110 εκατ. Ρώσοι εκλέγουν το νέο τους κοινοβούλιo

12:21 18/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότεροι από 110 εκατομμύρια Ρώσοι καλούνται στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς πάθος σε μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική ύφεση.

Τα πρώτα exit poll αναμένονται μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 21:00 ώρα Ελλάδας στο Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακο στην καρδιά της

Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα.

Η πτώση της τιμής των υδρογονανθράκων, τα έσοδα από τους οποίους έχουν σημαντικό μερίδιο στον προϋπολογισμό και οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, προκάλεσαν τη μεγαλύτερη περίοδο ύφεσης στη Ρωσία μετά την είσοδο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην πολιτική σκηνή το 1999.

Το πολιτικό πλαίσιο των εκλογών

Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές σε εθνική κλίμακα μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην αυτονομιστική φιλορωσική ανατολική Ουκρανία και τη μεγαλύτερη επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχα με τη Δύση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η ψηφοφορία θα αποτελέσει μια δοκιμή για την Κριμαία, όπου οι κάτοικοι συμμετέχουν για πρώτη φορά σε ρωσικές εκλογές.

Αυτές οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες περισσότεροι από 6.500 υποψήφιοι προερχόμενοι από 14 κόμματα ανταγωνίζονται για τις 450 έδρες της κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής, διεξάγονται επίσης σχεδόν έναν χρόνο μετά τη χωρίς προηγούμενο στρατιωτική επέμβαση στη Συρία που κατέστησε τη Ρωσία καθοριστικό παράγοντα στη σύγκρουση.

Οι εκλογείς θα πρέπει επίσης να ψηφίσουν για την ανανέωση ορισμένων περιφερειακών κοινοβουλίων και να εκλέξουν κυβερνήτες. Έτσι, ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ θα διεκδικήσει για πρώτη φορά τη λαϊκή ψήφο μετά τον διορισμό του στον θώκο από το Κρεμλίνο το 2007.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με δημοφιλία που φθάνει περίπου το 80%, ένα ποσοστό ρεκόρ, κυρίως λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας που υποστηρίζεται ευρέως από τους Ρώσους, και το κόμμα του Ενωμένη Ρωσία, που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη Δούμα, μπορούν να ατενίζουν αυτή την ψηφοφορία με ηρεμία, σίγουροι για μια νίκη που θα προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία, αν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Θέλοντας να προσδώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία μετά τις καταγγελίες που υπήρξαν για νοθεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2011, ο Πούτιν τοποθέτησε επικεφαλής της κεντρικής εκλογικής επιτροπής την πρώην αντιπρόσωπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κρεμλίνο, Έλα Παμφίλοβα.

Η ψηφοφορία, από την οποία οι μισοί βουλευτές θα εκλεγούν για πρώτη φορά με απλή πλειοψηφία, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Πηγή – Φωτογραφία αρχείου: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα