Kομοτηνή: Ειδήσεις ΕΡΤ 06-12-2016

11:26 6/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής τομέας-Πολιτισμός
Σ. Μπένος: «Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής μας, μέσα από συνέργειες»
Τη νέα φιλοσοφία σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα Αρχαιολογικά μνημεία, προκειμένου να τα αναδείξουμε, παρουσίασε σε στελέχη της Αυτοδιοίκησης α και β βαθμού αλλά και σε Δ/ντικά στελέχη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή, ο πρόεδρος της κίνησης πολιτών «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος.
Ο κ. Μπένος υποστήριξε πως τα μνημεία θα πρέπει

να τοποθετηθούν στο κέντρο της ζωής μιας κοινωνίας. Αυτό θα επιτευχθεί εάν η αξιοποίηση των μνημείων αγκαλιάσει κι άλλους τομείς όπως τον πρωτογενή τομέα, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό μιας περιοχής, γενικά να ενσωματωθεί ο ρυθμός ζωής μιας τοπικής κοινωνίας, στη νέα προσέγγιση αξιοποίησης των Αρχαιολογικών μνημείων.
«Αυτό το εγχείρημα μπορεί να επιτευχθεί με κάθε τύπου συνέργειες στα δίκτυα των παραγωγών, του πολιτισμού και των ψηφιακών επικοινωνιών», υπογράμμισε ο κ. Μπένος.
Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις για αυτή τη νέα προσέγγιση μπορεί να προκύψει από το ΕΣΠΑ το διασυνοριακό πρόγραμμα Ίντερεγκ και το πακέτο Γιουνκέρ.
Επίσης ο κ. Μπένος έκανε λόγο για διεθνοποίηση του φεστιβάλ via Egnatia και ένταξη και του διαζώματος μέσα σε αυτό, προβάλλοντας μιας πολύ φιλόδοξη ιδέα της συμμετοχής όλων των χωρών που διατρέχει αυτή η αρχαία εμπορική οδός από την Ρώμη ως την Κων/πολη.
Μέσα στο κλίμα αυτό της συναντίληψης του διαζώματος με το φεστιβάλ Εγνατία, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της συνέλευσης του διαζώματος εδώ στην Κομοτηνή, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Παράταση προγράμματος Νέων Αγροτών
Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στο Υπομέτρο «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» θα πρέπει από τις 27-12-2016 έως και τις 9-1-2017, να υποβάλλουν εγγράφως και εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής.

ΕΚ
Απεργία ΓΣΕΕ την Πέμπτη
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής συμμετέχει και καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στην 24ωρη Γενική Απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης. Αναχώρηση των λεωφορείων θα πραγματοποιηθεί στις οκτώ το πρωί από το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Κομοτηνής.

Κόμματα

Ερώτηση στη Βουλή από τον Ιλ. Αχμέτ
Ερώτηση προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε εκ νέου ο βουλευτής του Ποταμιού Ιλχάν Αχμέτ με θέμα τις ενισχύσεις για τους καπνοκαλλιεργητές της Θράκης-ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Ερωτάται ο Υπουργός αν σκοπεύει και πότε, να εκμεταλλευτεί την δυνατότητα που παρέχουν οι κοινοτικοί κανονισμοί προκειμένου να χορηγήσει πρόσθετη ενίσχυση στους καπνοκαλλιεργητές που καλλιεργούν την ποικιλία καπνών Ανατολικού τύπου στην Θράκη;

Αυτοδιοίκηση
Εντάχθηκαν από την περιφέρεια ΑΜ-Θ δυο σημαντικά έργα για την Ξάνθη
Σημαντικά τεχνικά έργα για την Ξάνθη εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας κατόπιν απόφασης του περιφερειάρχη Α-ΜΘ, Χρήστου Μέτιου.
Η πρώτη είναι η «Βελτίωση της Επαρχιακής Οδού – Γέφυρα Πολυσίτου», που προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως 31/03/2018.
Η πράξη αφορά σε θέμα διευθέτησης του χειμάρρου Εχίνου, από την είσοδο του ομώνυμου οικισμού μέχρι την έξοδο του προς τον οικισμό Σατρών.

Ραντεβού με το Δήμαρχο το σωματείο ΑΜΕΑ Ροδόπης
Στις 16 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί ο περιφερειακός σύλλογος ΑΜΕΑ Ροδόπης με τον Δήμαρχο Κομοτηναίων, Γιώργο Πετρίδη.
Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του σωματείου ΑΜΕΑ Ροδόπης, Τρύφων Καρούντζος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του συλλόγου στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των ΑΜΕΑ στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο.
«Υπάρχει διάθεση για συνεργασία με το Δήμο Κομοτηναίων για να ακούσουν τα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις που προτείνουμε, καθώς θέλουμε να είμαστε μέρος του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της πόλης και της Χώρας μας», υποστήριξε ο κ. Καρούντζος.
Επί πλέον πρόσθεσε πως υπάρχει στόχος, αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα για να αποτελέσει η Ροδόπη ως προορισμός θεραπευτικού τουρισμού για ΑΜΕΑ. Το μόνο που απομένει είναι ο σχεδιασμός, η συνεργασία, η διεκδίκηση και η υλοποίηση του έργου.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις
Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Κομοτηνής, παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, της προέδρου της ΔΚΕΠΠΑΚ κας Νατάσας Λιβεριάδου . Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα στις 9 και μισή το πρωί ξεκινούν με εθελοντική αιμοδοσία στο ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ και στις πέντε και μισή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου με τον τίτλο “run Sanda…run”. Στις 7 το βράδυ ο δήμαρχος Κομοτηνής θα ανάψει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Εκπαίδευση
Οι αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων στο 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης
Από πρώτο χέρι γνώρισαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης τον κόσμο των ΑΜΕΑ, καθώς στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, υποδέχτηκαν τον σύλλογο «Περπατώ».
Εκπρόσωποι και αθλητές μίλησαν σε μαθητές για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ, αλλά και την αντιμετώπιση από την κοινωνία. Οι Ξανθιώτες Χ. Μπαλόγλου και Σ. Ριζάογλου μετέφεραν τις εμπειρίες από την προσωπική συμμετοχή τους στην Παραολυμπιάδα του Ρίο στην Βραζιλία.
Σε υποδειγματική συνεργασία με το Τμήμα Ένταξης του 2ου Γ/σιου Ξάνθης ακολούθησε επίδειξη Παραολυμπιακών αγωνισμάτων στα οποία έλαβαν μέρος μαθητές του σχολείου, αλλά και εθελοντές από διάφορους φορείς.
Εντύπωση και συγχαρητήρια απέσπασαν από τους παρευρισκόμενους τόσο για την βιωματική παρουσίαση όσο και για την θέληση και το σθένος των ΑΜΕΑ για ισότιμη ένταξή τους ως ενεργοί πολίτες της κοινωνίας.«Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι», ήταν το μήνυμα από τα αναπηρικά τους αμαξίδια αποχαιρετώντας μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αγορά
Εορταστικό ωράριο Χρισοτυγέννων από τις 11 Δεκεμβρίου
Στις 11 Δεκεμβρίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Κομοτηνή και θα διαρκέσει έως τις 2 Ιανουαρίου με πρωινή κι απογευματινή λειτουργία. «Φέτος τα Χριστούγεννα ας στηρίξουμε όλοι μαζί την Αγορά της πόλης μας» προτρέπει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής.

Σύλλογοι

Διήμερο ενημερωτικών εκδηλώσεων για το AIDS από το Σοροπτιμιστικό Όμιλο, το Δ.Π.Θ. και την PRAKSIS
Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης με την συνεργασία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και της Praksis, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids που ήταν την 1η Δεκεμβρίου, διοργανώνει ένα διήμερο αφιέρωμα στον αγώνα αυτό σήμερα και αύριο.
Πιο συγκεκριμένα σήμερα στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ στα ΠΡΟΚΑΤ και ώρα 18:00 θα γίνει Ομιλία με θέμα «Aids σήμανε το τέλος; Πρόληψη, Διάγνωση και Θεραπεία» με ομιλήτρια την κα Ειρήνη Τερζή Παθολόγο Ιατρό-Λοιμωξιολόγο, Επιμελήτρια Α’ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Μετά το τέλος της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Αύριο στον προαύλιο χώρο των κτιρίων των Πολιτικών Μηχανικών στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων και ώρες 11:00 έως 15:00, θα βρίσκεται κινητή μονάδα της Praksis για ενημέρωση σχετικά με τον HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (διανομή έντυπου υλικού για την Πρόληψη και την Θεραπεία, διανομή προφυλακτικών) και δωρεάν εξετάσεις (20 ατόμων με σειρά προτεραιότητας).

Μπαζάρ δύναμη ψυχής
Ο Σύλλογος Δύναμη Ψυχής πραγματοποιεί έως αύριο Τετάρτη το Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar για την ενίσχυση ενός νεαρού συμπολίτη μας που έχει ανάγκη την βοήθεια μας …..στην Λέσχη Κομοτηναιων στο ισόγειο από 10.00πμ ως 10.00μμ …γιατί όλοι μαζι μπορούμε καλύτερα

Πολιτισμός
Εκδήλωση για τον Σαίξπηρ στο Μουσείο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης σε συνδιοργάνωση με τη Σχολική Σύμβουλο Αγγλικής Θράκης και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δ/θμιας και Α/θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, καθώς και την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ, στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης των 400 χρόνων από το θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και της αφιέρωσης του έτους 2016 στην προσωπικότητα του σπουδαίου δραματουργού και ποιητή, πρόκειται να πραγματοποιήσει την εκδήλωση με τίτλο «Έτος William Shakespeare: Αφιέρωμα στα Σονέτα».
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, θα συμμετέχουν με επιστημονικές εισηγήσεις και αναγνώσεις επιλεγμένων σονέτων από μεταφράσεις αλλά και στο πρωτότυπο, ακαδημαϊκοί του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, συγγραφείς, φιλόλογοι και εκπαιδευτικοί της αγγλικής γλώσσας, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το θέατρο.

Αστυνομικό Δελτίο
Ολοσχερώς καταστράφηκε το ΙΧ ενός εκπαιδευτικού
Ολοσχερώς καταστράφηκε το ΙΧ ενός εκπαιδευτικού που υπηρετεί στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου – Λυκείου Άβδηρων. Το αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο το Σαββατοκύριακο έξω από το σχολείο και τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν για άγνωστη αιτία πήρε φωτιά και καταστράφηκε. Οι περίοικοι που είδαν τις φλόγες ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, η οποία έφτασε στο σημείο αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ολοσχερή καταστροφή του οχήματος. Από την Πυροσβεστική και το Αστυνομικό Τμήμα της Γενισέας εξετάζονται οι συνθήκες του συμβάντος .

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, ωραριο καταστηματων, ιλχάν αχμέτ, εορταστικο ωραριο, νέα, κομοτηνη, egnatia, συμμετοχή, ΓΣΕΕ, απεργια, θεσσαλονικη, βουλη, ξανθη, αμεα, αθηνα, κας, τεφαα, δπθ, Χριστούγεννα, aids, προκατ, hiv, bazaar, ουίλιαμ, william, θεατρο, κινηση στους δρομους, χριστουγεννιατικες βιτρινες, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια ταξι, σταυρος δημας, απεργια 1 δεκεμβριου, κοινωνικος τουρισμος, ολυμπιακοί αγώνες, φωτια, απεργια 26 σεπτεμβριου, απεργια γσεε, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, αιμοδοσια, αμεα, αυτοκινητο, βραζιλια, δπθ, δωρεαν, εμπορικη, θεμα, πλαισιο, προγραμμα, πυροσβεστικη, ρυθμος, ρωμη, σθενος, τεφαα, ωρα, aids, egnatia, hiv, αγορα, αναπηρια, αρχαια, αφορμη, αχμετ, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γεφυρα, γινει, δεντρο, δυναμη, δυνατοτητα, διημερο, δικτυα, δυναμικο, εγνατια, εγχειρημα, εθελοντικη αιμοδοσια, υπαρχει, ειρηνη, ενημερωση, εργα, εξετασεις, εφορεια, ζωης, ιδεα, ιλχάν αχμέτ, ομιλια, κας, κλιμα, λειτουργια, λεσχη, λογο, μνημεια, ξημερωματα, οδος, ομιλος, οκτω, ουιλιαμ σαιξπηρ, παρουσιαση, πεμπτη, προβληματα, προγραμματα, προκατ, πρωι, ριο, σαιξπηρ, σαββατο, σεξουαλικως μεταδιδομενα νοσηματα, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, συγχαρητηρια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σχολειο, σωματειο, τμημα, υλοποιηση, ισογειο, φεστιβαλ, φυσικο, χερι, ωρες, αγωνας, bazaar, χωρα, μπροστα, ουίλιαμ, πακετο, william
Τυχαία Θέματα