H Citi αναβαθμίζει τις επενδυτικές συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες

13:18 8/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι θετικοί καταλύτες για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ξεπερνούν πλέον τους κινδύνους αναφέρει η Citi σε ανάλυσή της, αναβαθμίζοντας τις επενδυτικές συστάσεις για τις μετοχές της Εθνικής, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς σε «αγορά».

Σημειώνεται ότι οι μετοχές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών έχουν κάνει ράλι το τελευταίο διάστημα, προεξοφλώντας κάποια καλά

νέα σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές και traders.

Οι νέες τιμές-στόχοι είναι τα 2,5 ευρώ για την μετοχή της Alpha Bank, τα 0,3 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, τα 0,3 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και τα 0,95 ευρώ για τη Eurobank.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας διακρίνουν τρείς θετικούς καταλύτες για τον τραπεζικό κλάδο.

Πρώτον, την ευκρίνεια που υπάρχει αναφορικά με την ποιότητα του ενεργητικού τους, επικαλούμενοι την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που μιλά για μείωσή τους κατά 40% περίπου μέχρι τα τέλη του 2019.

Οι εκτιμήσεις για επίτευξη του στόχου μέσω ρευστοποιήσεων κατά 29%, διαγραφών κατά 35%, πωλήσεων δανείων κατά 18% και ρυθμίσεων κατά 18% είναι ρεαλιστικός και ευθυγραμμισμένος με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας.

Δεύτερον, την μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η Citi αναμένει ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης στις αρχές του 2017 και ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ενισχύσουν τα κέρδη τους και τα κεφάλαια τους κατά 100-180 εκ. ευρώ ανά τράπεζα λόγω της μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων.

Τρίτον, η αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών είναι φθηνή παρά την άνοδο κατά 30% απο τα χαμηλά επίπεδα του Νοεμβρίου καθώς οι μετοχές τους βρίσκονται ακόμη κάτω από τα επίπεδα στα οποία έκαναν τις τελευταίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Απο την άλλη πλευρά, η Citi διακρίνει τρείς κινδύνους για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Τις πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια καθώς μια μείωση των NPLs κατά 40%-45% θα μπορούσε να μειώσει τα καθαρά έσοδα από τόκους, τις ζημιές από εκτεταμένες διαγραφές δανείων και τις μακροοικονομικές και πολιτικές αβεβαιότητες καθώς η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη είναι ευάλωτη σε εξωγενή σοκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα