Σήμερα η παρουσίαση του καταθεσιολογίου

10:06 30/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνέντευξη Τύπου θα δώσουν στις 2 μετά το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής για το νέο σύστημα διασταυρώσεων καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων.

Το αποκαλούμενο καταθεσιολόγιο θα αντικαταστήσει τα φυσικά πρόσωπα ελεγκτές με ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Με το νέο λογισμικό που θέτει σε εφαρμογή το ΥΠΟΙΚ υπάρχουν ηλεκτρονικές διαδικασίες, με τις οποίες εξασφαλίζεται ότι θα υπολογίζονται μόνο οι πρωτογενείς καταθέσεις και θα αποφεύγονται έτσι τα λάθη,

η ταλαιπωρία των ελεγχόμενων και η υπερφόρτωση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών με προσφυγές αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων του ελέγχου.

Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του νέου συστήματος είναι η ταχύτητα. Οι έλεγχοι θα ολοκληρώνεται μέσα σε μερικές ώρες αντί για εβδομάδες ή και μήνες που χρειάζονται σήμερα.

Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του νέου συστήματος σχετίζεται και με την εισπρακτική προσπάθεια που κάνει το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να πιέσει φορολογούμενους που απειλούνται με έλεγχο να προσέλθουν στην εφορία και να ενταχθούν στη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων.

Η πρώτη φάση της ρύθμισης με τον χαμηλό συντελεστή προσαύξησης του φόρου που αναλογεί στα κεφάλαια που δηλώνονται (8%) λήγει αύριο και αρχίζει στη συνέχεια να τρέχει η δεύτερη και τελευταία περίοδος έως τις 31 Μαΐου.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Keywords
Τυχαία Θέματα