FT: Ευρωζώνη και ΔΝΤ είναι σε κόντρα για την Ελλάδα

12:02 6/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε έντονη αντιπαράθεση της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την Ελλάδα εξελίχθηκε το χθεσινό Eurogroup σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times (FT) που περιλαμβάνει δηλώσεις εκπροσώπου του ΔΝΤ και αναφορά στην φράση που παραλείφθηκε από το κοινό ανακοινωθέν κατόπιν αντιρρήσεων από υπουργούς της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες ότι έχει εγκαταλειφθεί ο στόχος να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως το τέλος του 2016.

«Δεν πιστεύω πως είναι δυνατό», σημείωσε σύμφωνα με τους FT. Οι συνομιλίες θα «μας πάνε στο επόμενο έτος».

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται «κλειδί» για την διατήρηση της πολιτικής στήριξης για τη διάσωση στα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας, δεδομένου ότι τα εθνικά κοινοβούλια έχουν λόγο στην έγκριση των εκταμιεύσεων των δόσεων.

Ο Jim Brunsden τονίζει ότι οι συζητήσεις διακόπηκαν εξαιτίας της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο Ταμείο για το αν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και άλλους τομείς, που προβλέπονται με βάση το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε πέρυσι, επιτρέπουν στη χώρα να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ, που υποτίθεται ότι θα πιάσει το 2018.

Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι θα χρειαστούν κι άλλες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο φέρεται να έχει απευθύνει έκκληση στην Ευρωζώνη να μειώσει τον στόχο στο 1,5% και να προσφέρει στην Ελλάδα επιπλέον ελάφρυνση χρέους.

Ομως, έχει προειδοποιήσει ότι μόνο λιγότερο επιθυμητό μονοπάτι για να γίνει το ελληνικό πρόγραμμα αξιόπιστο, αν η Ευρωζώνη δεν επιθυμεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, είναι η εφαρμογή περαιτέρω φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

Από την άλλη πλευρά, οι υπουργοί της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει αυτές τις εκτιμήσεις ως υπερβολικά απαισιόδοξες, αναφέρουν οι FT.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας, υπουργοί όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε της Γερμανίας, επέμειναν ότι μια περαιτέρω συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους μπορεί να γίνει μόνο όταν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας, το 2018.

ΔΝΤ

Αξιωματούχος του ΔΝΤ, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, τόνισε ότι το Ταμείο «θέλει σαφήνεια» σε αυτό το σημείο, για να είναι σε θέση να αξιολογήσει αν βγαίνει το πρόγραμμα τονίζει ο Jim Brunsden.

Από την άλλη, το ΔΝΤ προειδοποίησε τους υπουργούς ότι δεν μπορεί να εμπλακεί σε πιο βαθιές συζητήσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωζώνη και την Αθήνα για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Είμαστε ακόμα μακριά από μια συμφωνία, δεν έγινε κάποια υπέρβαση σήμερα», είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. Από την άλλη πλευρά, «τα κράτη-μέλη ήταν ξεκάθαρα ότι συνεχίζουν να θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια φράση διαγράφηκε από το προσχέδιο του ανακοινωθέντος για την Ελλάδα.

Η φράση έλεγε ότι η Ελλάδα και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θα εξετάσουν το είδος των φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που ζητά το ΔΝΤ.

Υπουργοί διαμαρτυρήθηκαν ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν ρεαλιστικό να ζητηθεί από την Αθήνα να λάβει τέτοια μέτρα, τονίζουν οι FT.

Από την σκοπιά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν την πρόκληση «αυξημένης αβεβαιότητας», σχετικά με το πρόγραμμα.

Οι υπουργοί δήλωσαν πως η σημασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δεν πρέπει να υποβαθμιστεί.

Τα βραχυχρόνια μέτρα που καθορίστηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο, περιλαμβάνουν μια εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών ενός μέρους του χρέους, την άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου αλλά και τη χρήση swaps για το κλείδωμα των επιτοκίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα