Λέσβος: Απόφαση κατεπείγουσας συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου για το προσφυγικό

11:29 18/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ψήφισμα τεσσάρων προτάσεων που κατέθεσε ο δήμαρχος Λέσβου ενέκρινε για το προσφυγικό το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου στην κατεπείγουσα συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των φορέων του νησιού. Την κατεπείγουσα συνεδρίαση συγκάλεσε ο δήμαρχος μετά την πληροφόρηση ότι πραγματοποιούνται εργασίες στο φυλάκιο Λεμονού στον Καρά Τεπέ προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Το νησί έχει ξεπεράσει τη δύναμη φιλοξενίας στις υπάρχουσες δομές αφού καθυστερεί η διαδικασία

εξέτασης αιτημάτων ασύλου και 5,5 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίστηκαν στη Λέσβο και ιδιαίτερα στο κέντρο κράτησης στη Μόρια όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες. Διαβεβαιώσεις για αποσυμφόρηση του νησιού δεν υλοποιήθηκαν και εργασίες δημιουργίας νέου κέντρου σε εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό φυλάκιο προκάλεσαν την κατεπείγουσα συνεδρίαση.

Το δημοτικό συμβούλιο υιοθετώντας την πρόταση Γαληνού αποφάσισε :

Καμία νέα δομή και άμεση αποσυμφόρηση των υφιστάμενων κέντρων φιλοξενίας με ανώτατο όριο 3.000 ανθρώπους όσους δηλαδή αντέχουν Μόρια και Καρά Τεπές για να παρέχονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης,Μέσα στην εβδομάδα έκτακτη σύσκεψη στη Λέσβο ή την Αθήνα παρουσία των αρμοδίων υπουργών αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων της Λέσβου για να παρουσιαστεί εκ μέρους της κυβέρνησης το σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού στο νησίΝα υιοθετηθεί η πρόταση που ο δήμαρχος έστειλε στην ΚΕΔΕ, για διαμοιρασμό σε όλη την επικράτεια μικρών δομών 300-400 ατόμων καιΝα χρηματοδοτηθεί άμεσα ο δήμος για να μπορέσει να λειτουργήσει το κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ διαφορετικά ο δήμος θα παύσει τη λειτουργία του μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ειδικά για την τελευταία απόφαση ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να φύγουν οι ΜΚΟ από τον δημοτικό χώρο φιλοξενίας αφού όπως είπε εξαπατήθηκε από ΜΚΟ και οργανώσεις που συντόνιζαν ή βοηθούσαν στη δημιουργία νέων δομών αναφερόμενος στο φυλάκιο Λεμονού.

Για το φυλάκιο πάντως ο δήμαρχος πήρε διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμένο, ότι δε θα προχωρήσουν εργασίες μετατροπής του σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Ο ίδιος δήλωσε άγνοια για τις εργασίες που είχαν ξεκινήσει και ενημέρωσε το δήμαρχο ότι έδωσε ο ίδιος άμεσα εντολή να αποχωρήσουν όλα τα μηχανήματα του στρατού από το πρώην στρατόπεδο στην περιοχή Λεμονού . Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου « ο Υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε τον κ. Γαληνό ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εμπλοκή του στρατού στη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών πέρα από τις ήδη υπάρχουσες της Μόριας και του Καρά Τεπέ. Τέλος, ο κ. Γαληνός, υπέβαλε προφορικό αίτημα προκειμένου ο χώρος αυτός να παραχωρηθεί για την στέγαση του μηχανολογικού εξοπλισμού και της υπηρεσίας αυτεπιστασίας του Δήμου Λέσβου, στο οποίο ο κ. Υπουργός υπήρξε θετικός».

«Να διαφυλάξουμε το νησί της αλληλεγγύης» για την κινητοποίηση της Μόριας

Για την κινητοποίηση της Δευτέρας που έχουν προγραμματίσει οι κάτοικοι της Μόριας με πορεία στους δρόμους της πόλης, ο δήμαρχος τόνισε ότι «συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα σας καθώς πράγματι δημιουργούνται προβλήματα από την δυσλειτουργία του κέντρου στη Μόρια, όμως επειδή κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον αγώνα σας και να δημιουργήσουν σκηνικό φασιστικοποίησης , πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όποιος προσπαθεί να επιβάλει τον ρατσισμό και να εκμεταλλευτεί το φόβο πρέπει να απομονωθεί και τον τίτλο του νησιού της ειρήνης και της αλληλεγγύης να τον διαφυλάξουμε».

Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, το συντονιστικό επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, το επιμελητήριο, η ένωση ξενοδόχων και εκπροσώπων τους από Καλλονή και Μόλυβο, εκπρόσωποι του λιμενικού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, κάτοικοι της Μόριας, αιρετοί και εκπρόσωποι του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, εκπρόσωπος του ΓΓ Αιγαίου, εκπρόσωπος του βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου ο κύριος Μάκρας ο οποίος επανέλαβε την έγγραφη δέσμευση που πήρε από τους υπουργούς ο βουλευτής για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού που αποδείχτηκε ψεύτικη, ενώ διαβάστηκε και επιστολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλη ο οποίος διαφώνησε με τη δημιουργία νέας δομής.

Εκπροσωπώντας την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρύσανθος Αργυρίου υπεραμύνθηκε τις ενέργειες της περιφέρειας για το θέμα τονίζοντας ότι «από το Μάρτη που ζήτησε η κυβέρνηση νέους χώρους φιλοξενίας η περιφέρεια απάντησε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια στα νησιά πέραν των υπαρχόντων δομών, ενώ τον Ιούνη όταν δεν προχωρούσε η διαδικασία ασύλου και ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν στα νησιά υπερέβαινε τις δυνατότητες τους, επισημάνθηκε με επιστολές της περιφέρειας στους αρμόδιους υπουργούς χωρίς και πάλι να υπάρξει ανταπόκριση».

Καυστικός ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου και δημοτικός σύμβουλος Στρατής Καραγεωργίου ο όποίος τόνισε ότι την ίδια ώρα που οι κυβερνώντες απαντούσαν για αποσυμφόρηση του νησιού, την ίδια ώρα σχεδίζαν για νέο κέντρο στο φυλάκιο στη θέση Λέμονου επισημαίνοντας την απουσία της κυβέρνησης από αυτή τη συνάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολό τους οι φορείς που συμμετείχαν συμφώνησαν με τη πρόταση του δημάρχου ενώ σύμβουλοι της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στο δήμαρχο για συγκεντρωτισμό αρμοδιοτήτων στη διαχείριση του προσφυγικού και ελλειπή ενημέρωση του σώματος για να τον υπερασπιστούν ακολούθως οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας τονίζοντας ότι «δεν άλλαξε θέση η δημοτική αρχή αλλά προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες για το καλό του τόπου. Έκανε δομές όταν υπήρχε ανάγκη και αρνήθηκε τη δημιουργία τους όταν έπρεπε».

Τη θέση τους διαχώρισαν και δεν ψήφισαν το ψήφισμα η Λαική Συσπείρωση καθώς όπως είπε η κυρία Τσιριγώτη η συζήτηση είναι στη λάθος κατεύθυνση αφού «το ίδιο όχημα που οδηγεί τους Έλληνες στα συσσίτια οδηγεί και τους ανθρώπους αυτούς στην προσφυγιά» ενώ οι ενεργοί πολίτες θεώρησαν λίγο το χρόνο που δόθηκε για να μελετήσουν την πρόταση του δημάρχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα