί για να λύσουν τα προβλήματα που έχουν οι ξενοδόχοι και ειδικά ο κλάδος του τουρισμού. Απλά θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε τα προβλήματα για λίγο αργότερα ελπίζοντας σε μια καλύτερη τύχη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφείρης.

Keywords
Τυχαία Θέματα