Tρίτος στην Ευρώπη ο Χρήστου στα 100μ. ύπτιο (video)

21:45 17/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μεγάλη επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα στο Λονδίνο, όπου ο Απόστολος Χρήστου με χρόνο 54.19΄΄ τερμάτισε τρίτος στον τελικό των 100μ. ύπτιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Ο Έλληνας πρωταθλητής αν και δεν πλησίασε τις επιδόσεις που πέτυχε κατά το χθεσινό προκριματικό και ημιτελικό (53.77 και 53.36), που θα του χάριζαν το χρυσό μετάλλιο, κατάφερε να πλασαριστεί στην τρίτη θέση πίσω από το Γάλλο Καμιλ Λακούρτ που τερμάτισε σε 53.79 και το Ρώσο Γκριγκόρι

Ταράσεβιτς (53.89), ενώ θα ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου μαζί με τον Ιταλό Σιμόνε Σαμπιόνι, με τον πραγματοποίησαν τον ίδιο ακριβώς χρόνο.

Πολύ καλή η παρουσία και του Παναγιώτη Σαμιλίδη, ο οποίος τερμάτισε στην 5η θέση στα 100μ. πρόσθιο με χρόνο 1:00.66. Πρώτος στο συγκεκριμένο αγώνισμα ήταν ο Βρετανός Άνταμ Πίτι (58.36), με δεύτερο το συμπατριώτη του Ρος Μέρντοχ (59.73) και τρίτο τον Λιθουανό Γκιέντρους Τιτένις (1:00.10)

Αυτό ήταν το 17ο μετάλλιο στην ιστορία της Ελλάδος σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και το 12ο χάλκινο. Αυτό ήταν το πρώτο μετάλλιο στη συγκεκριμένη διοργάνωση για την ελληνική αποστολή.

Ο νεαρός Έλληνας πρωταθλητής ήταν πάντως ευχαριστημένος από το γεγονός ότι κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο σε επίπεδο ανδρών, ενώ απέδωσε τη σημερινή του κάμψη στην κούραση της χθεσινής ημέρας, κατά την οποία κολύμπησε τέσσερα 100άρια (δύο στο ύπτιο και δύο ελεύθερο στη «σκυταλοδρομία» 4Χ100μ.). «Ήρθε το μετάλλιο, οπότε είμαι ικανοποιημένος. Πιστεύω ότι η «σκυτάλη» με κούρασε αρκετά χθες και νομίζω ότι αυτό μου στέρησε το κάτι παραπάνω. Ειδικά στα τελευταία μέτρα μου «βγήκε» η κούραση, δεν είχα αρκετές δυνάμεις μετά τα τέσσερα γρήγορα 100άρια που έκανα χθες. Αλλά είμαι ικανοποιημένος που είμαι στο βάθρο».

Λίγο πιο ήρεμος, μετά την απονομή των μεταλλίων, ο Χρήστου τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι όταν ήρθα εδώ δεν περίμενα μετάλλιο, καθώς ήμουν απλά στη δεκάδα της κατάταξης. Από την πρώτη κούρσα χθες κατάλαβα ότι έχω πιθανότητες για μετάλλιο και τελικά το μετάλλιο ήρθε, παρότι πήγα πιο αργά από τον ημιτελικό. Δεν με δυσαρεστεί αυτό, έκανα μία πολύ καλή κούρσα χθες, έχω πλέον πολύ δυνατό χρόνο, πήρα και μετάλλιο και συνεχίζω«

Ο Χρήστου αφιέρωσε το μετάλλιό του σε όλους όσοι ήταν δίπλα του τα τελευταία χρόνια. «Στην οικογένειά μου, στον προπονητή μου Παναγιώτη Βελέντζα, στον Ολυμπιακό και σε όσους στάθηκαν κοντά μου»

Mεγάλη εμφάνιση από τον Βαζαίο στα ημιτελικά

Η 2η ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κολύμβησης στο Λονδίνο επιφύλαξε για την Ελλάδα ένα χάλκινο μετάλλιο με τον Απόστολο Χρήστου, μία πέμπτη θέση με τον Παναγιώτη Σαμιλίδη και μία «υποθήκη» χρυσού μεταλλίου. Πώς αλλιώς να περιγραφεί η καταπληκτική κούρσα του Ανδρέα Βαζαίου στους ημιτελικούς των 200μ. μικτή ατομική; Ο 22χρονος πρωταθλητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης τερμάτισε σε 1:58.47, κατέρριψε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (1:58.92 από τις 5 Αυγούστου 2015, στο Παγκόσμιο του Καζάν) και μοιάζει απίθανο να χάσει τον ευρωπαϊκό τίτλο, ειδικά μετά την απόσυρση του Ούγγρου Λάζλο Τσεχ, νικητή των τελευταίων πέντε διοργανώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δεύτερος των ημιτελικών, ο Πορτογάλος Αλέξις Μανάσας Σίλβα, ήταν σχεδόν 1.5 δευτερόλεπτο πιο αργός (1:59.93) από τον Έλληνα κολυμβητή!

Ο Βαζαίος χωρίς ίχνος υπερβολής χοροπηδούσε στη μικτή ζώνη, μην μπορώντας κι ο ίδιος να πιστέψει την επίδοση που έβγαλε. “Φοβερό, απίστευτο, δεν το περίμενα, δεν το είχα σκεφτεί καν…”, μονολογούσε κοιτάζοντας τον φωτεινό πίνακα. “Είναι φοβερό. Ένιωθα καλά, είδα στη στροφή από το ύπτιο για το πρόσθιο ότι ήμουν πολύ μπροστά και λέω “τι γίνεται τώρα;”. Όταν έστριψα στην τελευταία στροφή και πήρα αναπνοή, είδα τα παιδιά (σ..σ εννοεί τους συναθλητές του στην εξέδρα) και έβλεπα να μου κάνουν έτσι (σ.σ. προχώρα) και σκέφτηκα ότι κάποιος με πλησιάζει ή ότι πάω αργά και έτρεξα παερισσότερο στο ελεύθερο, γιατί νόμιζα ότι κάτι δεν κάνω καλά. Δεν περίμενα ότι μου κάνουν νοήματα γιατί κάνω πολύ καλό χρόνο. Είναι απίστευτο!”, είπε με ένα πλατύ χαμόγελο ο Έλληνας πρωταθλητής, που πλέον είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον αυριανό (21:26 ώρα Ελλάδας) τελικό. Αν και ο ίδιος αρκείται να πει ότι “… είμαι στον τελικό, δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια. Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, ελπίζω να βγει ο ίδιος ή ακόμη πιο γρήγορος χρόνος και ό,τι καλύτερο ας έρθει”.

Αυτοί που θα επιδιώξουν να… κυνηγήσουν τον Βαζαίο στον αυριανό τελικό είναι οι Αλέξις Μανάσας Σάντος (Πορτογαλία, 1:59.93), Ντιόγκο Φελίπε Καρβάλιο (Πορτογαλία, 2:00.07), Γκαλ Νέβο (Ισραήλ, 2:00.32), Φεντερίκο Τουρίνι (Ιταλία, 2:00.57), Ράφαελ Στακιότι (Λουξεμβούργο, 2:00.72), Νταν Γουάλας (Μ.Βρετανία, 2:00.74) και Μαξ Λίτσφιλντ (Μ.Βρετανία, 2:00.86).

Στους ημιτελικούς των 100μ. ελεύθερο των γυναικών, η Νάρα Δράκου δεν κατάφερε να επαναλάβει κούρσα ανάλογη με την πρωινή και με 55.17 περιορίστηκε στη 12η θέση. “Μάλλον τελικά δεν έβγαινε δεύτερη κούρσα κάτω από τα 55΄΄την ίδια μέρα… Η αλήθεια είναι ότι το πρωί κουράστηκα περισσότερο, αλλά πήγα στο μάξιμουμ. Ίσως να μπορούσα να κολυμπήσω πάλι τον ίδιο χρόνο, αλλά είμαι ευχαριστημένη, αφού κατέβασα αρκετά το ρεκόρ μου. Έκανα ένα καλό ξεκίνημα, έτσι κι αλλιώς δεν περίμενα πολλά πράγματα στα 100μ. ελεύθερο”, δήλωσε η Δράκου, η οποία αύριο θα αγωνιστεί στα 100μ. ύπτιο και στη συνέχεια θα επικεντρωθεί στα… αγαπημένα της 50άρια

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΟΕ

The post Tρίτος στην Ευρώπη ο Χρήστου στα 100μ. ύπτιο (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα