Α. Τσίπρας στον ΟΗΕ: Συλλογική ευθύνη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης (video)

01:21 20/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ευρώπη κινδυνεύει να αποτύχει συνολικά αν δεν αντιμετωπίσει συλλογικά και με αλληλεγγύη το προσφυγικό, είναι το μήνυμα που μεταφέρει στη διεθνή κοινότητα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που συμμετέχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Και στις δύο παρεμβάσεις του στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα, η οποία όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζει

την πρωτοφανή κρίση κάνοντας το καθήκον της απέναντι στους πρόσφυγες.

Στη δεύτερη παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην 4η Στρογγυλή Τράπεζα της Συνόδου του ΟΗΕ πρότεινε τέσσερις άξονες μιας παγκόσμιας στρατηγικής για τον επιμερισμό της ευθύνης για τους πρόσφυγες και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα:

να αυξηθεί η ενίσχυση με οικονομικούς πόρους και με προσωπικό, προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες,να επιταχυνθεί η διαδικασία επιστροφής ανθρώπων που δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και η επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση των προσφύγων,να αυξηθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης,να αυξηθεί η αστυνόμευση των συνόρων και η συνεργασία των ακτοφυλακών για την εξάλειψη των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του επισήμανε ότι μπροστά στο κύμα ανθρώπων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τις συγκρούσεις και τον πόλεμο, πολλές χώρες βρέθηκαν απροετοίμαστες, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία «σε κοινωνίες που έχουν ήδη βιώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».

«Αυτή η άμεση ξενοφοβική αντίδραση, λειτούργησε, πολύ συχνά, ως κέλευσμα να θυσιαστεί το διεθνές δίκαιο και να επαναπροωθούνται πρόσφυγες, ακόμα και διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα, εδώ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να πούμε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση της μετανάστευσης, και ο επιμερισμός της ευθύνης για τους πρόσφυγες, δεν είναι πολυτέλεια. Και δεν αποτελεί ευθύνη μόνο των χωρών πρώτης γραμμής και όσων χωρών βρίσκονται δίπλα σε εστίες συγκρούσεων.»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αύξησης της διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα παγκόσμιας συνεκτικής, συλλογικής απάντησης για τη διαχείριση της μετανάστευσης με υποστήριξη σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

«Στην Ευρώπη εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στη βάση άλλων περιφερειακών δράσεων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας στην ομιλία του «οι σύγχρονες προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεπερασμένα εργαλεία. Πρέπει να βρούμε έναν νέο, αποτελεσματικό τρόπο για να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξίες μας. Ελπίζω στη σημερινή μας συζήτηση να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.»

Keywords
Τυχαία Θέματα