Κομοτηνή: Η Μισυρλού και τα σαπούνια της

08:51 30/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρίν πολλά χρόνια ο παππούς και η γιαγιά τους έφτιαχναν σαπούνι ελαιολάδου, φυσικό- παραδοσιακό. Σήμερα τα εγγόνια τους, η Νατάσα, η Θεώνη και ο Κωνσταντίνος συνεχίζουν στα βήματά τους ανακαλύπτοντας έναν κόσμο μαγικό. Κάπως έτσι, «γεννήθηκε» το εργαστήριο τους, η «Μισυρλού». Από την Αιγείρα Αιγιαλείας βρέθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο της Κομοτηνής για να μιλήσουν για έναν άλλο, όμορφο κόσμο, τον κόσμο της παραγωγής και της δημιουργίας. «Στο εργαστήριο μας φτιάχνουμε φυτικά, χειροποίητα σαπούνια ελαιολάδου και καλλυντικών» εξηγεί η Θεώνη.

Από το σαπούνι Καστίλης, το κλασσικό σαπούνι

του παππού και της γιαγιάς με συστατικά το ελαιόλαδο, την καυστική σόδα και το νερό η Θεώνη και οι συνεργάτες της παρουσιάζουν μια πολύ πλούσια γκάμα, σαπούνι ελαιολάδου με καλεντούλα, με μαύρο τσαϊ, μπαχαρικά,βρώμη, μέλι και γάλα,αλλά και με χαμομήλι και κερί μέλισσας. «Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε είναι η ψυχρή μέθοδος σαπωνοποίησης. Σε αυτή τη μέθοδο, τα έλαια και τα λίπη θερμαίνονται μόνον όσο χρειάζεται για να λιώσουν και να έρθουν στην επιθυμητή θερμοκρασία πριν αναμιχθούν με το διάλυμα καυστικής σόδας, χωρίς άλλη προσθήκη θερμότητας ή βρασμό των ελαίων» εξηγεί η Θεώνη που βαδίζει στα χνάρια της Αναστασίας Σμυρνιώτη, της γιαγιάς από την Σμύρνη που έφτιαχνε σαπούνια και κρέμες, εκείνη σήμερα φτιάχνει ακόμη και σαπούνι για τους σκύλους.

Όπως σημειώνει η κα Θεώνη Σμυρνιώτη σιγά –σιγά γυρνούν όλοι στα φυτικά προϊόντα, αποφεύγοντας τα χημικά «τα βήματα που κάνουμε είναι αργά, αλλά σταθερά» δηλώνει ικανοποιημένη. Στα 35 της γνωρίζει καλά πως δεν πρέπει να πτοείται κανείς. «Προτρέπω τους νέους να μην το βάζουν κάτω. Να μην περιμένουν μια δουλειά στο δημόσιο. Έχω τελειώσει φιλόλογος κι ασχολούμαι με την παραγωγή και το εμπόριο φυτικών, χειροποίητων σαπουνιών, ελαιολάδου και καλλυντικών. Δεν πρέπει να απογοητεύεται κανείς, αλλά να προσπαθεί» δηλώνει βέβαιη τώρα πια πως η «Μισυρλού» θα τους πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα.
Φώτο:Θεώνη Σμυρνιώτη Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα