Α. Συρίγος: Τουρκία – Γερμανία σε τροχιά σύγκρουσης (audio)

21:38 27/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η δημιουργία Κουρδικού κράτους είναι μονόδρομος, απλά θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να γίνει πραγματικότητα, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος.

Η Άγκυρα θεωρεί τον εαυτό της προστάτη της ιρακινής εθνικής μειονότητας των Τουρκομάνων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πετρελαϊκή πόλη Κιρκούκ, την οποία οι Κούρδοι κατέλαβαν το 2014 καθώς τα ιρακινά στρατεύματα υποχωρούσαν αντιμέτωπα με την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, υπενθύμισε ο κ. Συρίγος,

ο οποίος εκτιμά ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει μια ολική επαναφορά στο προσκήνιο δεδομένου ότι έχει περιέλθει σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Αν και το τουρκικό κοινοβούλιο ανανέωσε για έναν χρόνο το περασμένο Σάββατο την εντολή που επιτρέπει στον στρατό να επεμβαίνει στο Ιράκ και στη Συρία, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η Άγκυρα δεν «πηγαίνει στον πόλεμο», αλλά μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο «στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατικών στοιχείων» που συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.
Η Άγκυρα εδώ και πέντε χρόνια, βρίσκεται σε διαμάχη με το σύνολο των γειτόνων και των παραδοσιακών συμμάχων της. Η διπλωματία, αντανακλά στο εξωτερικό την εσωτερική πολιτική, και αντί να ανταποκρίνεται στα προβλήματα και να βρίσκει ειρηνικές λύσεις, έχει εξελιχθεί στα χέρια του μοναδικού ανθρώπου στην εξουσία σε ένα όπλο και μέσο πρόκλησης απέναντι σε όλο τον κόσμο. Ο βαθμός διαφωνίας με τους γείτονες και τους παραδοσιακούς συμμάχους, φυσικά, μεταβάλλεται ανάλογα με τη συγκυρία και τον συνομιλητή.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, «εμπλέκονται» άμεσα με τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή, δεδομένης της ενδεχόμενης άμεσης ενεργειακής της αναβάθμισης στην περιοχή, ανέφερε ο κ. Συρίγος ο οποίος εκτιμά ότι εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τον ενεργειακό πλούτο μέσα από τα ενδεχόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η Τουρκία απομακρύνεται από τη στρατηγική της συμμαχία με τη Δύση.

Εμείς, ωστόσο, δεν θέλουμε μια Τουρκία που θα εξελιχθεί σε ένα νέο Πακιστάν στην περιοχή μας, κατέληξε ο κ. Συρίγος.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Συρίγος:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία:Άρτεμις Κατράκη

Keywords
Τυχαία Θέματα