Βαθύ ρήγμα στην κοινωνική βάση του Σύριζα -Προηγείται 17,5 μονάδες η ΝΔ

21:09 10/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Βαθύ ρήγμα στην κοινωνική βάση του Σύριζα καταγράφει νέο γκάλοπ του Πανεπιστημίου Μακεδονία, που διεξήχθη για λογαριασμό του Σκάι και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο με τη Σία Κοσιώνη από τον Νίκο Μαραντζίδη.

Οι μισοί από τους πολίτες που τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 (οι οποίοι αντιστοιχούν στο 18% του συνολικού εκλογικού σώματος) πιιστεύουν ότι ο τρόπος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στοχεύει στη διατήρηση

της εξουσίας και δε γίνεται για το καλό του τόπου (κάτι τέτοιο πιστεύει μόνο το 37% όσων επέλεξαν το κυβερνόν κόμμα στις προηγούμενες εκλογές).

Στο σύνολο του πληθυσμού το 73% εκτιμά ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με γνώμονα το πολιτικό κόστος και την παραμονή της στην εξουσία. Στον αντίποδα, το 18% των Ελλήνων έχει πεισθεί ότι η διαπραγμάτευση γίνεται για το καλό της χώρας.

Η τεράστια φθορά της κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα της διάσπασης της κοινωνικής του βάσης, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μόλις των 19% των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Σύριζα -ΑΝΕΛ. το μεγαλύτερο κομμάτι (38%) προτιμά να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση στην παρούσα Βουλή, ενώ το 30% θεωρεί ως καλύτερη λύση τη διεξαγωγή προώρων εκλογών.

Το παραπάνω εύρημα βρίσκει την εξήγησή του στις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα για το αν υπάρχει ή όχι εναλλακτική επιλογή σήμερα, η οποία θα μπορούσε να εγγυηθεί καλύτερη ζωή. Οι μισοί (51%) απαντούν «ναι, υπάρχει«, αλλά ένα ίδιαίτερα υψηλό ποσοστό (44%) αν και απορρίπτει την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, δεν πιστεύει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση -εκτιμώντας, προφανώς, ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει άλλη πολιτική από εκείνη των μνημονίων.

Παρόλα αυτά, αν γίνονταν εκλογές θα προτιμούσαν να σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ (36%), ενώ επανάληψη της σύμπραξης Σύριζα -ΑΝΕΛ θα ήθελε το 19%. Οικουμενική, μετά τις εκλογές, θα ήθελε μόνο το 13%.

Με αυτά τα δεδομένο, η εκτίμηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία είναι ότι σήμερα η ΝΔ βρίσκεται στο 33% (κέρδισε μισή μονάδα τον τελευταίο μήνα) και ο Σύριζα στο 15,5% (το ποσοστό του μένει αμετάβλητο).

Το σημαντικό είναι ότι εμφανίζονται σημαντικές μετακινήσεις προς τη ΝΔ πολιτών που είχαν επιλέξει Σύριζα, στις τελευταίες εκλογές.

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 7% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα