Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από νέο μακελειό στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

23:17 28/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Τουλάχιστον 28 οι νεκροί και 60 τραυματίες εκ των οποίων οι 6 ιδιαίτερα σοβαρά είναι ο τραγικός απολογισμός της νέας επίθεσης βομβιστών αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας.
Δύο βομβιστές αυτοκτονίας, χωρίς να αποκλείεται να υπήρχαν και άλλοι δράστες, πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους λίγο προτού περάσουν από τα μηχανήματα ελέγχου, γνωστοποίησε ένας Τούρκος αξιωματούχος. Νεότερες πληροφορίες μιλούν για τρεις βομβιστές αυτοκτονίας.

Ένας εκ των δραστών άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV

επικαλούμενο τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Την ίδια ώρα ένας Τούρκος αξιωματούχος όπως και αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι οι δράστες ήταν τουλάχιστον δύο και πυροδότησαν τα εκρηκτικά αφού άνοιξαν πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.

Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς που προσπάθησαν να «εξουδετερώσουν» τους υπόπτους, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πως οι δύο εκρήξεις συγκλόνισαν τον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως τρίτη έκρηξη ακούστηκε από τον χώρο του πάρκινγκ του «Ατατούρκ».

«Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση» δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζονται τραυματίες να κείτονται στο έδαφος εκτός κι εντός του αεροδρομίου.

Εικόνα: Αυτό είναι το καλάσνικοφ με το οποίο οι δράστες άνοιξαν πυρ

Περισσότερα από 10 ασθενοφόρα έσπευσαν προς την περιοχή που βρίσκεται ο τερματικός σταθμός των διεθνών πτήσεων του αεροδρομίου Ατατούρκ, μετέδωσε το CNN Turk.

Τουρκικές κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για πολλούς τραυματίες. Το Reuters αναφέρει ότι περισσότερα από 40 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα εκκενώθηκε το αεροδρόμιο και διέκοψε τη λειτουργία του. Ένα αεροπλάνο με προέλευση τη Μόσχα αναγκάστηκε να επιστρέψει στη ρωσική πρωτεύουσα καθώς δεν μπόρεσε να προσγειωθεί

Ενημερώθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα

Άμεσα ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ σε επιφυλακή ήταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν Αμερικανοί πολίτες ανάμεσα στα θύματα.

Ευρωπαϊκή καταδίκη

Λύπη και καταδίκη εξέφρασαν άμεσα η Ελλάδα και ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Οργή και απόλυτη καταδίκη για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», δήλωσε μέσω Twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό του τουρκικού λαού. Οι καρδιές μας είναι μαζί τους», δήλωσε μέσω Twitter η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Εξοργιστική τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Οι σκέψεις μου πηγαίνουν στα θύματα, τις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του τουρκικού λαού και της κυβέρνησης. Ενωμένοι εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Εκτιμήσεις ανέφεραν πως πίσω από την επίθεση κρύβονται τζιχαντιστές. Ωστόσο έως αργά το βράδυ κανείς δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της πολύνεκρης επίθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα