«Placido» από την Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης

17:01 12/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ισπανία 1961 Διάρκεια: 85’

Σκηνοθεσία: Luis García Berlanga

Πρωταγωνιστούν: Cassen, José Luis López Vázquez, Elvira Quintillá
Πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και ένας ραδιοφωνικός σταθμός ξεκινά μια εκστρατεία απόλυτα σύμφωνη με το πνεύμα των εορτών: η πρόσκληση των φτωχών και των ζητιάνων της πόλης σε δείπνο από τους πλούσιους. Διάσημοι πρωταγωνιστές του κινηματογράφου και σημαντικοί παράγοντες της κοινωνίας, συμμετέχουν στην εκστρατεία. Παράλληλα όμως, προσλαμβάνεται ένας κακόμοιρος οδηγός φορτηγού, ο Plácido για να συνεισφέρει στη διαφημιστική εκστρατεία…
Μουσική

κωμωδία, με μια οξυμένη σατιρική οπτική στην Ισπανία του Φράνκο, η ταινία οικοδομείται πάνω σε μια αντίθεση: η ειλικρινής φιλανθρωπία της καρδιάς, η αληθινή αλληλεγγύη ενάντια στην υπολογιστική και επιδεικτική φιλανθρωπία. Υιοθετώντας την οπτική του οδηγού, η σκηνοθεσία επιλέγει και τους στόχους της: την αστική και μικροαστική τάξη και τη διάχυτη υποκρισία.
Με επιρροές από τον Ιταλικό νεορεαλισμό, αλλά και από ένα λαϊκό (αλλά όχι λαϊκίστικο) κινηματογράφο, ο Luis García Berlanga κοιτάζει μ’ ένα βλέμμα ειλικρινούς και εντέλει συμπάθειας το κεντρικό πρόσωπο. Ενώ παράλληλα το μαύρο χιούμορ και η οξύτητα της σκηνοθετικής οπτικής, ενδυναμώνουν την κοινωνική διάσταση της ταινίας. Όμως πάνω απ’ όλα το Plácido είναι δείγμα της σκηνοθετικής ιδιοφυΐας του Luis García Berlanga, ενός από του σημαντικότερους σκηνοθέτες της Ισπανίας.
Υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 1962

Την ταινία θα προλογίσει ο κριτικός κος Κώστας Καρδερίνης

Keywords
Τυχαία Θέματα