Τερματίστηκε η εκεχειρία στη Συρία

23:52 19/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Επτά μέρες κράτησε η εκεχειρία στη Συρία, που στο μεταξύ παραβιάστηκε αρκετές φορές και από τις δύο πλευρές.

Τον τερματισμό της εκεχειρίας ανακοίνωσε ο συριακός στρατός, λέγοντας πως οι «τρομοκρατικές οργανώσεις» απέτυχαν να τηρήσουν οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις της συμφωνίας και ότι χρησιμοποίησαν την εκεχειρία προκειμένου να επανεξοπλιστούν.

Λιγότερο από δύο ώρες μετά την ανακοίνωση, αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί έπληξαν περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι, καθώς και

χωριά που βρίσκονται κοντά στην πόλη, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου καθώς και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι βομβαρδισμοί, που προήρθαν από συριακά ή ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, έπληξαν φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Την οργή του για την αεροπορική επιδρομή εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Η οργή μας για αυτήν την επίθεση είναι πελώρια…Η αυτοκινητοπομπή ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας εξασφάλισης αδειών και προετοιμασιών για να βοηθήσουμε αμάχους που βρίσκονται αποκλεισμένοι», τόνισε ο Μιστούρα με ανακοίνωση του που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέσα από εκπρόσωπο του στην Γενεύη.

Εξάλλου, οι χώρες που αποτελούν την Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ) συναντώνται την Τρίτη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας θα αποτελέσει έναν σημαντικό έλεγχο της κατάστασης για τα μέλη που αποτελούν την Ομάδα αυτή για να εκτιμήσουν την συμφωνία (σ.σ. ΗΠΑ–Ρωσίας)… Πού βρισκόμαστε, ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν και που χρειάζεται να σημειώσουμε βελτίωση», τόνισε ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, κάλεσε τη Ρωσία να διευκρινίσει την θέση της σχετικά με την ανακοίνωση του συριακού στρατού ότι τερματίζει την εκεχειρία.

«Η συμφωνία μας είναι με την Ρωσία, που είναι υπεύθυνη για την συμμόρφωση του συριακού καθεστώτος και γι αυτό το λόγο αναμένουμε από την Ρωσία να διευκρινίσει την θέση της», τόνισε.

Πηγή: ΕΡΤ1, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα