Α. Σαμαράς: Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την διμερή επιχειρηματικότητα

19:10 4/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Με χαρακτηριστικά, τη μεγάλη συμμετοχή των Τούρκων και Ελλήνων επιχειρήσεων απ΄όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, και με την πολιτική στήριξη που εκφράστηκε από τα χείλη των πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν, ως «εγγύηση» για την ενθάρρυνση των συνεργασιών, πραγματοποιήθηκε το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας - Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Στο

χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι στόχος κοινός και εξαιρετικά σημαντικός, καθώς οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ δύο κρατών γειτονικών, είναι καθοριστικές για την ευρύτερη ανάπτυξη και των δύο οικονομιών μας.

Ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε ότι η Ελλάδα ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται και τόνισε ότι από την στιγμή που και η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας ήδη ξεπεράσει τη δική της κρίση, τώρα η κατάλληλη στιγμή και συγκυρία για να συνεργασθούν οι δύο χώρες ακόμη περισσότερο προς όφελος της διμερούς επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ο πρωθυπουργός ταυτόχρονα υπογράμμισε τη δυνατότητα από κοινού, οι επιχειρήσεις των δύο χωρών να διεισδύουν σε τρίτες χώρες: «Η ανάληψη κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια, στις χώρες της παρευξείνιας συνεργασίας, καθώς και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, θα φέρει, επίσης, ανάπτυξη και προώθηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο».

Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι «προχωρούμε στη θεσμοθέτηση και επέκταση της επί τόπου χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίων (visa) από επιλεγμένα τουρκικά λιμάνια σε ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες Σένγκεν».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι θετικές οι προοπτικές της ελληνοτουρκικής συνεργασίας και πρόσθεσε: «Από την πλευρά μας, σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και η Τουρκία, άλλωστε, έχει δηλώσει πως επιθυμεί τη φιλική και ειρηνική επίλυση των διαφορών μας. Ωστόσο, για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, θα πρέπει να διέπονται πάντοτε από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες».

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν ανέφερε ότι η χώρα του «πρέπει να συμβάλλει στην οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας, καθώς τα προβλήματα της Ελλάδας είναι και προβλήματα της Τουρκίας και σημείωσε ότι οι επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις δεν είναι ακόμη στο προσδοκώμενο επίπεδο.

Αναφέρθηκε και στο πολιτικό πεδίο, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας για την προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ θα συνεχιστεί.

Στο φόρουμ συμμετείχαν 90 ελληνικές επιχειρήσεις και 175 τουρκικές, ενώ πραγματοποίηθηκαν 270 επιχειρηματικές συναντήσεις,.

Το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Τουρκία έχει ξεπεράσει ετησίως τα 6 δισεκ. ευρώ, με θετικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, ενώ σε πάνω από 6 δισεκ. ανέρχονται οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία.

Σχετικές ειδήσεις:

Σαμαράς: «Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης»

Keywords
Τυχαία Θέματα