Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια

01:17 29/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Η καταρρακτώδης βροχή συνέβαλε στο να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα στις απότομες πλαγιές στα Δερβενοχώρια, η οποία κατακαίει τις τελευταίες 4 μέρες καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους. Μετά τα μεσάνυχτα η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

H ένταση της πυρκαγιάς περιορίστηκε και δεν υπήρχε ενεργό ενιαίο μέτωπο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχο Νίκο Τσόγκα.

Η πυρκαγιά στη Στεφάνη Βοιωτίας εκδηλώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στις 22:40.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η αρχική εστία σημειώθηκε

νότια του χωριού Στεφάνη, σε δασική έκταση. Λόγω των ισχυρών ανέμων, η υπηρεσία μας κινητοποιήθηκε άμεσα με 40 πυροσβέστες και 18 οχήματα.

Την Κυριακή, με το πρώτο φως της ημέρας, τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 Α/Φ και 2 Ε/Π. Σταδιακά κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και διαμορφώθηκαν ως εξής: 115 πυροσβέστες με 56 οχήματα και 38 άτομα πεζοπόρο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της έντασης και της συνεχούς εναλλαγής της διεύθυνσης των ανέμων, του ανάγλυφου του εδάφους, αλλά και του περιορισμένου δικτύου δασικών δρόμων, η περίμετρος της πυρκαγιάς διευρύνθηκε. Οι επίγειες δυνάμεις ισχυροποιήθηκαν και στο μέτωπο πλέον επιχειρούσαν 140 πυροσβέστες με 65 οχήματα και 66 άτομα πεζοπόρο.

Από τη Δευτέρα, τα βασικά μέτωπα της πυρκαγιάς κινήθηκαν βορειοδυτικά προς τις περιοχές Πράσινο και Πάνακτο και νοτιοανατολικά προς τα νταμάρια Φράγκου. Από αέρος στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνέδραμαν 8 Α/Φ τύπου Canadair, 4 Α/Φ τύπου PZL και 7 Ε/Π, μεταξύ των οποίων δύο ελικόπτερα Chinook του Στρατού.

Σημειώνεται ότι κατά την επιχείρηση αεροπυρόσβεσης, ένα Canadair CL-215 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση πλησίον της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής. Τόσο ο κυβερνήτης όσο και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους διεκομίσθησαν σώοι στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Από την Τρίτη, η ένταση της πυρκαγιάς μειώθηκε. Τόσο το προσωπικό των εναερίων μέσων όσο και οι επίγειες δυνάμεις κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να οριοθετηθεί η περίμετρος της πυρκαγιάς και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος επέκτασής της, τόσο ως προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, όσο και προς τους οικισμούς Στεφάνη, Πράσινο και Πάνακτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα