Kαλαμάτα: Εκδηλώσεις για την Εθνική μας Επέτειο και την Απελευθέρωση της Καλαμάτας

12:21 24/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Λαμπρός ήταν και φέτος ο εορτασμός της 196ης επετείου από την Απελευθέρωση της Καλαμάτας από τους Τούρκους, κομβικό γεγονός που σήμανε ουσιαστικά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το παρόν στις εκδηλώσεις έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, ο αν.υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης

και πλήθος άλλων πολιτικών, αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών εκπροσώπων.

Στο επίκεντρο των χθεσινών εκδηλώσεων, βρέθηκε η πατροπαράδοτη «Αναπαράσταση» της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τους οπλαρχηγούς που έλαβε χώρα στην Πλατεία 23ης Μαρτίου.
Μετά το τέλος του εορτασμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:
«Την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα οι επαναστατημένοι Έλληνες αποφασισμένοι και ενωμένοι, στο πλαίσιο της «Μεσσηνιακής Συγκλήτου», συνέβαλαν καθοριστικώς στην οργανωμένη έναρξη της Εθνεγερσίας την 25η Μαρτίου του 1821 στην Αγία Λαύρα. Αυτή η ενότητα πρέπει να μας εμπνέει στο διηνεκές, ιδίως δε κατά την σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τον Τόπο και τον Λαό μας. Ενωμένοι λοιπόν και αποφασισμένοι οφείλουμε να επιτύχουμε τους μεγάλους εθνικούς μας στόχους και να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας ταιριάζει.
Κατά την Επέτειο αυτή όμως έχω χρέος να επισημάνω τούτο: Την 23η Μαρτίου 1821 η Μεσσηνιακή Σύγκλητος» απηύθυνε έκκληση υπέρ της Ελευθερίας των Ελλήνων προς τους Λαούς της Ευρώπης. Αυτό και μόνον αρκεί για να καταδείξει πόσο η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι διαχρονικώς προσανατολισμένοι με συνέπεια προς το Ευρωπαϊκό Όραμα. Αυτός ο προσανατολισμός μας διακρίνει πάντα και μας δίνει το δικαίωμα να διακηρύσσουμε, “urbi et orbi”, τα εξής:
Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν νοείται εκτός Ευρώπης αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αυτό για το οποίο ιδρύθηκε χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της. Έτσι πορευόμαστε –με την συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων ενωμένη προς την κατεύθυνση αυτή- τον ευρωπαϊκό μας δρόμο χωρίς αμφιβολία ή σκεπτικισμό, πρωτοστατώντας και στον κοινό αγώνα για να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ρίζες, πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχθεί κατά τον προορισμό της».

Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αναγορεύτηκε σε επίτιμο καθηγητή του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
Στην ομιλία του στο αμφιθέατρο «Νικολαος Πολίτης» του Ιδρύματος, ο κ.Παυλόπουλος με έντονη φόρτιση, ανέφερε ότι η συγκίνησή του, οφείλεται στο ότι τιμάται στην Καλαμάτα, την πόλη από όπου ξεκίνησε για την επιστημονική του σταδιοδρομία, και παράλληλα φέτος είναι η χρονιά, που θα την ολοκλήρωνε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αν δεν είχε ακολουθήσει το δρόμο της πολιτικής,
Καταλήγοντας στην ομιλία του μίλησε για τη στιγμή κατά την οποία «η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις προκλήσεις που την απειλούν», αναφέροντας ότι πρέπει να γίνει αρχή από την 25η Μαρτίου στη συνάντηση για τη συμπλήρωση 60 χρονών από τη Συνθήκη της Ρώμης.

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Το έργο «Άξιον Εστί» των Οδυσσέα Ελύτη – Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζει η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας σήμερα (Παρασκευή), στις 8.30 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
Έίναι μάλιστα η πρώτη φορά για τα ελληνικά και μουσικά δεδομένα που θα ακουστεί ολόκληρο το «`Άξιόν `Εστι» από Φιλαρμονική και συγκεκριμένα τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας».
Ψάλτης: Κώστας Σιάχος
Λαϊκός τραγουδιστής: Γιάννης Θωμόπουλος
Αφηγητής: Γιώργος Τσαπόγας
Προετοιμασία χορωδίας: Σοφία Τσόγκα
Μουσική Διεύθυνση : Κώστας Νικολέας
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Επίσης αύριο, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση από σχολεία, συλλόγους και τμήματα του στρατού, ΄στηνη οδό Αριστομένους της Καλαμάτας.

Keywords
Τυχαία Θέματα