RTRS: Διακριτική παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης υπέρ Deutsche Bank

14:21 6/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η γερμανική κυβέρνηση διεξάγει διακριτικές συνομιλίες με τις αμερικανικές αρχές για να βοηθήσει την Deutsche Bank να μειώσει το αρχικό πρόστιμο που της επιβλήθηκε για την πώληση τοξικών χρηματοοικονομικών προϊόντων στο παρελθόν σύμφωνα με ανώνυμες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει το ρόλο της στο θέμα της Deutsche Bank,

ισχυριζόμενη πως είναι υπόθεση της Deutsche Bank να διαπραγματευτεί με την αμερικανική πλευρά.

Ομως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο δήλωσαν πως ελπίζουν να διευκολύνουν ένα γρήγορο ντιλ που θα βοηθήσει την Deutsche Bank να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος τόνισε πως υπήρχε «επαφή σε όλα τα επίπεδα» μεταξύ των γερμανικών και αμερικανικών αξιωματούχων.

Μια άλλη πηγή δήλωσε στο Reuters ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δεν σχεδίαζε να συναντήσει Αμερικανούς αξιωματούχους κατά το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον για την Deutsche Bank σύμφωνα με το Reuters.

Ομως, ο ίδιος πρόσθεσε: «Μπορείς να έχεις συνομιλίες. Δεν χρειάζεται να είναι ο υπουργός.»

H μετοχή της Deutsche Bank υποχωρούσε 0,41% στα 12,02 ευρώ στις 14:15 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Η μετοχή είχε βρεθεί κάτω από τα 10 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, ο Βρετανός επικεφαλής της τράπεζας Τζον Κράιαν διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την μείωση του προστίμου ρεκόρ, ύψους 14 δισ. δολαρίων, το οποίο έχει επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές λόγω της πώλησης τοξικών τίτλων συνδεδεμένων με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια την περίοδο 2006-2008.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ανέφερε πρόσφατα ότι ο Κράιαν διαθέτει ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του. Το επιχείρημα πως θα προκληθεί παγκόσμια τραπεζική κρίση αν η Deutsche Bank καταστραφεί.

Η FAZ επικαλέσθηκε κύκλους των διαπραγματευτών που ισχυρίζονται πως το πρόστιμο μαμούθ θα μειωθεί στα 5,4 δισ, δολάρια αν και παραδέχθηκαν πως η κατάληξή των συζητήσεων είναι ανοικτή.

Η Deutsche Bank φαίνεται πως απολαμβάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης από τις γερμανικές εποπτικές αρχές.

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει σήμερα πως ο έλεγχος της γερμανικής χρηματοπιστωτικής εποπτικής αρχής (Βafin) για ξέπλυμα χρήματος από την Deutsche Bank ο οποίος βρισκόταν σε εξέλιξη διακόπηκε.

Συνεργάτες της Deutsche Bank φέρεται να έχουν βοηθήσει φίλους του Ρώσου προέδρου να βγάλουν χρήματα ύψους 10 δισ. δολαρίων από την Ρωσία, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις εναντίον της χώρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Bafin έχει επιδείξει ανοχή προς την μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα. Η Bafin σταμάτησε κι άλλους ελέγχους, π.χ. το σκάνδαλο Libor με την χειραγώγηση των επιτοκίων αναφοράς κ.τ.λ.

Keywords
Τυχαία Θέματα