Α. Δημοσχάκης: Ερώτηση για τις προτεινόμενες εντάξεις στο Natura 2000

13:00 29/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομία του βορείου Έβρου η ένταξη της περιοχής από τα σπήλαια του Διδυμοτείχου μέχρι το Κουφόβουνο στο NATURA 2000, επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Ο βουλευτής τονίζει ότι η συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου «έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κοινωνίας του Διδυμοτείχου», ενώ υπογραμμίζει ότι η μελέτη στην

οποία βασίζεται η πρόταση, αναφέρει την ύπαρξη ειδών ιχθυοπανίδας ποταμού και απειλούμενων ειδών νυχτερίδας, «η παρουσία των οποίων όμως στην περιοχή τεκμηριώνεται μόνο με βιβλιογραφία κι όχι με δειγματοληψίες έργου εποπτείας». Ο κ. Δημοσχάκης σημειώνει ότι «εφόσον προχωρήσει η ένταξη της περιοχής στο NATURA, αναμένεται να παρουσιαστούν εμπόδια τόσο για τα μελλοντικά όσο και για τα υφιστάμενα έργα που εκτελούνται». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει τα λατομεία του Κουφοβούνου, που είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομία του Β. Έβρου, καθώς και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε υφιστάμενες ή μελλοντικές βιοτεχνικές μονάδες αλλά και στη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα». Καταλήγοντας, ερωτά τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τους πιθανούς περιορισμούς που θα συναντήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή και εάν έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή των τοπικών φορέων στη διαβούλευση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής.

Σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα