Αδελφοποιήθηκε η Λάρισα με την Ρώσικη πόλη της Ανάπα

21:08 15/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Λόγο για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το Δήμο Λαρισαίων έκανε ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης καλωσορίζοντας στο δημοτικό συμβούλιο τον δήμαρχο της Ρώσικης πόλης Ανάπα και την αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο πόλεων
«Η αδελφοποίηση με την Ανάπα, έρχεται να πιάσει το νήμα των ιστορικών δεσμών της χώρας μας με Ρωσία και ιδιαίτερα την περιοχή των νότιων παραθαλάσσιων περιοχών της Ρωσικής Δημοκρατίας, που άνθισε ο ποντιακός ελληνισμός», τόνισε ο δήμαρχος Λάρισας, ενώ και ο

δήμαρχος της Ανάπα Σ. Σεργκέεβ έκανε στην προσφώνησή του λόγο για τις βάσεις μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων, αλλά και την ιδιαίτερη συμβολή του ελληνικού στοιχείου στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της περιοχής.

Οι δύο δήμαρχοι υπέγραψαν σήμερα το πρωτόκολλο αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων, ενώ στην αντιπροσωπεία εκτός από τον δήμαρχο της Ανάπα Σ. Σεργκέεβ, μετέχει και ο πρόεδρος της ισχυρής ελληνικής κοινότητας του Κράσνονταρ Αν. Παπαδόπουλος.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων
Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το Δήμο μας αφού η αδελφοποίηση με την Ανάπα, έρχεται να πιάσει το νήμα των ιστορικών δεσμών της χώρας μας με Ρωσία και ιδιαίτερα την περιοχή των νότιων παραθαλάσσιων περιοχών της Ρωσικής Δημοκρατίας, που άνθισε ο ποντιακός ελληνισμός.

Είναι ορατή στην Εξωτερική πολιτική της χώρας μας, η προσέγγιση της Ελλάδος με την Ρωσία. Το επιβεβαιώνουν οι συζητήσεις των ηγετών των δυο χωρών, οι διακρατικές συμφωνίες και οι δράσεις που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια του 2016, έτους αφιερωμένου στην Ελληνορωσική φιλία.
Εμείς βέβαια ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, παράλληλα με τις γενικότερες πολιτικές, έχουμε ιδιαίτερη δυνατότητα να εργαστούμε για την ειρήνη και την φιλία των δυο λαών.
Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε πιο κοντά στο λαό, έχουμε την δυνατότητα να φέρουμε πιο κοντά τις τοπικές κοινωνίες, να αναπτύξουμε πολύπλευρες σχέσεις συνεργασίας και με αυτό που είναι γνωστό ως Κοινωνική Διπλωματία να οικοδομήσουμε ισχυρούς δεσμούς στις σχέσεις των δύο λαών.
Ο δήμαρχος της Ανάπα Σ. Σεργκέεβ με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. ΚαλογιάννηΟι δυο πόλεις, οι δυο χώρες, έχουμε και κάποιους ιδιαίτερους λόγους:
Έχουμε ιστορικούς δεσμούς από την αρχαιότητα με τις γνωστές ελληνικές αποικίες στα παράλια του Ευξείνου Πόντου. Σχέσεις που αναπτύχθηκαν ακόμα περισσότερο και κατά τη Νεώτερη ελληνική ιστορία την επανάσταση του 1821 και τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Βεβαίως, οι σχέσεις αυτές ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο, μετά το 1922 και με την εγκατάσταση Ποντίων της Μικράς Ασίας στα παράλια του Ευξείνου Πόντου. Μας συνδέουν οι κοινοί αγώνες των λαών μας κατά του ναζισμού στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και οι αγώνες μας για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Όλα τα παραπάνω, στηρίζονται στη στέρεη και συμπαγή βάση της Ορθοδοξίας, αλλά και στις κοινές μας παραδόσεις.
Με την Ανάπα μας συνδέει μια ισχυρή Ελληνική Κοινότητα που αποτελεί και την Γέφυρα Φιλίας και Συνεργασίας
Μέλη της Ελληνικής Κοινότητας συμμετέχουν στην Αντιπροσωπεία που έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε απόψε.
Βεβαίως η σχέση του ελληνισμού με την περιοχή έρχεται από πολύ μακριά από την αρχαία ελληνική ιστορία και τον 6ο αιώνα π.Χ όταν . ο βασιλιάς Γόργιππος ίδρυσε στον τόπο αυτό Ελληνική αποικία με το όνομα Γοργιππία.
Φιλοδοξούμε η πρώτη αυτή συνάντηση να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακρόχρονης συνεργασίας, που θα διαχέεται στις τοπικές μας κοινωνίες, στους φορείς και τους πολίτες.

Μια συνεργασία που θα εκτείνεται σε όλους του τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Πολιτισμός και παραδόσεις, Αθλητισμός, Εκπαίδευση, Τουρισμός, Τοπική Οικονομία. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο της Πόλης -Θέρετρο της Ανάπα για την πρόταση Αδελφοποίησης. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω για την ιδιαίτερη συμβολή στην προσέγγιση των δυο πόλεων και την αδελφοποίηση τους την Ελληνική Κοινότητα της Ανάπα και του Κράσνονταρ, τη δραστήρια κοινότητα των Ποντίων και Παλλινοστούντων της Λάρισας καθώς και τη Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος».

Από την πλευρά του ο κ. Σεργκέεβ παρουσίασε το προφίλ της πόλης του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η Ανάπα είναι μια τουριστική μητρόπολη με μεγάλες παραλίες και πολλές και μεγάλες τουριστικές μονάδες. Δήλωσε μάλιστα υπερήφανος για την αδελφοποίηση με τη Λάρισα και υπογράμμισε ότι θα φροντίσει η συνεργασία των δύο πόλεων να είναι μακροχρόνια σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τέλος ο δήμαρχος της Ανάπα και στην σημαντική συμβολή του ελληνικού στοιχείου στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της περιοχής.
Ο δήμαροΗ αδελφοποίηση της Λάρισας με την Ανάπα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφενός λόγω της παρουσίας σημαντικής ελληνικής κοινότητας στην πόλη, αλλά και του γεγονότος ότι το 2016 έχει ανακηρυχθεί αφιερωματικό έτος για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας.
Στο πλαίσιο αυτό πέραν της υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης, το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ελληνορωσικό φόρουμ με τη συμμετοχή και του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη, μελών της Ρωσικής αντιπροσωπείας, εκπροσώπων ελληνορωσικών φορεών της χώρας κλπ.

Η «Νέα Λάρισα»
Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Λάρισα» Ντ. Διαμάντος έκανε την ακόλουθη δήλωση για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων: «Με πυξίδα τις διαχρονικές κοινές αξίες του Ρωσικού και Ελληνικού λαού, την Ελευθερία, την Δημοκρατία και την Ορθοδοξία, και με τις βαθιές ρίζες του Ελληνισμού και ιδιαίτερα του Ποντιακού Ελληνισμού στα Ρωσικά χώματα ΧΑΙΡΕΤΙΖΩ την αδελφοποίηση της Λάρισας και της Ανάπα. Ενώνουμε την αγωνία για όσα συμβαίνουν στον κόσμο και στην περιοχή μας σήμερα αλλά, κυρίως, ενώνουμε τις δυνάμεις συνεργασίας δυναμώνοντας την Ελπίδα για το μέλλον των Πατρίδων και των λαών μας. Θερμά συγχαρητήρια στον πρωτεργάτη της αδελφοποίησης, τον Πρόεδρο των Ποντίων (ΠΟΕ) Χρήστο Τοπαλίδη».

Keywords
Τυχαία Θέματα