Άγκυρα: Στην Ιταλία διέφυγαν οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι

15:08 11/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη διαφυγή στην Ιταλία δύο Τούρκων στρατιωτικών ακολούθων, οι οποίοι ήταν αποσπασμένοι στην Ελλάδα και είχαν ανακληθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επισημαίνοντας ότι έχουν υπάρξει παρόμοια περιστατικά και σε άλλες διπλωματικές αποστολές.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι οι αρχές θα έρθουν σε επαφή με Ιταλούς αξιωματούχους

για την επιστροφή τους, ενώ διευκρίνισε ότι η προθεσμία που είχε δοθεί στους Τούρκους διπλωμάτες για να επιστρέψουν στην Άγκυρα στο πλαίσιο των ερευνών για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εξέπνευσε σήμερα και πως νομικές ενέργειες θα αναληφθουν εναντίον εκείνων που δεν επέστρεψαν.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Άγκυρα εξακολουθεί να περιμένει μια απάντηση από τους Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά μ’ έναν Τούρκο αξιωματικό αποσπασμένο στο ΝΑΤΟ ο οποίος ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ αφού ανακλήθηκε από την κυβέρνηση.

Όσον αφορά στον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Βοσνία για τον οποίο υπήρχε φημολογία ότι αγνοείται, ο εκπρόσωπος Τύπου της διπλωματικής αποστολής δήλωσε σήμερα ότι δεν ανακλήθηκε στην Άγκυρα και ασκεί τα καθήκοντά του ως συνήθως. Διευκρίνισε δε ότι μόνον ένας στρατιωτικός ακόλουθος υπηρετεί στην τουρκική πρεσβεία στη Βοσνία.

Την έκδοση των 8 Τούρκων αναμένεται να ζητήσει η Άγκυρα

Εξάλλου, σύμφωνα με τουρκικά μεσα ενημέρωσης, οι τουρκικές αρχές σκοπεύουν να ζητήσουν εκ νέου την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που πέρασαν στην Αλεξανδρουπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα, με νέο, βαρύτερο κατηγορητήριο. Όπως μεταδίδουν, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης διαβίβασε έγγραφο με τις κατηγορίες που βαρύνουν τους «8»: παραβίαση του Συντάγματος, απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν και συμμετοχή σε πραξικόπημα. Το αίτημα διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο ανέλαβε να το αποστείλει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μαζί με το επίσημο αίτημα για έκδοσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα