«Athens Calling» στο Πρώτο: Ο ρόλος και η σημασία της ελληνικής γλώσσας

10:11 6/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, στις 22:00-24:00, η εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) ασχολείται με τρία ερωτήματα που αφορούν στον ρόλο και στη σημασία της ελληνικής γλώσσας στα ΜΜΕ, στην εκπαίδευση αλλά και στην παγκόσμια επιρροή και διάδοσή της.
Ποια είναι -ή πρέπει να είναι- η καλή χρήση της ελληνικής γλώσσας από

τα ΜΜΕ και την ΕΡΤ; Τι είδους ανάγκες γλωσσικής εκπαίδευσης και πρακτικής έχει η Ομογένεια και ο Απόδημος Ελληνισμός όπως και οι κοινότητες των ελληνόφωνων και ελληνομαθών παγκοσμίως; Ποια είναι η σημασία της προώθησης της Διαλεκτικής Επιχειρηματολογίας στον Δημόσιο Διάλογο και την εκπαίδευση;

Καλεσμένοι είναι οι:

Νίκος Σαραντάκος, μεταφραστής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που μιλάει από τις Βρυξέλλες για τις εξελισσόμενες τάσεις της Νεοελληνικής και την χρήση των λόγιων εκφράσεων (π.χ κατ’αρχήν, κατ’αρχάς ή καταρχήν) στον καθημερινό προφορικό και γραπτό λόγο. Επίσης, για τις ιδιομορφίες της σύγχρονης «αργκό» (εκφράσεις τηλεφωνικής επικοινωνίας, social media) και για τα κριτήρια του σωστού ή λάθους στη χρήση της γλώσσας όπως και για τις γλωσσικές ανάγκες της Ομογένειας.

Γιάννης Ανδριανάτος, ιδρυτής και διευθυντής του «Ρητορικού Κύκλου» που προωθεί την Διαλεκτική Επιχειρηματολογία (Τέχνη της Αντιλογίας, Διττός Λόγος ή public speaking, στην εκπαίδευση των Αγγλοσαξονικών χωρών) και συγγραφέας της ποιητικής συλλογής «Άνευ αποδοχών» Εκδ. «Τυπωθύτω». Θέμα η μεγάλη ανάγκη για την εισαγωγή της Διαλεκτικής Ρητορικής και Επιχειρηματολογίας στην ελληνική εκπαίδευση και τον Δημόσιο Διάλογο.

Keywords
Τυχαία Θέματα