Αφιέρωμα του Τρίτου Προγράμματος στον Δημήτρη Μητρόπουλο

12:22 2/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 συμπληρώνονται 56 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου αρχιμουσικού Δημήτρη Μητρόπουλου (01/03/1896-02/11/1960). Με αφορμή το γεγονός αυτό, το Τρίτο Πρόγραμμα αφιερώνει τρεις εκπομπές στη μεγάλη αυτή μορφή της μουσικής του 20ού αιώνα.

Ειδικότερα, οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος έχουν την ευκαιρία να ακούσουν αυτές τις εκπομπές, τις εξής ημέρες και ώρες:

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016, ώρα 15:00-17:00

«Ο ήλιος παραμένει στη θέση του»

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος ως συνθέτης: Ακούγονται τα έργα του, «Τέσσερις Κυθηραϊκοί Χοροί» (πιάνο,

Δανάη Καρά) και «Ελληνική Σονάτα» (πιάνο, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου).

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος ως μαέστρος: Διευθύνει έργα Μάλερ (3η Συμφωνία), Σκαλκώτα (Χοροί), Ραλφ Βον Ουίλιαμς (Συμφωνία αρ. 4) κ.ά.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Μπάμπης Καβροχωριανός.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου και Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, ώρα 15:00-17:00

«Μουσικές στιγμές στο χρόνο»

Διμερές αφιέρωμα στον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαέστρο με ανέκδοτες, ζωντανές και studio ηχογραφήσεις, που πραγματοποίησε την περίοδο 1942-1957 ως διευθυντής ορχήστρας αλλά και ως πιανίστας.

Συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, και ώρα 15:00, οι ακροατές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Δημήτρη Μητρόπουλο να διευθύνει τη Συμφωνική της Μινεάπολης, τη Συμφωνική του NBC, την Ορχήστρα και Χορωδία της Ρ/Φ της Κολωνίας, με σολίστ τον τενόρο Nicolai Gedda και τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, σε έργα των Alexander Glazunov και Hector Berlioz, στο «1ο Κοντσέρτο για πιάνο» του Franz Liszt με σολίστ τον Alexander Brailowski, στο «Βραδεμβούργιο Κοντσέρτο αρ.5» του J.S.Bach, στο οποίο συμμετέχει και ως πιανίστας, σε δύο άριες του Giuseppe Verdi και ένα τραγούδι του Paolo Tosti που ερμηνεύει η σοπράνο Renata Tebaldi. Επίσης, από τη μοναδική του ηχογράφηση έργων μουσικής δωματίου, ακούγεται ως πιανίστας στις «Δύο ραψωδίες για πιάνο, όμποε και βιόλα» του Charles Martin Loeffler.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 15:00, στο πλαίσιο της εκπομπής, ακούγεται ο Δημήτρης Μητρόπουλος διευθύνει τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, τη Συμφωνική της Μινεάπολης και το Brass Ensemble of Jazz and Classical Music Society στην πρώτη ζωντανή εκτέλεση της «Φαντασίας για πιάνο και ορχήστρα» του Jose Iturbi με σολίστ τον συνθέτη, σε πρώτες εκτελέσεις έργων των Morton Gould, Howard Swanson και Alberto Ginastera, στην πρώτη ζωντανή εκτέλεση του αφιερωμένου σ’ εκείνον «4ου Κοντσέρτου για πιάνο» του Gian Francesco Malipiero, που ερμηνεύει ως σολίστ, στην «6η Συμφωνία» του Peter Mennin, στη «Συμφωνία για χάλκινα και κρουστά» του Gunther Schuller και στον «Ηπειρώτικο Χορό» του Νίκου Σκαλκώτα.

Έρευνα-παραγωγή-παρουσίαση: Κάτια Καλλιτσουνάκη.

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9

Info

Τετάρτη 2, Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, ώρα 15:00-17:00

Αφιέρωμα του Τρίτου Προγράμματος στον Δημήτρη Μητρόπουλο

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook:

Keywords
Τυχαία Θέματα