Millennials: Μία γενιά, πολλές πολιτικές απόψεις

10:06 30/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολύς λόγος γίνεται για τους millennials, τη γενιά όσων γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, περίπου.

Πρόσφατες εκλογές και δημοψηφίσματα τους ανέδειξαν ως την κοινωνική ομάδα που βρέθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό της μίας ή της άλλης κάθε φορά επιλογής (την ψήφο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα). Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί υποστηρίζουν πως οι πολιτικές πεποιθήσεις των millennials δεν είναι τόσο ξεκάθαρες

και πως παρουσιάζουν πολλά αντιφατικά χαρακτηριστικά.

Γενικά, όπως υποστηρίζει έρευνα του αμερικανικού Ιδρύματος Reason, η οποία βασίστηκε σε 2000 συμμετέχοντες, ηλικίας 18-29 χρονών, φαίνεται πως οι millennials υποστηρίζουν την μεγαλύτερη παρά την μικρότερη κρατική παρεμβατικότητα, όμως αποσύρουν την υποστήριξή τους μπροστά στο κόστος της.

Απ’ την άλλη, υποστηρίζουν με παρόμοια ευκολία την μικρότερη κρατική παρεμβατικότητα, όμως αποσύρουν την υποστήριξή τους αν η απουσία της κρατικής πρόνοιας συνεπάγεται την κατάργηση γνώριμών τους κυβερνητικών προγραμμάτων.

Είχε προηγηθεί έρευνα του Ιδρύματος Pew, η οποία έκανε παρόμοιες κριτικές παρατηρήσεις. Για παράδειγμα, η προηγηθείσα εκείνη έρευνα, είχε ανακαλύψει πως τα πολιτικά κόμματα συγκεντρώνουν τη λιγότερη συμπάθεια των Αμερικανών νέων, οι οποίοι, όμως, έχουν την καλύτερη άποψη για το Κογκρέσο.

Τα μέλη της ίδιας ηλικιακής ομάδας συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ανύπαντροι γονείς, όμως έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εγκρίνουν τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τέλος και σχετικά με ένα θέμα της άμεσης επικαιρότητας στην Αμερική, οι millennials ψήφισαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ του Ομπάμα και του προγράμματός του για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, όμως απορρίπτουν το σχετικό του νομοσχέδιο σε ποσοστά που είναι αντίστοιχα με κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα.

Παρ’ όλες τις αντιφάσεις, τρία χαρακτηριστικά φαίνεται πως είναι σαφή. Οι millennials είναι η πιο φιλελεύθερη γενιά, που όμως συντηρητικοποιείται μόλις αποκτήσει προσωπική περιουσία.

Επιπλέον, οι οικονομικές τους απόψεις διασχίζουν τα παραδοσιακά όρια σχεδόν όλων των ορισμένων οικονομικών θεωριών. Και, τέλος, παρά το ότι προτιμούν τον σοσιαλισμό έναντι του καπιταλισμού σε ποσοστό 42%, μόλις το 16% των millennials μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς τον σοσιαλισμό.

Πηγή: The Atlantic
Φωτογραφίες: AP Photo/Don Ryan

Keywords
Τυχαία Θέματα