Αγώνας δρόμου για τη τελική έκθεση συμμόρφωσης πριν το Eurogroup

11:50 7/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με ανοικτά κάποια από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης θα διεξαχθεί η αυριανή διάσκεψη των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EwG) όπως όλα δείχνουν. Ομως, η Αθήνα αισιοδοξεί ότι θα έχει ολοκληρώσει την εκπλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου με κάποιους εκ των πιστωτών να εμφανίζονται πιο διστακτικοί.

Τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης που εκκρεμούν υπολείπονται των 20 από

140 συνολικά με την ελληνική πλευρά να δίνει αγώνα δρόμου για να είναι έτοιμα εγκαίρως ώστε να συμπληρωθεί η τελική έκθεση προόδου (compliance report) πριν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η Αθήνα συνεχίζει να ελπίζει σε πράσινο φως από το Eurogroup για εκταμίευση της δόσης και λύση για το θέμα του χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πως μια συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup είναι εφικτή αν όλες οι πλευρές δείξουν καλή θέληση.

Ομως, παρατηρητές εκτιμούν πως διαφαίνεται συμβιβασμός μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου στη βάση της πρότασης της κ. Λαγκάρντ για συμμετοχή του Ταμείου σε πρόγραμμα αλλά χωρίς εκταμίευση δανείου πριν συμφωνηθούν μέτρα ελάφρυνσης με τους Ευρωπαίους δανειστές που καθιστούν το ελληνικό χρέος φερέγγυο.

Οι ίδιοι θεωρούν πως το καλύτερο που θα μπορούσε να περιμένει η Αθήνα από το επόμενο Eurogroup είναι δυο πράγματα.

Πρώτον, μια διευρυμένη δόση με δύο ή περισσότερες εκταμιεύσεις που θα υπόκειται σε όρους. Σ’ αυτή την περίπτωση, το Eurogroup θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση συνολικά ενός ποσού ίσου με 9 έως 10 δισ. ευρώ η παραπάνω.

Ομως, η άμεση εκταμίευση θα αφορούσε 7 με 7,5 δισ. ευρώ ώστε να αποπληρώσει η χώρα τα ομόλογα και δάνεια που λήγουν τον Ιούλιο ύψους 6 δισ. ευρώ και άνω και ένα επιπλέον σχετικά μικρό ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Κάτι τέτοιο συνέβη το καλοκαίρι του 2016 όταν το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση 10 δισ. ευρώ και πλέον από τον ESM αλλά σπαστά.

Δεύτερον, μια καλύτερη και πιο ευκρινέστερη διατύπωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που αποφασίσθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Μάιο του 2016. Η απόφαση προβλέπει πως τα μέτρα θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 αν είναι αναγκαίο.

Σχετικές ειδήσεις: SZ: H πρόταση της Λαγκάρντ για την Ελλάδα βολεύει τον Σόιμπλε

Ε. Τσακαλώτος: Εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup

Keywords
Τυχαία Θέματα