Αλεξανδρούπολη: Παρουσίαση μελέτης βιωσιμότητας -σκοπιμότητας τηλεθέρμανσης Φερών

10:02 30/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Προς αναζήτηση χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ περίπου 30 εκ ευρώ προσανατολίζεται ο Δήμος Αλεξανδρούπολης προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση της μονάδας παροχής ζεστού νερού (τηλεθέρμανση) στο δημοτικό διαμέρισμα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης .
Σε Α΄ φάση αναμένατε να τροφοδοτηθούν 2.170 καταναλωτές ,ενώ κατά τη Β’ φάση του έργου που αφορά σύνδεση μελλοντικών αστικών καταναλωτών, εκτιμάται ότι θα συνδεθούν 330 επιπλέον οικιακοί καταναλωτές.
Η παροχή θερμικής ενέργειας (ζεστό νερό) προς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης εξασφαλίστηκε μετά από πολύμηνες συσκέψεις

του Δημάρχου και Αντιδημάρχου Ενέργειας του Δήμου το 2013 και 2014 με την διοίκηση και στελέχη του TAP.

Πρόσφατα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ ΑΕ) ολοκλήρωσε την μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας για την κατασκευή του έργου της τηλεθέρμανσης της πόλης των Φερών και πέντε οικισμών από την απορριπτόμενη θερμική ενέργεια του σταθμού συμπίεσης του αγωγού TAP o οποίος ξεκίνησε την κατασκευή του στους Κήπους, μελέτη η οποία θα παρουσιαστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε, το εξεταζόμενο έργο αφορά στην κατασκευή συστήματος τηλεθέρμανσης για την τροφοδότηση με θερμική ενέργεια για αστική χρήση, ήτοι θέρμανση χώρων και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, των οικισμών: Φέρες, Γεμιστή, Πέπλος, Βρυσούλα, Αρδάνιο και Κήποι, καθώς επίσης και την τροφοδότηση με θερμική ενέργεια των κτιριακών εγκαταστάσεων του Τελωνείου Κήπων.

Το έργο της «Τηλεθέρμανσης Φερών», με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, κρίνεται ως τεχνο-οικονομικά βιώσιμο και προς όφελος του Δήμου Αλεξανδρούπολης και ιδιαίτερα αναπτυξιακό για την περιοχή, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Δημοτικής Ενότητας Φερών. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει ήδη σε εξέλιξη την περαιτέρω ωρίμανση και την διαδικασία χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου ενδεικτικού προϋπολογισμού περίπου 30 εκ. ευρώ.

«Η υλοποίηση του εν λόγω αναπτυξιακού έργου αναμένεται να συμβάλει δραστικά στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος σε τοπικό επίπεδο κατά 30% μέχρι το 2030, όπως αποτυπώνεται στο εγκεκριμένο από το Σύμφωνο των Δημάρχων, Σχέδιο Δράσης Αειφορικής Ενέργειας,» ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιδήμαρχος ΄Τραιανούπολης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Δήμου Γιάννης Φαλέκας και πρόσθεσε: πως « η αξιοποίηση της απορριπτόμενης θερμότητας θα συμβάλει στην αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα λόγω της μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου και λοιπών ορυκτών καυσίμων στην περιοχή των Φερών, συμβάλλοντας έτσι στους τοπικούς και εθνικούς στόχους για την προστασία ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή.»

Συντάκτης :Όλγα Ορφανίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα