Λαχταριστό και μυρωδάτο παστίτσιο

12:14 29/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ενα φαγητό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους! Οι συνταγές και οι παραλλαγές πολλές, όμως το κλασικό παστίτσιο με τα χοντρά μακαρόνια και την πλούσια μπεσαμέλ παραμένει σταθερή αξία. Ο βραβευμένος σεφ Κωνσταντίνος Μουζάκης μάς δίνει τη δική του συνταγή για πεντανόστιμο και μυρωδάτο παστίτσιο!

ΥΛΙΚΑ

Βάση μακαρόνια

1 πακέτο μακαρόνια Νο 2 χοντρά1 κτ. σούπας
Φυτίνη

Για τη σάλτσα του παστίτσιου

600 γραμμάρια κιμάς50 ml ελαιόλαδο2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμέναλίγο μαϊντανό500 γραμμάρια ντοματοπελτέ1 ποτήρι κόκκινο κρασίλίγη κανέλαλίγο μπαχάριλίγο δυόσμολίγο πιπέριλίγο μοσχοκάρυδολίγο γαρίφαλολίγο μπούκοβο1 ποτήρι νερό

Για την μπεσαμέλ

1 λίτρο γάλα εβαπορέ1/2 λίτρο νερό10 κουταλιές της σούπας αλεύρι4 κουταλιές κορν φλάουερ6 κτ. σούπας βούτυρο5 αυγάλίγο αλάτιλίγο πιπέρι άσπρολίγο μοσχοκάρυδο

Για την επικάλυψη

Κεφαλοτύρι ψιλοκομμένο

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Χρησιμοποιούμε μια κατσαρόλα βαθιά και βράζουμε νερό μπόλικο ρίχνοντας μέσα διάφορα μπαχαρικά, και μόλις βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια μέχρι να γίνουν αλ ντέντε. Τα βγάζουμε από το νερό και τα σουρώνουμε και αμέσως τα ξαναβάζουμε μέσα στην κατσαρόλα, τα τσιγαρίζουμε με τη φυτίνη και είναι έτοιμα. Τέλος τα απλώνουμε σε ένα βαθύ ταψί το οποίο πριν το έχουμε βουτυρώσει ελαφρά.Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 5′ ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνουμε αμέσως τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε, ανακατεύοντας συνέχεια και τα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, αφήνοντας να πάρει μια βράσει. Ρίχνουμε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε ανακατεύοντας συνέχεια και τέλος ρίχνουμε το νερό, αφήνοντάς το να πιει όλα τα υγρά του.Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το νερό και με ένα σύρμα ανακατεύουμε συνέχεια να μην «πιάσει» στην κατσαρόλα. Μόλις αρχίζει και ζεσταίνεται, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα συνέχεια, και μόλις αναμίξουμε καλά, ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε, μέχρι να δέσει η κρέμα!Στο ταψί που έχουμε βάλει τα μακαρόνια, ρίχνουμε λίγη μπεσαμέλ, ανακατεύουμε πολύ καλά και τα ξαναπλώνουμε μέσα στο ταψί. Ρίχνουμε τη σάλτσα με τον κιμά μέσα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Από πάνω ρίχνουμε την μπεσαμέλ απλώνοντάς την ομοιόμορφα και μέχρι να καλύψει όλο το ταψί.Ψήνουμε στους 200ο C για περίπου 35′ και πάντα με την επίβλεψή μας.Στη μέση του ψησίματος ρίχνουμε το κεφαλοτύρι.

* Ο Κωνσταντίνος Μουζάκης είναι διευθυντής Γαστρονομίας & Υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, μέλος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας, μέλος της Παγκόσμιας Ενωσης Αρχιμαγείρων (WACS), Μέλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας & Υπεύθυνος τμήματος της Επτανησιακής Διατροφής, «CHEF EUROPE 2015», πιστοποιητής στον ΕΟΤ για το σήμα της ελληνικής κουζίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα